GOD STEMNING: Ingebrigt Steen Jensen (t.v) og Billy McKinlay da sistnevnte ble presentert som ny hovedtrener for Stabæk i november i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Har fått inn syv mill. på en uke – nekter å kjøpe spillere

Steen Jensen mener Stabæks problemer ikke løses ved spillerkjøp

Møter Start til viktig bunnkamp på Sør Arena i kveld

De siste dagene har det rullet millioner inn på Stabæks bankkonto. Men noe spillerkjøp for de friske midlene kan trener Billy McKinlay bare glemme.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For med statens erstatning på nærmere fire millioner kroner etter den såkalte overgangssaken, pluss en opprykksklausul i avtalen med Adama Diomandes Hull rett inn på konto, skulle man tro bunnlaget ville forsterke seg før den viktige høstsesongen. Det skjer ikke. I hvert fall hvis man skal tro Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen.

– I år tror jeg ikke det blir mulig å kjøpe oss ut av den utfordringen vi har. Den må klubben løse sammen. Trenere, støtteapparat, ledelse og spillere. Det finnes ikke én spiller – selv om vi hadde hentet Diomande tilbake – som hadde reddet oss, sier Steen Jensen, som også er styremedlem i Stabæk Fotball, til VG.

– Vi må ta tak i det med struktur, plan, energi, få laget til å henge sammen, glede. De helt «basic» tingene må på plass i Stabæk, slår han fast.

LES OGSÅ: Stabæk-McKinlay risikerer å få sparken

Trenger spiss

For Stabæk har første halvdel av sesongen vært svak. Kun to seire på 12 kamper er fasit. Det holder til en nest sisteplass foran kveldens bunnoppgjør mot Start. Selv om Sør Arena ikke akkurat er en fryktet bane å komme til (hjemmelaget har tre uavgjort og tre tap så langt), er det ekstra mye som står på spill.

Skulle bæringene tape ligger de desidert sist på tabellen og gå inn i EM-pausen med en dårlig følelse. En tung situasjon for en klubb som i fjor tok bronse i Tippeligaen.

Steen Jensen mener sommervinduet blir viktig, men Stabæk kommer ikke til – i likhet med det han hevder har vært tilfelle de siste fem årene – å kjøpe en spiller.

Å anvende pengene på et annet vis blir ikke noe problem. Nesten syv millioner kroner inn sikrer likviditet og drift ut året. I tillegg forteller Steen Jensen at Stabæk kan fortsette å videreutvikle lokalsamfunnet - som å bygge fotballbaner sammen med andre parter, bruke penger på Stabæks gatelag for rusmisbrukere og sin egen barne- og ungdomsavdeling.

– Men kanskje må vi ha en spiss, sier Steen Jensen.

– Å hente inn et par nye, det skal vi helt sikkert jobbe med.

LES OGSÅ: Sjekk den utrolige Stabæk-nedturen

3,8 millioner fra staten

Grunnen til at Stabæk plutselig har havnet i en mer økonomisk gunstig posisjon knytter seg til to hendelser. For en drøy uke siden ble klubben tilkjent 3,8 millioner kroner av staten i forbindelse med overgangssaken, som handlet om overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga i 2011.

LES OGSÅ: Stabæk får 3,8 millioner i erstatning: – Selvsagt skuffende

Fire personer var tiltalt for grovt bedrageri, men ble frifunnet i retten. Pengene Stabæk får er erstatning for økonomiske tap knyttet til saken.

– Nervepirrende

Det andre handler om tre millioner Stabæk får som følge av gårsdagens Hull-opprykk til Premier League. VG skrev i går om opprykksfinalen mellom Adama Diomandes klubb og Sheffield Wednesday. Kampen beskrives som verdens mest verdifulle. I potten ligger minst to milliarder kroner.

Det er i denne sammenhengen Stabæk har karret til seg en sum på tre millioner, en sum Steen Jensen bekrefter - da de forhandlet med Hull om overgangen til fjorårets spisskomet Adama Diomande. I går ble Diomande & Co. klare for Premier League og pengene ruller inn for Stabæk.

– Det var ganske lett å få lagt inn en slik klausul, for et slikt opprykk er verdt ufattelige summer. Tre millioner blir én og en halv promille av det de tjente i går. Det var lett å få til. Derfor har vi heiet på Hull hele sesongen. Vi ble urolige da de måtte gjennom kvalik, men så vant de. Jeg så hele kampen i går. Det var like nervepirrende som cupfinalen mellom Stabæk og Rosenborg i 1998, sier Steen Jensen.

Stabæk-treneren: – Mye på spill

SLITER: Stabæk-trener Billy McKinlay etter tapet mot Tromsø på Nadderud tidligere i mai. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Stabæk-trener Billy McKinlay sier til klubbens egen TV-kanal at han ser frem til kampen mot Start i kveld.

– Jeg er sikker på at vi får et bra resultat, men vi må jobbe hardt for det, sier han.

Både Luc Kassi og Agon Mehmeti (spilt 12 og 10 kamper) for laget skal være usikre. I troppen til dagens kamp mangler Kassi, mens Mahmeti er blitt klarert for spill. At det er en kamp som også er viktig for hjemmelaget bryr ikke Stabæks skotske trener seg noe om.

– Det er mye på spill, vi har ikke tid til å dvele ved ting. Vi bryr oss ikke om hva de føler, men vi skal vise at denne kampen betyr mye for oss, sier han.

FÅTT MED DEG DENNE? RBK-Kåre kaller Ajer sutrete og ber ham vokse opp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder