FANTASTISK: Bjørn Sverrison med et praktmål for Viking på Ullevaal.
FANTASTISK: Bjørn Sverrison med et praktmål for Viking på Ullevaal. Foto: Vg Fredrik Solstad , VG

Mannen bak «kunstmålet» har vært langt nede - måtte ha mental hjelp

Sverrisson scoret det som fort kan være årets mål i Tippeligaen

FOTBALL

ULLEVAAL STADION (VG) (Vålerenga - Viking 0-2) - Jeg kjente det med en gang jeg traff ballen. Den går i krysset...

Publisert: Oppdatert: 14.03.16 23:04

Det sier Vikings ene helt, Bjørn Daniel Sverrisson (25) til VG om sin mesterlige scoring på Ullevaal.

Han fikk omtrent hele fjorårssesongen ødelagt av skade. I kveld markerte Sverrisson sesongstarten med det som fort kan være årets mål i Tippeligaen.

- Kanskje. Jeg hadde jo en kandidat i 2014 også, sier Sverrison - etter at han har vært en time i dopingkontroll før han får anledning til å snakke med media.

- Det er fjerde- eller femte gangen jeg blir plukket ut til dopingkontroll siden jeg kom til Viking, og så etter DET målet da... det er da du har lyst til å dra til hotellet og feire litt. Nå må jeg og Mathias (Bringaker, den andre målscoreren) ta taxi i stedet, sier islendingen.

- Kanskje du ser litt suspekt ut?

- Haha, ler Sverrisson - som har hatt en tøff tid etter at han ble skadet etter 35 minutter i åpningskampen mot Mjøndalen forrige sesong.

Det tok fem måneder før han var tilbake.

- Spesielt i starten, de to-tre første månedene var det tungt. Jeg trengte noen som løftet meg mentalt, og det fikk jeg fra Viking, sier Sverrisson til VG.

Mandag kom «belønningen»:

Islendingen mottok ballen på 30 meter, dro seg elegant fri fra Herman Stengel med finter, fart og fysikk - og dro til med venstre fra 20 meter - skrått. Ballen gikk i en hard og vakker bue i krysset bak VIF-keeper-debutant Aslak Falch, som var sjanseløs på skuddet.

Her er spillernes Tippeliga-dom

- Jeg ventet litt, hadde egentlig tenkte å skyte på direkten da jeg fikk ballen, men jeg så at det ble vanskelig. Derfor dro jeg ballen over til venstre. Det fungerte bra, oppsummerer islendingen på Vikings midtbane.

Vikings trener, Kjell Jonevret forteller til VG at scoringen - og spillet - var en liten revansje for Bjørn Sverrisson.

- Forventingene var høye, ikke minst fra han selv da han kom til Viking. Bjørn spente buen høyt, og det ble nok litt tyngre enn han trodde. Den første sesongen var ok, men så kom skaden, og da måtte han gjøre endel endringer. Bjørn måtte - blant annet - endre levesett. Han gikk egentlig hele 2015 som skadet, han kom ikke tilbake i samme form i hvert fall, og noe måtte gjøres, forteller Viking-treneren.

Jonevret forteller også at Sverrisson har vært hissig på å komme tilbake, men at han ikke lenger var sikker på laget siden Abdisalam Ibrahim og Joachim Jørgensen har spilt bra sentralt på midtbanen.

- Bjørn var litt stresset på dette. Så jeg sa til han at «det vil skje ting», akkurat som da du ble skadet i fjor og Joachim fikk sjansen. Nå ble det omvendt, og Bjørn tok vare på muligheten. Ikke bare scoret han, men han spilte en meget god kamp, mener Kjell Jonevret.

Han forteller at da Viking hentet Sverrisson fra Hafnafjordur før 2014-sesongen, så brukte de «skuddfoten» hans overfor sponsorer:

- Vi hadde hentet inn noen klipp fra da han spilte i Island. Han hadde to-tre sånne scoringer som mot Vålerenga i kveld, sier Jonevret.

Viking har tapt 90 millioner på åtte år

VG LUPEN: Her ender Viking

VG LUPEN: Her ender Vålerenga

Skadet i fjor

Da Sverrisson scoret var det spilt 22 minutter. Det ble en herlig liten revansje for islendingen. En vakker scoring - eller «glæsilegt mark» som det heter på islandsk - var noe helt annet enn serieåpningen mot Mjøndalen i fjor: Da ble Sverrisson skadet. Han var ikke tilbake før i august, og fikk ikke med seg mer enn åtte seriekamper totalt (ett mål). Målet var forøvrig ganske likt det han scoret mot Vålerenga i kveld...

Artikkelen fortsetter under bildet.

Siden Sverrisson-scoringen, prøvde Vålerenga å utligne. Det endte stort sett over, eller utenfor, eller i blokka av Viking-spillere. Deshorn Brown hadde flest av dem. Men han hadde ryggsekk, stein i skoen eller kraftig medvind i skuddøyeblikkene. Skuddene gikk i hvert fall ikke dit de skulle. Til slutt ga Kjetil Rekdal opp og tok Brown av banen og erstattet han med Mohammed Abdellaoue.

Han hadde ingen avslutinger på mål.

- Det er vanskelig å vinne fotballkamper når du ikke treffer mål. Vi hadde ikke så mange sjanser, men vi hadde noen skudd. Men ingen traff, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

Og da fant Viking-innbytter Mathias Bringaker (19) like godt ut at han kunne avgjøre kampen, og tok saken i egne bein. Bang sa det bare, Falch sjanseløs igjen, Viking opp i 0-2 etter 88 minutter - og poengene sikret på Ullevaal.

- Det har gitt meg selvtillit at jeg har fått spille så mye i vinter, noe jeg ikke hadde forventet. Og denne sjansen har jeg tatt, sier matchvinner Bringaker - som naturlig nok var stolt av den flotte scoringen sin.

Vålerenga prøvde, men lyktes ikke. Viking hadde matchvinnerne. Det holdt til tre poeng i serieåpningen.

Her kan du lese mer om