NRK-ekspert reagerer på annullering av Zlatan-scoring: – Skandaløst

Sverige ute av EM etter sen Belgia-scoring

EM-outsider Belgia inn på «riktig» side av sluttspilltablået

NICE (VG) (Sverige - Belgia 0-1) Zlatan Ibrahimovic (34) ble sendt ut i landslagspensjon. Et heroisk Sverige bukket under da Radja Nainggolan (28) var nådeløs.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Et hammerslag av et skudd suste forbi tapre Andreas Isaksson i Sverige-målet, stilnet den gule veggen av supportere på Allianz Riviera i Nice – og sender Erik Hamrén ut av sjefjobben og svenskene hjem fra EM.

Zlatan Ibrahimovic har også spilt sin siste kamp for Sverige (om ikke forbundet setter opp et slags avskjedsshow) – og ender på 116 kamper og rekordsterke 62 mål i sin femten år lange landslagskarrie.

Men han kan blitt snytt for nummer 63. Dommer Felix Brych markerte tidlig for høyt spark av Marcus Berg i Belgias 16-meter, og et flyvende Zlatan-spark, som ville gått rett inn i evangeliet av hælspark og brasser, vil aldri bli tellende.

Reagerer på annullering

Akkurat den situasjonen fikk flere norske eksperter til å reagere. I NRK-studioet i Oslo kunne ikke Lise Klaveness forstå hvorfor det ble blåst for farlig spill.

– Jeg er overhodet ikke enig (med dommeren). Forsvarsspilleren bøyer seg og foten er i magehøyde. På dette tidspunktet er det en skandaløs annullering. Det ville forandret kampbildet totalt, sier hun.

På pressekonferansen etter kampen forteller landslagssjef Erik Hamrén at det var vanskelig å se fra hans posisjon, men «at han reagerte» på avgjørelsen.

Også Jan Gunnar Solli var på plass på kontraskjæret for statskanalen. Han mener Berg aldri gjorde noe galt da han før Zlatan-avslutningen jaktet ballen.

– Hadde man vist knottene, men han gjør ikke det en gang. Jeg synes det er en feil avblåsning, sier Solli, som slår fast at Sverige ble bortdømt.

I VGTV-studioet kunne ikke Bernt Hulsker forstå hvorfor kamplederen blåste mot Sverige i scoringssituasjonen.

– Takk skal du ha dommer Felix Brych, hvis vi skal konkludere med noe, så virker det som at Zlatan og Sverige ble snytt for ett mål. Det er trist, men sånn er fotballen noen ganger, sier han.

Bakgrunn: Ibrahimovic dropper mer Sverige-spill

Landslagsår uten mål

For første gang siden 2007, og for tredje gang totalt, fullfører superstjernen dermed et landslagsår uten mål.

Det kunne riktignok se lovende ut for Sverige – inntil Roma-dynamoen Radja Nainggolan slukket alle håp seks minutter før slutt. Den karakeristiske midtbanespilleren avsluttet angrepet han selv startet med å heade ballen ut av egen 16-meter og satte i gang Belgias fryktede kontringsmaskineri.

Sverige skapte flere sjanser i 2. omgang, Ibrahimovic var «påskrudd», og bakerst var Andreas Isaksson (også han i siste kamp) trygg og god.

Inntil kanonkulen fra Nainggolan, som sender Belgia til 8-delsfinale mot overraskelsen Ungarn og dermed på den «enkle» siden av tablået, der Kroatia og Portugal trolig er den tøffeste trusselen mot belgisk EM-suksess.

Høylydt Hamrén

Før kamp var svenskene tent.

I sin for anledningen grå dress Erik Hamrén sang nasjonalsangen som om det kunne være hans siste dag, ikke kamp, og Marcus Berg kunne fått ham til å gale enda høyere om Panathinaikos-proffen hadde konvertert Sveriges første skudd på mål i hele mesterskapet til å bli scoring etter bare fem minutter.

Men keepergiganten Thibaut Courtois stoppet avslutningen.

VG I NICE: Øyvind Herrebrøden. Foto: VG

VG Live: Referat fra Sverige-Belgia

Deretter overtok Belgia relativt mye av spillet. Kevin De Bruyne slo pasninger med høyre og venstre fra sin offensive midtbanerolle, backen Jan Vertonghen prøvde seg på et par av signaturbananene sine fra venstresiden, men veldig farlig ble det aldri.

For Sverige forsvarte seg godt og ble bare strukket i sømmene ved to anledninger: Da livsfarlige De Bruyne fikk skyte upresset fra rundt 20 meter (i Andreas Isakssons grep) – og når playmakeren omgjorde en kort corner til et innlegg på hodet til Thomas Meunier rett før pause. Styringen gikk utenfor stolpen.

Og Zlatan? Sist han spilte på denne banen, en miniatyrkopi av Allianz Arena i München, var i desember – og den gangen scoret han to og la opp til ett for PSG.

Men han hadde ingen Edinson Cavani å sikte etter denne gangen, og ingen Angel Dí Maria å få pasninger fra. Før hvilen fikk Ibrahimovic forsøke seg to ganger, først ble han blokkert av tattoo-tøffingen Toby Alderweireld, deretter fikk han dårlig treff på en rulleball som suste utenfor.

Belgia reddet på streken

I 2. omgang åpnet han med å headet ufarlig over etter at «Blågult» skjøt ut fra pauserommet i rakettfart. Selv om de var nødt til å flytte opp spillet og dermed løpe risikoen for belgisk hurtighetsfotball, maktet de å gjøre begge deler. De siste 45 minuttene må ha vært lagets beste fotballomgang på lang tid.

Sveriges stjernekaptein prøvde seg på direkte frispark og ble nektet av Courtois. Han skjøt også utenfor fra halvvanskelig hold, men aller nærmest et svenskemål var Andreas Granqvist.

Midstopperen gikk opp på corner og headet etter boken: Ned i bakken. Men De Bruyne sto på streken og fikk rensket kula unna på halvspretten. Kort tid senere satte Belgia inn seiersmålet.

Les også: Til United for Guardiola-revansj

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder