VIL HA DEBATT: Rosenborgs Mike Jensen har akkurat scoret i cupfinalen mot Sarpsborg 08 på Ullevaal i fjor. Innfelt er Cato Haug, styreleder i Sarpsborg.

VIL HA DEBATT: Rosenborgs Mike Jensen har akkurat scoret i cupfinalen mot Sarpsborg 08 på Ullevaal i fjor. Innfelt er Cato Haug, styreleder i Sarpsborg. Foto: Bjørn S. Delebekk ,

Sarpsborg-leder varsler oppvask om ledelseskultur på fotballtinget

Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08, varsler en
skikkelig debatt om ledelseskultur på Forbundstinget i helgen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det har vært noen saker tidligere som ikke har vært omdømmebyggende. Nå er det en viktig diskusjon å ta på fotballtinget. Både omdømmet og ledelsen, og hva slags ledelse vi ønsker, er i liten grad tunge elementer i handlingsplanen, sier Haug.

VG har de siste dagene satt søkelyset på ressursbruken i Norges Fotballforbund. Flere har vært kritiske til pengebruk og høye lønninger.

Fredag kom Stig-Ove Sandnes på banen og hevdet at det har vokst frem en ukulturi NFF de siste årene. NFFs generalsekretær Kjetil Siem avviste kritikken fra Sandnes.

– Jeg synes i hvert fall at det trengs en kulturdiskusjon. Hvis ting blir gjort riktig over tid, så blir det en god kultur. Blir ting gjort feil over tid, så blir det en dårlig kultur. Man må tørre å diskutere dette. Det er tegn som viser at det ikke bygges en optimal kultur, sier Haug.

Les også: Siem reiste for en halv million – vil ikke vise reiseregninger

Oppfordrer til åpenhet

Han er blant annet skeptisk til at NFF holder tilbake informasjon VG har spurt om innsyn i, som reiseregninger og lønn.

– Det er det som er den store utfordringen her. En organisasjon som er tuftet på så mye frivillighet må være mye mer åpen, sier han.

NFF anslår: 10-15 har millionlønn

– Kan dere komme til å kreve innsyn i disse tingene?

– Hvis man ønsker et bedre grunnlag for informasjon, så kan for eksempel et utvalg få i oppgave å se på den typen ting. Men det er mange organer som ser på forbundets regnskap, sier han og tillegger:

– I ytterste konsekvens, hvis det ikke er stor nok åpenhet og vi ikke får svar på ting, så kan Forbundstinget unnlate å godkjenne regnskapet. Da blir det et ekstraordinært ting, men jeg har nok ingen tro på det.

– Hvilke forventninger har du?

– Det som er viktig på tinget, er å legge de lange linjene. Tinget er kanskje ikke riktig sted å diskutere lønn, men pengebruk, prioriteringer i handlingsplan og en omdømmeplan er noe som må opp. Det har jeg tenkt å bidra til, sier Haug.

Sett denne? Siem stolt av NFF-økonomien

– Jeg er representant for en av klubbene med lavest budsjett i Tippeligaen. Vi diskuterer daglig vårt lønnsnivå, og det er ikke uproblematisk når det brettes ut hva andre tjener. Hos oss tjener vi en norsk snittlønn, pluss litt til, og sånn bør det være. Jeg tror de tenker for lite på signaleffekten, sier han.

Haug opplyser at Sarpsborg 08 har et budsjett på 45 millioner kroner i 2016. Lønnsbudsjettet er på 23 millioner kroner for spillere og ansatte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder