MÅLSCORER: Gareth McAuley har sendt Nord-Irland i ledelsen over Ukraina. Foto: Conor Washington Reuters

Forsvarsveteran (36) endte 30 års ventetid for Nord-Irland

Treneren: – Kanskje mitt stolteste øyeblikk

Kjempe-hagl stoppet kampen

(Ukraina – Nord-Irland 0-2) Midtstopper Gareth McAuley (36) ble helten da Nord-Irland sjokkerte Ukraina. En hagl-pause var ikke nok til å stoppe en historisk seier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er spesielt å score. Det kommer til å synke inn i løpet av de neste par dagene, sier målscoreren ifølge BBC.

McAuley, som ble servert av et ypperlig Oliver Norwood-frispark, ble med det den nest eldste målscoreren i et EM, ifølge BBC, slått med kun 62 dager av østerrikeren Ivica Vastic, som scoret mot Polen i 2008. McAuley ble også den første Nord-Irland-spilleren til å score i et mesterskap siden Colin Clarke i 1986, ifølge statistikktjenesten Opta.

Dermed var 30 års ventetid over for «Green Army», som nå kan håpe om åttedelsfinale til tross for at regjerende verdensmester Tyskland er neste motstander. Tre poeng kan nemlig være nok til å ta seg videre som en av de fire beste treerne.

– Personlig er det fantastisk å bli kåret til banens beste spiller. Men det viktigste for meg var lagprestasjonen, sier McAuley på pressekonferansen etter kamp.

Landslagssjef Michael O'Neill er overlykkelig etter landets første EM-seier.

– Dette var kanskje mitt stolteste øyeblikk i karrieren. Det var mye innsats og hjerte i prestasjonene våre, sier O'Neill på pressekonferansen etter kampen.

VG Live: Her følger du den spennende avslutningen på kampen!

Hagl-pause

McAuley-scoringen kom bare fire minutter etter pause. Ti minutter senere måtte dommeren sende de to lagene i garderoben på grunn av en voldsom haglskur.

– Det er rett og slett et skikkelig hagl-uvær. De hagl-isklumpene som datt ned her var jo nesten sånn som man har i drinken, sa TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Les også: Kontroversiell Pogba-gest skaper storm i Frankrike

Pausen varte bare i under fem minutter. Spillerne rakk så vidt å vri opp draktene sine og tørke seg raskt med håndklær før dommeren kommanderte dem inn på banen igjen.

– Og nå er de tilbake på banen. Latterlig, skrev The Guardian-journalist Andy Hunter på Twitter, etter å ha uttrykt sin misnøye med at kampen i det hele tatt ble stoppet på grunn av uværet.

Punkterte på overtid

Da lagene var tilbake på banen, handlet det aller meste om Ukraina. De presset og presset, men klarte ikke å overliste keeper Michael McGovern.

I stedet var det Nord-Irland og deres innbytter Niall McGinn som satte spikeren i kisten. Dermed gikk det grønne supporterhavet på Parc OL i Lyon fullstendig amok, og alle hoppet i pur glede.

Litt av en kontrast til den svært svake oppvisningen mot Polen (1-0-tap) i den første EM-kampen, der nord-irene kun maktet å få til ett skudd.

– Vi hadde noe å bevise overfor oss selv. Vi skuffet oss selv i intensiteten. Men nå har vi gjort opp for det. Det er deilig, og det gir oss selvtillit. Men vi har en tøff kamp (mot Tyskland) foran oss, sier målscorer McAuley.

SÅ GLAD: Nord-Irland-trener Michael O'Neill feirer etter 2-0-scoringen mot Ukraina. Foto: Jason Cairnduff Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder