LANDSMENN: Avni Pepa, her i aksjon for Sandnes Ulf i 2014, og Bersant Celina (innfelt) spiller sammen på landslaget til Kosovo. Foto: Carina Johansen , NTB scanpix / Reuters

Celinas lagkamerat: – NFF er redde for spillere som skiller seg ut

Bersant Celinas Norge-nei har skapt mange overskrifter, men 19-åringen er ikke den eneste nordmannen som velger Kosovos landslag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Manchester City-talentet, som fikk sin Premier League-debut for en snau uke siden, har vært på alles lepper de siste dagene. Debatten om hvorvidt Norges Fotballforbund har gjort nok for å unngå at Celina skulle si nei til landslagsspill for Norge, pågår for fullt, og mange mener mye.

– Celina er en fin gutt. Jeg tror Norge er for opptatt av holdninger. Han har selvtillit og vet at han er god, men jeg tror NFF er redde for spillere som skiller seg ut, sier Avni Pepa (27) til VG.

Han er i likhet med Celina oppvokst i Norge, men valgte å representere Kosovo – etter å ha fått to kamper for det norske G18-landslaget. Pepa var imidlertid aldri aktuell det norske A-landslaget.

BAKGRUNN: Slakter NFFs Celina-behandling

– Én av grunnene til at Norge henger etter i fotball

«Celina-saken» har skapt sterke reaksjoner. Aslak Nore retter knallhard kritikk mot Norges Fotballforbund (NFF), Odd-spilller Fredrik Oldrup Jensen tar NFF i forsvar, mens fotballekspert Morten Langli mener NFF må reise til England og snakke med unggutten. Hovedpersonens far hevder på sin side at løpet er kjørt: Bersant spiller for Kosovo.

– Celina er en veldig god spiller, et veldig stort talent. Jeg tror han føler at det er spillere som har fått gå gradene lettere enn ham i Norge, sier 27-åringen, som i dag spiller for islandske ÍBV Vestmannaeyjar.

Elbasan Rashani (22) er for tiden utlånt til Rosenborg fra danske Brøndby. Han har representert Norge på landslagsnivå i alle aldersklasser fra G17 til U21, men har bare A-landskamper for Kosovo.

– Det er ikke noe nytt at Norge ikke liker spillere som skiller seg ut. Alle vet det, og sånn har det alltid vært. Det er én av grunnene til at Norge henger etter i fotball, sier Rashani til VG.

KOMMENTAR: «Har egentlig aldersbestemte trenere i norsk fotball god nok oversikt over utviklingen til spillerne?»

Saken fortsetter under bildet

FORTVILER: Tidligere Odd-spiller Elban Rashani, her fra en kamp mot Stabæk i 2014, mener det norske landslaget har vært for «snilt» lenge, og at det er behov for spillere som skiller seg ut. Foto: Trond Reidar Teigen , NTB scanpix

– Ulovlig å være ulik de andre

22-åringen er engasjert når han snakker, det er ingen tvil om at dette er et tema han har mange og sterke meninger om.

– Jeg har selv opplevd trenere som ikke har tålt holdningen min. For det er ulovlig å være ulik de andre, sier Rashani og legger til:

– Det norske landslaget har vært for «snilt» veldig lenge. Det skal sies at vi er på bedringens vei nå, det er mange spillere på landslaget med mye bra både i bena og i hodet, men selvfølgelig trenger de spillere som skiller seg ut.

LES OGSÅ: Celina benekter NFFs påstander

Utelukker ikke Norge

Den tidligere Odd-spilleren utelukker ikke landslagsspill for Norge, men poengerer at det begynner å bli dårlig tid, og refererer til at Kosovo forventes å bli tatt opp som fullverdig FIFA-medlem i første del av 2016.

– Jeg utelukker ingenting, men hvis jeg eventuelt skal spille for Norge så må de snart vise interesse, for ellers blir det et veldig enkelt valg for meg å ta i mars, sier Rosenborg-spilleren.

For Celinas del er angivelig tiden allerede ute. Kanskje like greit, ifølge Pepa, som tror 19-åringens personlighet passer bedre i Kosovo.

– Der borte har han en mer sentral rolle i laget. Det er viktig for en ung gutt som ham. Vi har litt varmt blod i oss, vi er litt aggressive og litt sånt, litt utålmodige, sier Pepa.

LES OGSÅ: Hevder Celina krevde spilletid for Norge

NFF vil ikke kommentere mer

Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund, skriver følgende i en tekstmelding til VG: «Vi har ikke noen ytterligere kommentarer utover de vi allerede har gitt».

Han viser til tekstmeldingen han sendte VG tidligere i uken.

– Det vi kan si er at det nærmest ble det vi opplevde som en forhandlingssituasjon rundt spilletid, og slik kan vi ikke operere. Det er ingen tvil om at NFF ved landslagsledelsen har ønsket at Celina skal spille for Norge. Men ønsket må være gjensidig og uten betingelser i forhold til spilletid. Det er landslagssjefen som til enhver tid må bestemme hvem som starter og hvem som skal komme innpå. Det tror jeg alle skjønner, skrev Haavik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder