Jordansk prins • UEFAs «trekningsekspert» • Sjeik fra Bahrain • Fransk fredsforhandler • Korrupsjonsmistenkt fotballegende • Mandelas fengselsvenn

FERDIG: Sepp Blatter, her under et FIFA-møte den 29. mai i år, flankert av Prins Ali (t.v.) og Michel Platini, to av mennene som konkurrerer om å bli hans etterfølger i presidentstolen. Foto: Fabrice Coffrini , AFP

Her er favorittene til å erstatte Blatter som FIFA-president

I dag er fristen for å offentliggjøre sitt kandidatur til FIFA-presidentvalget. Seks menn peker seg ut i kampen om å overta den internasjonale fotballtronen etter Sepp Blatter (79).

 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fire år gammel

Det er turbulente tider i den internasjonale fotballorganisasjonen FIFA, hvor toppene faller som fluer etter at den ene skandalen etter den andre blir rullet opp. Organisasjonen er under enormt press av sveitsiske og amerikanske myndigheter, som etterforsker en rekke forhold i FIFA.

Etter at Sepp Blatter valgte å trekke seg som president på grunn av manglende støtte etter at han vant valget i juni, ble det klart at et nytt valg skulle holdes den 26. februar 2016. Den franske UEFA-presidenten Michel Platini så lenge ut til å seile inn som soleklar favoritt, men er nå suspendert fra all fotballrelatert virksomhet i 90 dager, så kandidaturet hans er satt på vent – og kortene er stokket om.

Med tanke på alt som skjer i disse dager, er det umulig å forutse hva som kommer til å skje i FIFA i løpet av de fire månedene før valget. Men slik det ser ut nå, er det fem kandidater som fremstår som mer eller mindre sannsynlige vinnere: Prins Ali, Gianni Infantino, Jérôme Champagne, Michel Platini, Sjeik Salman og Tokyo Sexwale. Etter fristen mandag kveld må kandidatene gjennom en integritetstest før de blir bekreftet som endelige kandidater.

KOMMENTAR: Et spørsmål om tillit – også for NFF

LES OGSÅ: Vil vrake alle FIFA-kandidatene

VG presenterer deres bakgrunn og hva som taler for og imot at de seks favorittene blir FIFA-president:

PRINS ALI (39)

Bakgrunn:
Han var den eneste motkandidaten under FIFA-valget i juni, som Sepp Blatter vant – for så å trekke seg dager senere. Prinsens familie er allerede godt plassert i maktens korridorer i internasjonal toppidrett: Prinsesse Haya, prins Alis søster, hadde sittet åtte år som IOC-medlem da hun trakk seg ved nyttår. Halvbror Prins Faisal er fortsatt sentral i IOC. Prins Ali har vært visepresident i FIFA siden 2011. Han var mannen Norge og store deler av UEFA bestemte seg for å stille seg bak under valget i juni. Nå stiller han altså igjen.

Dette taler for:

Prins Ali er den eneste av kandidatene som allerede har vært igjennom et FIFA-valg som kandidat. Det er en av styrkene hos ham, mener idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas:

– Han har allerede vært med i en valgrunde, holdt på med nettverksarbeid, han kjenner til posisjonene til mange av dem som skal stemme, og det kan gi ham en fordel. Han vet hva det dreier seg om, sier han.

Dessuten er den jordanske prinsen, på papiret, en mann med rene hender, skal man tro den svært anerkjente, FIFA- og IOC-kritiske gravejournalisten Andrew Jennings. Et argument som trekkes frem, er at han er for rik til å kunne kjøpes. Da «en person» nylig kontaktet prins Alis team og hevdet at han kunne garantere ham 47 stemmer i presidentvalget, kontaktet Ali & co, ifølge The Independent, umiddelbart informasjonsbyrået Quest – som overlot saken til britisk politi.

Dette taler imot:

Selv om Prins Ali har vært med i et valg før, og selv om han hanket inn et respektabelt antall stemmer, skal det sies at han var den eneste motkandidaten til en stadig mindre populær Blatter.

– Han var en kompromisskandidat i 25. time. Det var egentlig ingen som ville ha ham, men han var den eneste som turte å stille mot Blatter. Han kommer ikke til å få like mange stemmer denne gangen, fordi det finnes andre alternativer, sier Selliaas.

En annen svakhet ved Prins Ali er at han har vært visepresident i FIFA siden 2011. Han kan derfor holdes litt ansvarlig for det som har skjedd, og han er ikke et sterkt symbol for fornying. I tillegg svekkes kandidaturet hans av at en annen asiat, sjeik Salman, er kandidat.

Saken fortsetter under bildet.

KANDIDAT: Prins Ali bin Hussein. Foto: Phil Noble , Reuters

GIANNI INFANTINO (45)

Bakgrunn:

Sveitseren Infantino har vært generalsekretær i UEFA siden 2009. Blant folk flest er han mest kjent for å være mannen som holder TV-seere på pinebenken i mangfoldige minutter før diverse trekninger i EM, Champions League og Europa League. Infantino er utdannet advokat og kjent for sin imponerende flerspråklighet. Han har jobbet tett med nå suspenderte Platini de siste årene, og skal ha blitt utvalgt som UEFAs «plan B» i FIFA-presidentvalget. Så sent som mandag, samme dag som fristen, ble han lansert etter et UEFA-krisemøte over telefon. Skulle Platini bli frikjent, kommer Infantino angivelig til å trekke seg.

– Dette er UEFAs måte å holde Platini-poteten varm på. Planen deres er nok at han skal drive valgkamp for UEFA mens Platini er suspendert, for så å trekke seg dersom Platini skulle bli frikjent, sier Andreas Selliaas.

Dette taler for:

Eksperten på idrettspolitikk mener at Infantino ikke er en drømmekandidat, og har ikke stor tro på sjansene hans. Men han trekker frem noen faktorer som veier positivt for sveitseren.

– Han kan ikke knyttes direkte til korrupsjonen som har rystet FIFA. Han har vært profesjonell og håndtert de turbulente tidene på en god måte, og dermed vist en viss integritet. Han er også svært språkmektig, så han kan lett prate med mange viktige personer på deres språk.

Dette taler imot:

Det finnes, ifølge Selliaas, langt flere argumenter for at Infantino ikke blir FIFA-president. Skulle Platini få stille til valg, er det ikke engang sikkert at Infantino vil være kandidat når valget skal holdes.

– Jeg tror ikke at han har sjans. Han er et ubeskrevet blad i internasjonal fotballpolitikk. Ettersom han har vært Platinis mann i mange år, blir han assosiert med ham. Det er neppe gunstig. Og han har ikke like sterke folk i ryggen som det andre kandidater har, sier Selliaas.

At Infantino er enda en kandidat fra Europa, svekker også hans sjanser, ifølge eksperten.

– Jo flere europeiske kandidater, jo mer forvitrer kontinentet. Kandidatene blir svakere av at de må «dele på» stemmene fra Europa.

Saken fortsetter under bildet.

TREKNINGSEKSPERT: UEFAs generalsekretær Gianni Infantino ledet EM-playoff-trekningen i Nyon tidligere denne måneden. Foto: Alain Grosclaude , AFP

SJEIK SALMAN (49)

Bakgrunn:

Denne bahrainske sjeiken har, etter at Michel Platini ble suspendert fra all fotballrelatert aktivitet i 90 dager, seilet opp som en av favorittene til å vinne FIFA-valget. Han er medlem av kongefamilien i Bahrain og har vært involvert i fotballpolitikk siden 1998 da han ble visepresident i landets fotballforbund. I 2000 ble han president, og siden 2013 har han vært leder for det asiatiske fotballforbundet (AFC). Hans tette bånd til Michel Platini og Sepp Blatter skal ha vært avgjørende for hans stigning i gradene innenfor fotballpolitikk.

Dette taler for:

Sjeik Salmans store styrke sies å være hans nære forhold til Sjeik Ahmad Al-Fahad Al Ahmed Al-Sabah fra Kuwait, presidenten i ANOC (Association of National Olympic Committees). Andreas Selliaas omtaler ham som «den mektigste idrettspolitikeren i verden».

– Han vil ha den største maktbasen i ryggen. Han har bakmennene på sitt lag, mange forbund, asiatisk, men også noen afrikanske og latinamerikanske, vil støtte ham automatisk fordi han har sjeik Ahmad i ryggen.

I utgangspunktet var sjeik Salman en av Michel Platinis støttespillere, men etter franskmannens suspensjon skal han – oppfordret av sjeik Ahmad – ha øynet en mulighet til å gå for seier i valget. Nå skal flere viktige skikkelser i UEFA ha uttrykt ønske om å støtte sjeik Salman.

Dette taler imot: I 2011 dukket bahrainske sikkerhetsmyndigheter opp på treningsfeltet til klubben Al-Ahli Manama for å arrestere landslagsspillerne og brødrene Mohamed og A’ala Hubail. Brødrene hadde tatt del i demonstrasjoner under den arabiske våren, og skal ha blitt avhørt og torturert. Senere kom det frem at Sjeik Salman, ifølge AP, ledet en komité som sto for den brutale behandlingen av demonstrantene.

– Det kan felle ham. Dersom dette etterforskes og han er skyldig, er det utenkelig at han kan bli FIFA-president. I tillegg har han vært i FIFAs eksekutivkomité en stund, han er av den gamle skolen og taler imot organisasjonens behov for fornying, sier ekspert i idrettspolitikk Andreas Selliaas.

Saken fortsetter under bildet.

KANDIDAT: Sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa. Foto: Ap ,

JÉRÔME CHAMPAGNE (57)

Bakgrunn:

Den 57 år gamle tidligere diplomaten har lang fartstid i FIFA, hvor han jobbet i flere forskjellige stillinger mellom 1999 og 2010. I januar 2010 forlot han organisasjonen etter angivelig å ha blitt «presset ut av krefter både innenfor og utenfor FIFA», som han selv har sagt. Han prøvde å stille til valget tidligere i år, med en 26-siders plan for å reformere FIFA, men fikk ikke den obligatoriske støtten fra fem forbund, så kandidaturet ble ikke godkjent. Nå har han fått den nødvendige støtten til å stille offisielt.

Dette taler for:

Champagne er den foretrukne kandidaten til Andreas Selliaas og flere andre eksperter VG har vært i kontakt med. Han har de siste årene jobbet som fredsforhandler i flere konfliktsituasjoner, blant annet mellom Israel og Palestina, noe som har gitt ham en høy stjerne hos flere forbund.

– Han er også den eneste som har kommet med et ordentlig troverdig program, som kan bedømmes for sine ideer og visjoner. Dessuten kjenner han systemet veldig godt, samtidig som han ikke har vært involvert i korrupsjon. I tillegg har han aldri snakket negativt om andre, så han har ikke mange fiender, sier Selliaas.

Han tror at Champagne er en «spiselig» kandidat for mange, og at han dermed kan bli en løsning mange vil se seg fornøyde med.

Dette taler imot:

– Han er fra Europa, det er en svakhet i seg selv. Fordi mange av forbundene fra de andre verdensdelene ser på europeiske ledere som negativt for seg selv ved at de handler til fordel for europeisk fotball, som allerede er økonomisk overlegen, sier Selliaas.

Den idrettspolitiske eksperten tror også at Champagnes uttalte ønske om å reformere fotballen kan sees på som en trussel for mange av lederne som sitter i styret for øyeblikket.

– Nå har ledere for regionale forbund automatisk plass i FIFA-styret. Det vil Champagne ha slutt på. Dermed ypper han seg mot dem som i dag har en sterk posisjon og stor innflytelse, og de vil kanskje frykte for sin egen posisjon dersom Champagne vinner valget. Det kan koste ham stemmer.

Saken fortsetter under bildet.

KANDIDAT: Jérôme Champagne. Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

MICHEL PLATINI (60)

Bakgrunn:

Han er en av tidenes beste fotballspillere, med tre Gullballer og et EM-gull med Frankrike i 1984. Etter en middels god, og bare fire år lang, karriere som fransk landslagstrener, gikk han inn i fotballpolitikken på 1990-tallet. Han ledet organiseringskomiteen til Frankrike-VM i 1998 før han jobbet i FIFA mellom 1998 og 2002. Siden 2007 har han vært UEFA-president. Han var i utgangspunktet stor favoritt i dette FIFA-valget, men er nå midlertidig suspendert på grunn av å ha mottatt en mistenkelig overføring fra Sepp Blatter i 2011. Dermed er det stor usikkerhet rundt hans kandidatur.

