STRAM I RAMMA: Cristiano Ronaldo i sin velkjente positur under Champions League-finalen mot Atletico Madrid i 2014.
STRAM I RAMMA: Cristiano Ronaldo i sin velkjente positur under Champions League-finalen mot Atletico Madrid i 2014. Foto: Francisco Leong Afp

Deschamps om Ronaldo: – Det er en grunn til at six-packen er der

Ronaldo: – Prøver å ikke være besatt av rekorder

FOTBALL

SAINT-DENIS/OSLO (VG) Cristiano Ronaldo (31) er mannen Frankrike må stoppe i finalen i morgen. Frankrike-trener Didier Deschamps (47) skrøt av Portugal-stjernens muskler i dag.

Publisert: Oppdatert: 09.07.16 17:42

Ikke overraskende ble Portugals kaptein et viktig tema da Deschamps holdt sin aller siste pressekonferanse før EM-finalen søndag kveld.

– Hvis det finnes en måte å nøytralisere Ronaldo på, så er det vel ingen som har funnet oppskriften ennå, sa Deschamps foran et solid pressekorps på Stade de France i Saint-Denis i utkanten av Paris.

Her ble Deschamps en stor leder

Rolig og behersket svarte 47-åringen på spørsmål fra stort sett franske journalister i 20 minutter. Ronaldos fantastiske spensthopp og påfølgende kontante heading ble tema ganske raskt.

– Ikke bare kan han hoppe høyt, men han kan henge der også. Det er en grunn til at musklene og six-packen er der. Det er vanskelig for en spiller å ha både fart og luftstyrke, men han har det. Vi må prøve så godt vi kan å ødelegge inflytelsen hans på kampen, sier Deschamps.

Ronaldo hylles etter monsterhoppet

Ronaldo hang høyt og lenge i luften før han stanget inn sitt tredje mål i årets EM-sluttspill, og da tangerte han også Michel Platinis scoringsrekord på ni nettkjenninger i europamesterskap. Han er også den eneste spilleren som har scoret i fire EM-sluttspill.

Les også: Müller utropt til Tysklands største EM-skuffelse

Det er liten tvil om at Real Madrid-stjernen må få minst mulig tid og rom hvis det franske laget skal ta hjem seieren foran 80.000 tilskuere i morgen kveld.

Høyreback Bacary Sagna blir i så måte en av de viktigste spillerne for Frankrike ettersom han blir en av dem som skal stoppe Ronaldo. Sammen med keeper og kaptein Hugo Lloris møtte også han pressen i dag.

– Jeg trenger ikke å hylle Ronaldo for alle vet hva han er god for og at han er kanskje verdens beste spiller. Som forsvarer prøver jeg å stoppe alle, og selv om Ronaldo er en eksepsjonell spiller blir det samme oppskrift mot ham. Jeg spiller mot toppspillere hele tiden, så det er ikke noe spesielt jeg trenger å gjøre annerledes nå. Det er lite å være nervøs, for sa Sagna.

Lest denne? Bratseth om EM: – Uten tvil det svakeste mesterskapet jeg har sett

Ronaldo: – Ikke besatt av rekorder

I et lengre intervju publisert på uefa.com i dag forteller Ronaldo om scoringsrekorden til Platini som han kan slå om det blir mål i finalen i morgen. Han sier rekorder som dette «kommer naturlig».

– Jeg prøver å ikke være for besatt av rekorder. Det skjer. Det er hyggelig, men ingenting mer. Jeg føler meg bra, ung og sterk. Så jeg ønsker bare å fortsette suksessen, sier Ronaldo.

Finalens kanskje største stjerne, sammen med Frankrikes Antoine Griezmann, utroper vertsnasjonen til å være en liten favoritt, begrunnet med at «hele landet kommer til å støtte dem». Men 31-åringen har sanket troféer på klubbnivå hele karrieren og sier det som er helt opplagt: I en finale kan alt skje.

Det er han også nødt til å tro. Ronaldo mangler omtrent bare én ting. Det er å gå til topps med landslaget sitt i et mesterskap. I 2004 hadde han sjansen. Tårene rant da eventyret tok slutt i finalen mot Hellas på hjemmebane.

– Det er noe jeg alltid har drømt om. Det ville være enormt hvis jeg kunne vinne noe med Portugal. Jeg krysser fingerne mine - og jeg tror, medspillerne mine tror, og hele Portugal tror på det også, sier stjernespilleren.

Les også: Griezmanns søster overlevde terror: – Jeg hadde blod over hele meg

– Trenger ikke lovprise Ronaldo

Deschamps korte Portugal-analyse overfor pressen var ikke veldig komplisert. Han mener trener Fernando Santos ikke nøler med å endre formasjon basert på motstanderen og at de har et veldig solid defensivt fundament.

– Og så stoler de veldig på angriperne sine, Cristiano Ronaldo og Nani. De prøver ikke å vinne ballen høyt i banen, men prøver å kontre raskt med de to kjappe spillerne i front. Jeg sier ikke at de bare forsvarer seg, de bruker ballen også, men de prøver å ta overgangene, sier Deschamps.

Kaptein Lloris trakk frem idrettens egenskap i form av å skape forsoning og lyspunkter i en nasjon som har vært igjennom kriser. Terroraksjonene som har rammet Frankrike den siste tiden er et godt eksempel på det.

Griezmanns søster overlevde terroren i Paris

– Det har vært noen forferdelige scener, og tragiske ting som har skjedd. Vi føler at vi har det franske folks støtte ute på banen, og at det er mye glede nå. Det er herlig å se. Idrett har den styrken at den kan forene og glede folk, det er det vi ser nå, sa Lloris før han la til:

– Men vi har et siste steg å ta for å fullføre denne turneringen på best mulig måte. Vi må slå Portugal i morgen.

Her kan du lese mer om