FÅR KRAFTIG KRITIKK: Fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Kjetil Siem får hard medfart fra Stabæk-mannen Ingebrigt Steen Jensen. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Ingebrigt Steen Jensen ber NFF-toppene rydde opp og stå frem

Stabæk-lederen: – Fallitterklæring hvis de ikke kan være åpne

Ingebrigt Steen Jensen (60) mener det er en fallitterklæring for norsk fotball hvis ikke generalsekretær Kjetil Siem (55) kan legge frem sine detaljerte reiseregninger.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Reklamemannen og den mangeårige dynamoen i Stabæk-miljøet ber toppene i Norges Fotballforbund om å legge alt av reiseregninger og representasjonsmiddager på bordet for å gjenreise det han hevder er tapt omdømme.

Les også: Rundt 15 personer hever millionlønn i NFF

– Burde vært åpent og gjennomsiktig

– Er det et sted det burde vært åpent og gjennomsiktig så er det i enhver frivillig organisasjon. Det er et gedigent tankekors at disse må holde middager og reiseregninger skjult for omverdenen. I frivillige organisasjoner der folk jobber gratis og med hjerte for saken burde det være en selvfølge at lederne kunne legge frem dette uten å ha mange og lange møter først. Hvis man ikke kan stå for en restaurantregning, så må man ta den selv, sier Ingebrigt Steen Jensen til VG.

Les også: Sjekket ikke detaljer i Siems reiseregninger

Fredag møtte idrettspresident Tom Tvedt og idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen opp på kontoret til kulturminister Linda Hofstad Helleland. Med var også fotballpresident Terje Svendsen og skiforbundets generalsekretær Stein Opsal.

VG har den siste tiden skrevet en rekke artikler om økonomien i norsk idrett. Både idrettsforbundet sentralt og flere store særforbund har nektet å utlevere sine egne reiseregninger.

Men kulturministeren godtok ikke idrettsledernes redegjørelse for pengebruk og åpenhet.

– Det de presenterte for meg var ikke godt nok. Derfor skal vi ha et nytt møte om en uke, og da skal de komme på mitt kontor igjen. Da forventer jeg at de kommer med konkrete tiltak, sier Linda Hofstad Helleland til VG.

Kommentar: Nå må pisken frem

– NFF blir drevet fra skanse til skanse

Ingebrigt Steen Jensen mener idrettstoppene er i ferd med å bli presset inn i eget mål.

Les også: Roar Stokke gir Kjetil Siem rødt kort

REAGERER: Ingebrigt Steen Jensen karakteriserer lønnsnivået i Norges Fotballforbund som «hinsides». Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Jeg opplever at ledelsen i NFF blir drevet fra skanse til skanse. Nå er det 11 mann i forsvar og når de får tak i ballen måker de den så langt opp på tribunen som de kan. Dette burde man håndtert offensivt. Ikke vente på at man blir spurt igjen og mumle at de skal svare om en måned, påpeker Stabæk-mannen.

Han har ingen forståelse for at generalsekretær Kjetil Siem ikke har lagt frem sine detaljerte reiseregninger som viser hva Fotball-Norges penger blir brukt på.

– Det er ødeleggende for norsk fotballs totale omdømme hvis man driver med ting man ikke kan fortelle om til sine eiere. Og eierne, det er alle oss i fotballklubber rundt om i hele Norge. Hvis du ikke kan være helt åpen, er det en fallitterklæring, mener Steen Jensen, og kommer med en krystallklar oppfordring:

– Hvis vi skal gjenreise entusiasmen i norsk fotball, så må vi nesten begynne på toppen. Nå må man komme seg på offensiven. Rydde opp og stå for det!

– Tror du de har mye å skjule?

– Det vet jeg ikke. Men vi som jobber i klubbene har den fordelen at hvis noen ber om oversikt over inntekter og reiseregninger, så kan vi legge frem at vi aldri har gjort noe annet enn å betale. Jeg har aldri fått en krone eller en middag i Stabæk, bare betalt både for meg og andre. Det vil si: Jeg får ett sesongkort fordi jeg er æresmedlem og ett for at jeg sitter i styret. Så kjøper jeg de tre andre kortene selv, for jeg må jo ha fem.

Les også: NFF-topper beskyldes for å være illojale

Mener lønnsnivået er hinsides

Han har lenge ment at lønnsnivået i NFF, der eksempelvis Kjetil Siem tjener 2,7 millioner kroner som generalsekretær, har vært absurd.

– Jeg har følt at lønnsnivået i NFF har vært hinsides alle staur og vegger i mange år og blir provosert når jeg hører at ledere for Norges største frivillige organisasjon tjener to ganger mer enn statsministeren. Så ufattelige arbeidsoppgaver og gode resultater har de ikke.

– Kan ikke lønningene i NFF forsvares med tanke på de gode økonomiske resultatene?

– Et krystallklart nei. Går man med overskudd skal det tilfalle virksomheten, og minst like mye på grasrot- som på toppnivå.

Les også: Sembs superlønn provoserer Fotball-Norge

Ingebrigt Steen Jensen påpeker at kulturen også i det private næringsliv har forandret seg de siste årene.

– Det har vært et ekstremt fokus på å ha en åpen holdning til alt som har med utgifter og gaver å gjøre i næringslivet de siste årene. Vi sendte en bok til noen av kundene våre til jul. De kom umiddelbart i retur. Og Bama har sluttet med alt som er av gaver. Før ga de bort en fruktkurv, nå kommer det ikke en banan engang. De er opptatt av å passe på at man ikke kan komme i problematiske situasjoner der man ikke kan si åpent hvordan ting er.

Les også: Slår alarm om urovekkende pengebruk i NFF

Den rutinerte kommunikasjonsmannen mener det er av avgjørende betydning at Norges Fotballforbund rydder opp i eget hus slik at potensiell mistillit eventuelt kan ryddes av veien.

– Fotballens omdømmeproblem handler om mye mer enn dårlige baner og innlegg bak mål. Det er mer at hele greia ikke føles ålreit lenger. De på toppen har fjernet seg fra hverdagen som vi som frivillige lever i. De bør fortest mulig ta plass i den, sier Steen Jensen.

– Har noe av din irritasjon også noe å gjøre med den tidligere konflikten Stabæk hadde med NFF i forbindelse med Veigar Pall Gunnarssons overgang til Vålerenga?

– Nei.

Har mange sensitive møter

Generalsekretær Kjetil Siem sier til VG at ingen i NFF er imot åpenhet, og de, sammen med NIF og andre særforbund, har startet et felles prosjekt for å se på temaet i disse dager.

Siem viser til at dagens rutiner er besluttet i idrettens organer, og at de følger lover og rutiner som bestemmes av fotballtinget og forbundsstyret. Og at de nå jobber med nye rutiner.

– Det nye styret har allerede foreslått endringer som er tredd i kraft. Deriblant økt åpenhet rundt presidenten og generalsekretærens reisevirksomhet, sier Siem.

Samtidig mener generalsekretæren at det blir feil å vise i detalj og med bilag på alle utgifter til media.

– Dette er en del av hemmelige milliardforhandlinger mellom konkurrerende internasjonale mediekonsern – som de norske mediene selv er en del av – samt mange sensitive møter knyttet til f.eks. UEFA valg eller TV-avtalen med UEFA. Da er det ikke bare å levere ut med navn og alle formål, sier Siem.

Han mener en slik åpenhet kan ødelegge både avtaler og tillit i markedet.

– Vi må også forholde oss til hva de vi møter i f.eks. USA er vant med, og vil ha offentlighet rundt, sier Siem.

– Bidratt i FIFA-valget

Generalsekretæren viser til at de har egne uavhengige organer som kontroller alt, og peker på at alle hans reiser blir klarert av fotballpresidenten. Siem mener NFF kan vise til gode resultater med sin måte å drive på.

– Ikke bare TV-avtalene, men også valg av ny FIFA-president, hvor vi har bidratt, sier Siem, som tidligere hadde Sepp Blatter som sitt forbilde.

Han peker også på at NFF ikke drives på offentlige midler, men er en svært kommersiell virksomhet i milliardklassen og med mange virksomheter.

– Det er veldig mange forretningsmessige hensyn å ta, og blir lett feil når det settes direkte opp mot dugnad og vafler. Det er vondt at det blir slik, og utfordrende. Vi ønsker å drive forretning på de prinsippene det krever, samtidig som vi ønsker mest mulig åpenhet, sier Siem.

Fått med deg denne? Bruker 20 millioner på Wi-Fi som bare Viking benytter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder