...og i kveld får vi se om den fortsetter på Stade de France

KLUBBENS STOLTHET: Klubbleder Sambou Tati viser frem draktene til de tre brødrene Pogba: Paul (Juventus), Flortentin (St. Etienne) og Mathias (Patrick Thistle). Den siste trøyen er tilhører PSVs Nicolas Ismat-Mirin. Foto: Bjørn S. Delebekk

Her begynte leken for Paul Pogba

ROISSY-EN-BRIE (VG) Med rød grus under føttene forsøkte guttungen Paul Pogba å spille som forbildet Ronaldinho.

  • Sindre Øgar
  • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

I kveld skal han være hele Frankrikes Paul Pogba. Den voksne på bare 23 år. Nå med Stade de France-gress under knottene.

Men denne gangen holder det trolig «bare» å være Paul Pogba.

– Han prøvde å kopiere Ronaldinho. Jeg sa «nei, du er ingen stor spiller, du er ikke Ronaldinho, du er en dårlig spiller». Han ble skuffet, men så begynte han å gjøre det enklere, forteller Sambou Tati i Pogbas barndomsklubb Roissy-en-Brie.

Det store gliset tyder på at det er en stolt klubbpresident som forteller Pogba-historien til VG.

– Paul er tøff mentalt. En karakter. Hvis han vil noe, så gjør han alt for å nå det, legger han til.

Slik får du scoringsvarsel under EM

Vokst opp med fotballbrødre

Forventningene til Les Bleus er, kort og godt, S-T-O-R-E før EM-åpningen mot Romania.

Klubblokalene til den lille klubben, et par mil utenfor Paris, er gule og ikke av nyere dato. Slitt og gammelt, men ordentlig. Plenen er frisert. På gressbanen bak lokalene kryr det av unger.

En vaktmester i blått hilser på VGs Frankrike-team. Han snakker engelsk på den franske måten. Han ringer presidenten, som tar seg fri fra jobben og møter VG til intervju i løpet av et kvarter.

Hvor plasserer VG Pogba? Her er EMs 12 største stjerner (VG+)

Sambou Tati viser oss rundt. Banen der Pogba lekte Ronaldinho er rødlig og av grus. Garderoben ville hatt «oppussingsbehov» i Norge. Tatis sjef-stol er «kledd» i Pogbas siste Roissy-drakt, med nummer 10 på ryggen.

I et lite rom henger Pogbas Juventus-trøye, med en liten hilsen på ryggen, sammen med brødrenes trøyer – ovenfor noe som minner om et lite alter. Hans eldre tvillingbrødre Florentin (25) og Mathias (25) spiller for St. Etienne i Frankrike og Patrick Thistle i Skottland.

En «morsom» gutt

Noen hundre meter borti gata vokste familien opp i en moderne høyblokk, med rikelig grøntområder og en ballbinge rett utenfor døren. Det var Pauls lekegrind, men det kunne være vanskelig å svelge tap mot storebrødrene.

VG besøkte England-leiren: Slik vil de løse «Rooney-problemet»

GARDEROBEN: Frem til han var 13 år var dette plassen Paul Pogba gjorde seg klar til en fotballøkt. Klubbpresident Sambou Tati utenfor. Foto: Bjørn S. Delebekk

Faren flyttet til Paris-forstaden fra Guinea for å begynne som lærer, rett før Paul Pogba ble født.

– En morsom og glad gutt – som jobbet hardt, beskriver Tati.

Pogba vokste ut av Roissy-en-Brie allerede som 13-åring, og var innom Torcy og Le Havre før han sto med begge føttene i Manchester United, 16 år gammel.

Uniteds håpefulle fikk satt sine egne ferdigheter i perspektiv.

– Han kom med en aura rundt seg og gjorde ting vi ikke hadde sett før. Ting som var langt, langt foran andre 16-åringer, har tidligere United-mann Sean McGinty fortalt The Independent.

Pogba har hele veien vært opptatt av å lære av de beste. Skulle han lære seg pasninger, gikk han til Paul Scholes.

– Etter treningene kunne vi stå og hamre ballen til hverandre. Langpasninger var ikke hans sterkeste side, men han skulle bare bli bedre, sier Scholes.

Etter å ha kjempet for en plass i Uniteds førsteellever i tre år, nektet Pogba å signere kontrakt i 2012. Alex Ferguson likte det dårlig, og gikk til Pogbas mor Yeo Moriba – som var fungerte som Pogbas rådgiver.

POGBOOM: Paul Pogba trente på Stade de France i går kveld – med «POGBOOM» på skoene. Så spørs det om det kommer en suser mot Romania. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Jeg sa: Hva? Ferguson kommer til mitt hus? Han kom alene, forteller Moriba til AFP.

Ferguson måtte gå skuffet hjem.

– Vi bestemte oss for at han ikke skulle re-signere. Ferguson straffet ham, og ville ikke bruke ham. Paul var alene. Han gråt til og med på Fergusons kontor, forteller Pogbas mor.

I Juventus havnet franskmannen på en ålreit midtbane med karer som Arturo Vidal, Andrea Pirlo og Claudio Marchisio.

– Jeg prøvde å «stjele» noe på hver trening. Jeg prøvde å få Claudios teknikk, Arturos aggressivitet og Andreas pasninger, har Pogba beskrevet.

VG+: Forstaden som fostret Evra, Henry og Martial

Så er spørsmålet: Kan han følge etter midtbanesjefene Michel Platini (EM-gull på hjemmebane i 1984) og Zinedine Zidane (VM-gull på hjemmebane i 1998 og EM-gull i 2000), og være den som drar Frankrike til EM-gull som en ledertype?

– Han har stor innflytelse i laget, men vi må være en enhet, var Frankrike-kaptein Hugo Lloris’ svar på det i går kveld.

Mer om

  1. Fotball-EM

Flere artikler

  1. Gråt på Fergusons kontor – nå er Pogba tilbake i United

  2. Har hentet Zlatan – nå fortsetter United stjernejakten

  3. Mourinho slår tilbake – mener Pogba-kjøpet ikke er størst i Premier League

  4. United bekrefter: Pogba på medisinsk sjekk

  5. Den endeløse Pogba-sagaen: – Virker som han prøver å provosere Solskjær

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder