ERKJENNER FEIL KURS: Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, mener at klubbenes interesseorganisasjon har gapt over for mange prosjekter de siste årene. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Sammenligner fotball-økonomien med oljekrisen

Norsk Toppfotball har kuttet drastisk – erkjenner overforbruk

Toppfotball-direktør Leif Øverland sammenligner pengefesten
i norsk fotball med oppgangstidene i oljeindustrien. Selv har han kjent på nedturen – og kuttet drastisk.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Flere klubbledere mener Norsk Toppfotball (NTF) i mange år var et gigantisk prosjektvelde – der penger og ressurser ble kastet ut på mer eller mindre gode ideer.

Les også: NTF satset 20 millioner på Wi-Fi som bare Viking bruker

Fra 16 til fire prosjekter

Etter at Øverland overtok ledelsen av Norsk Toppfotball (NTF) for to år siden har han kuttet antall prosjekter fra 16 til fire.

– Tidligere har det vært alt for mange prosjekter – der mange i tillegg ikke har blitt noe av. Dagens administrasjon i NTF er mye mer på vår bane og tar hensyn til det, sier Lillestrøms daglige leder Robert Lauritsen.

Les også: Sembs superlønn provoserer

– På mine besøk i klubbene har jeg fått råd om å rydde opp i antall prosjekter. Det har vi gjort, sier Øverland.

– Vi har opplevd en misnøye med igangsatte prosjekter. Det gjelder ting som ikke har blitt noe av eller stoppet opp halvveis av ulike grunner, sier prosjektleder Ane Måntrøen i NTF.

Økonomisjef Ine Hope Karlsen har i løpet av det siste året tatt til orde for å stoppe nye prosjekter.

– Felles billettsystem for alle Tippeliga-klubber hørtes sikkert ut som en god ide. Men så var det investert i fire forskjellige systemer i klubbene allerede, så da valgte man å legge det til side, sier Ine Hope Karlsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STYRER NTF: Prosjektleder Ane Måntrøen (t.v), direktør Leif Øverland og økonomisjef Ine Hope Karlsen utgjør tre av syv årsverk i Norsk Toppfotball. Foto: MORTEN STOKSTAD VG

En av få nylanseringer som har overlevd det nye regimet i NTF er «Connected League». En kostbar WiFi-oppdatering som kun Viking har tatt seg råd til, i tillegg til at det også skal bli installert på Ullevaal Stadion.

Sammenligner med krisen i oljebransjen

I en rekke artikler har VG satt fokus på penge- og ressursbruken i norsk fotball. Mens Norges Fotballforbund sentralt har vokst markant de siste årene, har klubbenes interesseorganisasjon NTF kuttet. I 2013 var personalkostnadene i NTF 10 millioner kroner (inkludert 3,9 millioner kroner i lønn og sluttvederlag til tidligere direktør Niels Røine). I 2015 var personalkostnadene 7,8 millioner kroner.

I samme periode har NTF kuttet faste konsulentavtaler fra 3,5 til 1,2 millioner kroner.

Les også: Slår alarm om urovekkende pengebruk i NFF

Leif Øverland er ikke i tvil om at mye penger er blitt sløst bort i bransjen de siste ti årene. Han trekker paralleller til oljeindustrien.

– Det skjer noe med bransjer som får mye penger raskt. Vi har sett det samme i oljebransjen. Det sprer seg en optimisme, og bokholderne og revisorene blir satt på sidelinjen. Fotball i Norge er en ung næring som har hatt voksesmerter. Det er ikke så mange år siden det var kilometergodtgjørelser og konvolutter. I dag er det fokus på økonomistyring og å være profesjonelle på alle nivåer som er øverst på agendaen, sier Leif Øverland.

Han synes det er bra at VG har satt fokus på hvordan pengene og ressursene forvaltes i idretten.

Les også: Suksesstrener Løfshus tjener nesten tre millioner mindre enn Høgmo

– Vi har alle godt av å bli kikket i kortene. I Norsk Toppfotball har vi i mange år hatt Boye Skistad her som har passet på hver eneste krone. Det har ikke vært en vill galopp her. Men det var en prosjektfase der man satset på at vi skulle gjøre alt felles. Nesten som om du eier XXL-kjeden og bestemmer deg for at alle butikkene skal være like. Sett i ettertid ble det for mange prosjekter. Med begrenset bemanning skapte det også for høy konsulentbruk, sier Leif Øverland.

– Vi har etterspurt tydeligere evalueringskultur på prosjektene, og er fornøyd med at Leif har jobbet med å avslutte de som av ulike grunner ikke leverer. Fellesprosjekt er viktig for å løfte norsk fotball videre, men det er ennå viktigere at prosjektene er gode, sier Egil Mundal i Sogndal.

Les også: Rundt 15 personer i NFF hever millionlønn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder