– SANDEFJORD FORTAPT: Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim, til venstre, føler seg trygg på at Sandefjord må spille 1. divisjonsfotball i 2018. Her med Tor Ole Skullerud og Susanne F. Wergeland. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ekspertene: – Disse rykker ned fra Eliteserien

Fem lag må kjempe for eksistensen i Eliteserien denne høsten. Ekspertene tror Sandefjord er fortapte – og at enten Start eller Stabæk slår følge ned.

– Jeg tror Start og Sandefjord rykker ned. Sandefjord er for langt bak. Ut ifra kampprogrammet (se faktaboks) kan jeg ikke se hvordan Start skal ta veldig mye mer poeng enn nå, sier Kenneth Fredheim, Eurosport-kommentator.

Med ni kamper er det virkelig en kamp for tilværelsen i Eliteserien:

  • 12. plass: Strømsgodset 22 poeng
  • 13. plass: Lillestrøm 19 poeng
  • 14. plass: Stabæk 19 poeng
  • 15. plass: Start 17 poeng
  • 16. plass: Sandefjord 12 poeng
Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Sandefjord rykker helt klart ned. De har vist en veldig stigning og det virker som det er litt positivitet på gang i klubben, men jeg ser ikke hvorfor de skal begynne å vinne masse kamper nå, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

– Hvem tror du slår følge med dem ned?

– Jeg heller mot Stabæk. De har et bra toppnivå, men er veldig variable. De har et ungt lag som mistet mange ledertyper i fjor. I tillegg føler jeg at spesielt hjemmekampene deres er tøffere enn for eksempel Lillestrøm sine, sier Torp.

SPÅR STABÆK-NEDRYKK: NRK-ekspert Carl-Erik Torp tror Stabæk-supporterne går mot en tung høst. Foto: Helge Mikalsen

Både Torp og Fredheim virker komfortable på at Strømsgodset berger plassen i eliteserien med grei margin.

– For Lillestrøm og Stabæk blir det en kamp for å unngå kvalikplassen. Erfaringsmessig er det et lag der nede som får momentum og tar mye poeng mot slutten, sier Fredheim.

Se Rekdal knekke sammen av Hulsker her:

Tror Lillestrøm kan ta stort steg i helgen

Lillestrøm har vært i øverste divisjon siden 1975. Klubben har ikke rykket ned en divisjon siden 1966. I år, igjen, spøker det rundt Åråsen. Start borte til helgen blir en nøkkelkamp.

– Alt er ikke klart da, men jeg tror Lillestrøm holder seg med seier i helgen, sier Torp.

– Hva med Start?

– Jeg har hele tiden tenkt at Start er hjelpeløse, men de ser litt bedre ut nå. Ut ifra trenden og det Rekdal har fått til, så ser det mye bedre ut. Kampen til søndag blir uhyre interessant, men personlig tror jeg Start greier seg, sier Torp.

Ifølge Lillestrøms Simen Rafn har man forstått alvoret på Åråsen.

– Vi er klare over hvor vi ligger. Vi frykter det blir tett og spennende helt inn. Det er fortsatt mange poeng som skal deles ut, sier Lillestrøm-backen.

les også

LSK-Sheriffs mareritt er over: – Jeg har vært langt nede

Spillerne tror det er åpent

Han føler likevel laget er i flyten, selv om poengene har uteblitt. 26-åringen vil ikke tippe hvilke to lag som går ned.

– Jeg skal holde meg for god til å tippe det. Vi er i god tro på at vi holder oss, men det er flere lag bak oss som har begynt å finne formen og av erfaring vet vi at alt kan skje i de siste rundene, sier Rafn.

Stabæk klarte seg gjennom kvalik i 2016.

les også

LSK reagerer på forskjellsbehandling – anker Lehne Olsens karantene

– Vi har alle muligheter. Lagene i bunn har ikke plukket mye poeng, så med noen seirer på rad rykker man opp flere plasser, sier Andreas Hanche-Olsen, Stabæk-kaptein.

– Hvem rykker ned?

– Jeg har ikke noe store formeninger om det. I Sandefjord ser det litt kjørt ut. Etter at vi scoret syv minutter på overtid skal det være tøft å komme seg tilbake, svarer stopperen.

Thomas Lehne Olsen er «offside-kongen». Se alle avgjørelsene her:

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder