NO-VEMBER: De norske landslagsspillerne henger med hodet under 3-0-tapet mot Spania på Ullevaal stadion i november 2003. Fra venstre: Ståle Stensaas, Ronny Johnsen, Steffen Iversen og Christer Basma.

NO-VEMBER: De norske landslagsspillerne henger med hodet under 3-0-tapet mot Spania på Ullevaal stadion i november 2003. Fra venstre: Ståle Stensaas, Ronny Johnsen, Steffen Iversen og Christer Basma. Foto: Tore Berntsen , VG

Sjekk Norges november-skrekktall på Ullevaal

November er verstingmåneden for norsk landslagsfotball på hjemmebane.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det norske landslaget har i løpet av fotballhistorien spilt seks kamper på hjemmebane i årets nest siste måned. Det har gitt seks tap og bare ett scoret mål.

– Det er overraskende at det har gått så dårlig. Jeg er ikke sikker på om det har noen logisk forklaring, men det kan ha noe å si at den norske serien vanligvis er ferdig på den tiden av året. Spillerne er kanskje mer slitne enn de som spiller i andre ligaer, hvor de er midt i sesongen. Men vi hadde en helt vanlig oppladning, selv om det var mye oppmerksomhet med tanke på det som sto på spill, sier Håkon Opdal.

Han hadde en av sine svakere dager i Norge-buret i et av de seks hjemmetapene Norge har hatt i november måned. Det var i 2007, mot Tyrkia i EM-kvalik, og Opdal ble stemplet som skyldig etter en keepertabbe på tyrkernes utligning. «Det er utrolig

FORTVILTE: Håkon Opdal fortviler etter Tyrkias 1-2-scoring på Ullevaal i november 2007. Svakt keeperspill bidro sterkt til at EM-drømmen brast for Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Les også: VG tar tempen på Høgmos menn

– Det var veldig skuffende. En fotballkarriere består av mange minner, både gode og dårlige, og man må ta med seg alle, sier målvakten om Tyrkia-tapet til VG i dag.

Og minnene om hjemmekamper i november som det norske landslaget tar med seg inn i torsdagens kamp mot Ungarn, er stort sett dårlige:

1999: Norge 0–1 Tyskland (privatkamp)
2003: Norge 0–3 Spania (playoff)
2005: Norge 0–1 Tsjekkia (playoff)
2007: Norge 1–2 Tyrkia (kvalik)
2013: Norge 0–1 Skottland (privatkamp)
2014: Norge 0–1 Estland (privatkamp)

Fasit: Seks kamper, seks tap, ett mål for og ni mål imot.

TV 2-MATHISEN: – Feil å vrake King

«UTSKJELT» JOHANSEN: Forhandler om ny kontrakt | Høgmo forstår kritikken

Hareide: – Best rundt september og oktober

Den eneste novembermålscoreren til Norge på hjemmebane er Erik «Panzer» Hagen. Det var til gjengjeld et brassespark.

– Det var en flott scoring, helt fantastisk. Erik på brasse. Det var synd at vi tapte kampen til slutt, men vi fikk en god start. Og Erik var veldig god på den tiden, sier Åge Hareide, som var landslagssjef på den tiden, til VG.

RBK-sjefen hvilte landslagsspillerne: – Tror Per-Mathias ble glad for det

Hareide, som nå er Malmö-trener, har ingen god forklaring på Norges skrekktall på hjemmebane i november.

– Det er vanskelig å si. To av kampene har vel vært playoff, og der kan alt skje. Formen skal det nok ikke være noe i veien med i november. Denne statistikken ligner litt på mars-tallene, som også er veldig dårlige. Norge har vel som regel vært best rundt september og oktober, sier han, uten at han har noen videre forklaring på det.

Troppen: Pedersen inn: – Kom jo litt fort | King ut: – Håper de kvalifiserer seg

Han mener imidlertid å vite grunnen bak at Norge aldri hadde spilt en hjemmekamp i november før 1-0-tapet for Tyskland i 1999.

– Det er nok av geografiske årsaker. Temperatur og baneforhold. Tidligere ble jo cupfinalen prioritert. Før vi spilte playoff mot Tsjekkia i 2005, hadde det blitt spilt cupfinale for kvinner og herrer helgen i forveien. Vi spilte på en sandåker. Så det er nok ikke så rart at det ikke har blitt spilt så mange hjemmekamper på den tiden av året, sier Hareide.

Saken fortsetter under bildet.

MISFORNØYD: Åge Hareide var ikke spesielt glad etter 1-0-tapet for Tsjekkia i VM-playoff i november 2005. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, som var på landslaget mellom 1988 og 1998, har aldri spilt på hjemmebane for Norge i november. For ham er forklaringen enkel:

– Vi spilte aldri playoff, skriver «Mini» på SMS – etterfulgt av to engel-emojis – en referanse til at hans generasjon vanligvis kvalifiserte seg direkte til mesterskap (1994 og 1998).

Lysere bortetall

Selv om Norge aldri hadde spilt en hjemmekamp i november før 1999, hadde det vært nok av bortekamper: 59 før 1999, 13 etter.

Og det har – paradoksalt nok – gått bedre for Norge på bortebane enn på hjemmebane: Siden tusenårsskiftet har Norge seks seirer, to uavgjort og fem tap på 13 bortekamper i november.

RIISE OM KING: – Han trengte en vekker

– Jeg har ikke reflektert så mye over dette, sier Hareide.

Men han tror at Norge vil gjøre det bra mot Ungarn – både hjemme og borte.

– Før eller siden må den hjemmestatistikken i november bli brutt. Jeg har stor tro på at Norge kan vinne hjemme mot Ungarn. Ullevaal har blitt en bra hjemmebane, med god støtte fra publikum.

LEST DENNE? Dette er Ungarns store problem før playoff

Hareides tips, som en som vet hvordan det er å ryke ut i playoff, er følgende:

– Det er viktig å fokusere på de sterke sidene. Man må bare spille fotball. Jeg syns Norge har utviklet en klart definert stil både offensivt og defensivt, og det er et godt tegn, sier Malmö-treneren.

Håkon Opdal tror også at Norge tar seg forbi Ungarn og til EM. For ham ligger nøkkelen til suksess i det å takle presset.

– Man merker presset før kamp, men man må klare å legge det vekk. Det er viktig å stole på at det man kan, er godt nok. Gode forberedelser og tillit til egne ferdigheter blir viktig, sier Start-keeperen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder