Seier for «tomme» tribuner

For publikum svikter siddisene

STAVANGER (VG) (Viking - Tromsø 2-0). Bare 4000 møtte opp da Viking slo tilbake etter cupexiten, og sikret seg heng på topplagene i Tippeligaen.

Øyvind Jacobsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Et Viking i store økonomiske problemer fikk seg en alvorlig smell i midtuken da lillebror i Stavanger, Vidar, slo dem ut i NMs 3. runde. Kanskje var den smellen like mye årsak som pent vær i oljehovedstaden til at i beste fall 4000 mennesker møtte opp for å se hjemmekampen mot Tromsø.

Farlig Abdullahi

De fikk ikke akkurat se et Viking-lag som eksploderte ut av startblokkene, selv om Suleiman Abdullahi nok burde sendt hjemmelaget i ledelsen etter et godt innlegg fra Kristoffer Haugen traff ham perfekt inne i 16-meteren. Headingen til nigerianeren gikk imidlertid rett på keeper Gudmund Kongshavn.

VG Live: Fyldig referat fra kampen

Viking fikk ha mye ball mot et defensivt TIL-lag før pause, og kom derfor til mange gode innleggssituasjoner, men stopperne Simen Wangberg og Magnar Ødegaard hadde stort sett kontroll, selv om spesielt Suleiman Abdullahi var farlig i sine bevegelser rundt i feltet.

– Måtte fremover

Tromsø fikk sin største sjanse like etter pause. Thomas Lehne Olsen satte fart inn i Vikings 16-meter, mistet kontroll på ballen, men vant den tilbake og spilte Gjermund Åsen fri. Venstrekanten skjøt godt, men i stolpen - og ut. Dermed fortsatte måltørken for TIL på bortebane.

VG-lupen: Se presentasjon av årets Viking-lag og tippet sluttplassering

Viking maktet ikke å presse gjestene særlig. Spesielt fordi Stavanger-gutten Christian Landu Landu passet veldig godt på Samuel Adegbenro hos vertene. Adegbenro var god mot Haugesund sist, men maktet ikke skape særlig denne gang - i alle fall ikke før helt på slutten.

– Han fikk mye mer rom på slutten, men det var fordi vi måtte framover på banen, sier Landu Landu til VG.

– Utrolig viktig scoring

Tromsø fikk sine overganger, men var noe ubesluttsomme foran mål. Både Thomas Lehne Olsen og Mikael Ingebrigtsen hadde gode sjanser etter timen var passert, men skapte aldri trøbbel for hjemmelaget.

Viking gjorde et dobbelbytte siste halvtimen. Björn Daniel Sverrisson åpnet sesongen med en nydelig scoring mot Vålerenga på Ullevaal, men har siden slitt med å levere på samme måte. Mot Tromsø satt han på benken fordi han slet med en skade etter forrige hjemmekamp.

VG-lupen: Se presentasjon av årets Tromsø-lag og tippet sluttplassering

Mot Tromsø brukte islendingen hodet da han ekspederte en pasning fra Abdisalam Ibrahim bak Gudmund Kongshavn. Og scoringer med hodet er ikke uvant kost fra Sverrisson. I den islandske toppligaen hadde han ett år åtte scoringer med hodet.

– Utrolig viktig scoring. Vi slet med å skape særlig mot Tromsø. Mye fordi vi altfor ofte slo innlegg tidlig. På scoringen min fikk jeg en flott ball fra Abdi midt i banen, og det var ganske enkelt å sette den, sier Sverrisson til VG.

– Viktig for interessen

Og scoringen satte liv i siddisene. Pluselig skapte de sjanser i bøttevis, og de var ikke akkurat små. Sverrisson skjøt blant annet i stolpen to ganger i samme angrep, mens Aniekpeno Udo og Suleiman Abdullahi sammen rotet mot en gigantmulighet etterpå.

Viking fikk likevel andrescoringen de desperat trengte. Samuel Adegbenro som ikke hadde fått til særlig tidligere, satte fart med ballen inn i 16-meteren og skjøt via et TIL-bein og i mål.

Utrolig viktig for siddisene som dermed er på fjerdeplass på tabellen før resten av serierunden avvikles.

– Vi er med der oppe. Det tror jeg er utrolig viktig for interessen rundt oss. Spesielt etter cupflausen mot Vidar, sier Viking-kaptein André Danielsen.

Tromsø-treneren: – Perfekt av oss

Tromsø på sin side spilte sin fjerde strake bortekamp uten å score. Og selv om det var spillemessig bedring fra bortekampene mot Vålerenga (tap 0-4) og Aalesund (tap 0-6), var trener Bård Flovik veldig skuffet.

– Kampen er egentlig perfekt utført av oss, sånn utenom at vi ikke setter de gode mulighetene vi får, spesielt første kvarteret etter pause. Viking fikk det første målet, og da klarte vi dessverre aldri å svare, sier Flovik.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder