Eggen om 97-generasjonen: – Fest søndag og kamp onsdag var greit

I et forsøk på å «forene det nyttige med behagelige» var et par pils dagen før en Champions League-kvalifiseringskamp, og en «liten fest» tre dager før kamp, en del av kulturen Nils Arne Eggen bygde Rosenborg-suksessen på.

 • Even Braastad

Artikkelen er over fire år gammel

– Det handlet om frihet under ansvar, og om hvor man setter grensene. Vi var en gruppe som fungerte fantastisk godt sammen sosialt, og det var veldig, veldig, veldig sjelden at noen tråkket over noen grenser, kommenterer Roar Strand til VG.

Lest denne? Solbakken ber RBK glemme ny Champions League-æra

Over 200 dager i året sammen

EVENTYRET: Her har Lerkendal nettopp vært åsted for en av de største bragdene i norsk klubbfotballhistorie. Rosenborg slo Real Madrid 2-0 på hjemmebane i Mesterligaen. Roar Strand og Harald Martin Brattbakk scoret målene mot et Madrid-lag bestående av Fernando Hierro, Redondo, Morientes, Raúl og Seedorf. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Vi fant ut at vi var sammen godt over 200 dager i året, kanskje mer, jeg regna aldri på det, du må kunne forene det nyttige med det behaglige, sier Eggen i dokumentaren «Hvit tornado - Rosenborgs Europaeventyr», som sendes på Viasat 4 tirsdag kveld.

Suksesstreneren mente at kamp onsdag ikke nødvendigvis var uforenlig med en fest etter søndagskamp. Mest for å flytte fokus noen timer av døgnet som toppidrettsutøver.

– Det går ikke an å være asket i 24 timer, da går du ganske fort lei. Nå snakker jeg alvorlig, av erfaring, og ut av andres erfaring og. Du må kunne ta deg en, for å bruke trønder-språket, du må kunne ta deg en liten fest, selv om det er kamp allerede onsdag og vi har vunnet på søndagen, sier Eggen videre i dokumentaren.

– Etter Champions League-kamper hadde vi en tradisjon for å samles. Da spiste vi gjerne pizza og pils. Det fungerte fint, for folk møtte opp på trening dagen etter og presterte på normalt nivå, legger Roar Strand til.

Les også: Helland-show i Rosenborgs målfest

To øl kvelden før Mesterliga-kvalik

MESTERLIGA-POENG: 10. desember 1997 spilte Rosenborg uavgjort 2-2 hjemme mot Olympiakos i Mesterligaen. Da klokka bikket midtnatt, hadde Sigurd Rushfeldt bursdag. Den ble feiret med Bjørn Otto Bragstad (fra venstre), Andre Bergdølmo, Vergard Heggem og Bent Skammelsrud. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Høsten 1997 var en av de beste utgavene av Eggens Rosenborg i Ungarn, for å kjempe om en plass i Mesterligaen mot MTK Budapest. Det første av to oppgjør ble spilt onsdag 13. august, og Rosenborg slet. Da klokka bikket 67 minutter ledet det ungarske hjemmelaget 3-2, men da slo flomlysene seg av.

Les også: Nörrkoping-Udjus foran RBK-bataljen: – Northug har satt standarden

Kampen ble avbrutt, stillingen annullert, og det ble bestemt at oppgjøret måtte startes på nytt påfølgende kveld. Den kvelden tok Eggen en runde på hotellet, hvor han oppfordret RBK-spillerne til å «ta seg et par øl» for å sove godt før kamp.

– På kvelden etter den kampen som ble stoppet, så lå vi på rommet og prøvde å slappe av. Vi fikk litt behandling og det var om å gjøre å få seg litt søvn. Da gikk Nils Arne rundt på alle rommene. Han kom inn til meg og Roar og sier at «nå tar dere to øl fra minibaren hver, så får dere sove godt i natt». Så han oppfordret oss til å ta et par øl før vi la oss, og det gjorde vi jo, og vi sov godt og var klar til kamp neste dag. Og i varmen i Budapest, jeg tror det var 40 grader når vi spilte kampen, så vinner vi faktisk 1-0, oppsummerer Erik Hoftun i dokumentaren.

Fått med deg denne? EM-øyeblikkene du vil huske - og glemme

Ny mulighet for Champions League

STORT ØYEBLIKK: Roar Strand opplevde mye i Rosenborg-trøya på 90- og starten av 2000-tallet. Her har han scoret på Santiago Bernabéu mot Real Madrid. Foto: Victor Fraile REUTERS

Akkurat den delen av historien som omhandler Nils Arne Eggens oppfordring om å ta et par pils husker ikke Roar Strand, nå 19 år etter. Det han husker er imidlertid en oppjaget stemning etter at den første kampen ble avsluttet, og besluttet flyttet til påfølgende dag.

– Man blir jo litt oppjaget når sånt skjer. Jeg husker ikke akkurat det med pilsen den kvelden, men det kan godt stemme, uten at det var vanlig overhodet dagen før kamp. Igjen, vi hadde frihet under ansvar, og vi var en god gjeng, presiserer Strand.

Onsdag har Rosenborg på ny muligheten til å nærme seg et Champions League-eventyr. Da må svensk Nörrkoping beseieres over to kamper.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Mer om

 1. Rosenborg BK
 2. Champions League

Flere artikler

 1. Pluss content

  Roar Strand: – Jeg slet psykisk

 2. Ingebrigtsen skroter Eggens «fest-regel»

 3. Rosenborg kan møte Franck Boli i Champions League-kvaliken: - Gull-trekning

 4. Rosenborg kan møte Celtic: – Kanskje den tøffeste motstanderen de kunne fått

 5. Rosenborg kan møte Celtic

Fra andre aviser

 1. Møtet med RBK har brent seg fast i hukommelsen: – Jeg tenkte «herregud, dette er ikke moro for noen»

  Aftenposten
 2. - Micke er ingen hvem som helst

  Aftenposten
 3. Her startet Champions League-eventyret for Ingrid. RBK-legenden: – Det blir ikke mye større

  Aftenposten
 4. Hvem er tidenes Rosenborg-spiller? Dette mener dagens RBK-helter

  Aftenposten
 5. Tre timer lang kamp, to strømbrudd og ekstatisk glede

  Aftenposten
 6. Møtet med RBK har brent seg fast i hukommelsen: – Jeg tenkte «herregud, dette er ikke moro for noen»

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no