SLUKNET ETTER PANGSTART: Etter fire minutter trodde nok Pep Guardiola at resten av kampen skulle gå på skinner. Sergio Aguero ga Manchester City ledelsen på straffespark, men Sunderland kom tilbake og utlignet. I sluttminuttene sikret City seieren på et Sunderland-selvmål.
SLUKNET ETTER PANGSTART: Etter fire minutter trodde nok Pep Guardiola at resten av kampen skulle gå på skinner. Sergio Aguero ga Manchester City ledelsen på straffespark, men Sunderland kom tilbake og utlignet. I sluttminuttene sikret City seieren på et Sunderland-selvmål. Foto: Lee Smith Reuters

Nesten-ulykke for City i Guardiola-debuten

Reddet av Sunderland-selvmål i sluttminuttene

FOTBALL

(Manchester City – Sunderland 2-1) Folk forventet sirkus, boller og brus, men hva fikk de? En ganske så søvnig forestilling av underholdningsdirektør Pep Guardiola og hans menn.

Publisert: Oppdatert: 13.08.16 21:43

Den tidligere Barcelona- og Bayern München-manageren måtte faktisk ha hjelp av et Sunderland-selvmål i sluttminuttene for ikke å dumme seg ut i Manchester City-debuten.

Sjelden har forventningene vært større til en managers inntreden enn hva som møtte den spanske trenerstjernen på Etihad i Manchester denne lørdagskvelden.

Det vil være en overdrivelse å si at de ble innfridd.

Etterpå virket han mer lettet enn glad.

– En tøff kamp for alle. Det er derfor alle sier at Premier League er tøff. Jeg vet det, var Pep Guardiolas første ord i intervjuet etter kampen som ble vist på TV 2.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt

Tok ledelsen etter fire minutter

20 minutter før slutt, på stillingen 1-0, fikk både publikum og TV-seere fotballpepper i øynene.

For da hentet Jack Rodwell frem en nydelig stikker til Jermain Defoe. Alene med Wilfredo Caballero, som fikk sjansen da Guardiola vraket Englands landslagskeeper Joe Hart, skjøt han en markkryper under argentineren og i mål.

Spørsmålet er om ikke den store skuddstopperen Hart hadde reddet en slik avslutning, men det blir uansett bare spekulasjoner.

Les også: TV 2 holdt redusert PL-avtale hemmelig i ti måneder

Fakta er i hvert fall at Manchester City så ut til å gå på et realt mageplask hjemme mot dumpekandidaten Sunderland i Pep Guardiolas Premier League-debut. Og enda mer overraskende: Det skjedde etter at hjemmelaget tok ledelsen allerede etter fire minutter.

Raheem Sterling ble felt og Sergio Aguero satte straffesparket i mål.

Da ventet alle på at sirkusdirektøren Guardiola skulle slippe løs Manchester City på en måte som minnet om Barcelona- og Bayern München-utgaven vi fikk se under spanjolen.

Men neida.

Les også: Her brassesparker Diomande inn sesongens første PL-mål

Innbytter med uheldig selvmål

David Moyes, som ikke akkurat har et popstjerne-image à la Guardiola etter å ha fått sparken både i Manchester United og Real Sociedad, så ut til å lede Sunderland til et sensasjonelt poeng – helt til 87 minutter. Da headet en uheldig innbytter Patrick McNair, med en fortid i Manchester United, ballen i eget mål etter et Jesus Navas-innlegg.

Pep Guardiola kunne først juble, så puste lettet ut – men så ikke ut som en overlykkelig mann etter nesten-ulykken.

For det var ikke langt unna å gå galt.

Les også: Ekspertenes dom over Premier League-kjøpene

– Den kampen her er ikke avgjort, sa Ronny Deila i TV 2s Premier League-studio i pausen.

Han påpekte at Manchester City hadde hatt ballen i 80 prosent av tiden – uten at det hadde ført til noe sjansebonanza av den grunn. Og Deila fikk rett. Andre omgang ble heller ingen lyseblå fotballfest, selv om de hadde et par store sjanser som ikke gikk i mål.

Les også: Lloris til VG: – Pogba er en ganske tullete type

Guardiola savnet aggressivitet

– Det ble veldig mye frustrasjon, beskriver den tidligere Celtic-manageren, og legger til at seiersmålet må ha følt som en «enorm lettelse» på Etihad.

– I dag var de ikke overbevisende. Det var mye possession, men lite sjanser. Det er mye som må forbedres for at vi skal kunne si at Manchester City ender øverst på tabellen, mener Deila.

Pep Guardiola virket mer lettet enn glad i intervjuet etter sliteseieren.

– Jeg synes vi fortjente seieren, sier spanjolen.

Uten å være spesielt kritisk til eget lag, han uttalte blant annet at alle de nye spillerne var «amazing», fortsatte han:

– Vi skulle ha vært litt mer aggressive. Men dette er det første steget.

Overfor BT Sport forteller City-nykommer John Stones at spillerne forsøkte å følge ordren fra den nye sjefen.

– Vi var tålmodige med ballen – det er hva manageren ønsker. Kanskje vi kunne ha spilt litt raskere noen ganger, men det er fotball. Vi bestemte oss for å beholde den, sier Stones.

Les også: VG erfarer: Ødegaard på vei til ny klubb

For David Moyes var naturligvis skuffelsen over null poeng stor slik kampen utviklet seg.

– Jeg er bare skuffet. Det var skuffende at vi slapp til Jesus Navas og lot ballen få gå langs fem-meteren. Derfra vil det alltid være vanskelig å unngå et mål eller selvmål. Jeg kan ikke være kritisk til spillerne. De gjorde en formidabel jobb, men jeg er skuffet over at vi ikke fikk ett poeng, sier Moyes til BT Sport.

Les også: Beskyldt for å mange «fotballhjerne» – Barkley slo tilbake

Her kan du lese mer om