LES OGSÅ: Legenden som havnet i skammekroken

Dette taler for:

Platini har lenge hatt en svært sterk posisjon i fotballpolitikken. Både på grunn av sitt rykte som eminent fotballspiller og gjennom jobbene i FIFA og UEFA. Franskmannen har et kontaktnettverk uten like og er kjent for sin sjarm og karisma. Han har gått alle gradene man kan forvente av en FIFA-president, fra fotballspiller til UEFA-president.

– Han er en dyktig maktpolitiker. Han har aldri utlevert andre, og i de sakene hvor han nå er under etterforskning, har han alltid tilstått og sagt «ja, jeg har gjort det, men det er ikke noe galt med det». Jeg tror mange har sansen for det, sier Andreas Selliaas.

Dette taler imot:

Den åpenbare svakheten med Platinis FIFA-kandidatur er at det for øyeblikket ikke er gyldig, og at det ikke er sikkert at han vil kunne stille i det hele tatt. Årsaken er at han er under etterforskning for å ha mottatt 17 millioner kroner av Sepp Blatter i 2011, for arbeid utført mellom 1998 og 2002. Det finnes ingen kontrakt som gjør betalingen gyldig.

– Jeg tror at Platini er ferdig, sjanseløs. Både fordi han kan bli suspendert og dermed ikke få stille, og fordi etterforskningen og avsløringene har svekket ryktet hans og kostet ham mye støtte allerede. Hvis han blir valgt, vil FIFA fortsette å få enormt mye oppmerksomhet på grunn av ham, det vil ta bort oppmerksomheten fra arbeidet som må gjøres, sier Selliaas.

LES OGSÅ: Qatar-forbindelsene som kan skape mer trøbbel for Platini

Saken fortsetter under bildet.

SUSPENDERT KANDIDAT: UEFA-president Michel Platini. Foto: Fabrice Coffrini , Afp

TOKYO SEXWALE (62)

Bakgrunn:

Bak det fiffige navnet skjuler det seg en nesten like spesiell historie. Sørafrikanske Sexwale var en politisk aktivist som kjempet mot apartheid, noe som førte til at han i 1977 ble fengslet av myndighetene. I 13 år satt han inne på et høysikkerhetsfengsel på Robben Island – mange av dem sammen med Nelson Mandela, som ble en nær venn. Siden har Sexwale blitt en usedvanlig suksessfull forretningsmann innenfor gruvedrift og energi. Visstnok er han god for 130 millioner pund og skal ha kjøpt en tropisk øy for 45 millioner. Han har jobbet i FIFAs antirasismekomité, har vært FIFA-fredsmegler i konflikten mellom Israel og Palestina, og var med på å organisere VM i Sør-Afrika i 2010.

Dette taler for:

Idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas kaller Sexwale «den emosjonelle kandidaten» i FIFA-valget på grunn av hans fortid i Sør-Afrika.

– Han står på mange måter for godhet. Han har sittet i fengsel med Mandela, var med på å bygge opp Sør-Afrika, arrangerte tidenes første VM på afrikansk jord. Det gir ham sympatipoeng. I tillegg har han stor troverdighet som forretningsmann.

Det har vært en sterk tendens under tidligere FIFA-valg at fotballforbund fra samme kontinent stemmer i bolk. At Sexwale trolig vil ha Afrika i ryggen, er derfor en stor styrke for ham, ettersom det afrikanske forbundet er størst med sine 54 stemmeberettigede fotballforbund.

Dette taler imot:

Den mest innflytelsesrike stemmen som har støttet Sexwales FIFA-kandidatur, er den tyske legenden Franz Beckenbauer. Men det som i utgangspunktet så ut som en fordel, kan bli en ulempe for den sørafrikanske 62-åringen. Beckenbauer er nemlig nå under etterforskning på grunn av korrupsjon og kampfiksing i forbindelse med VM i 2006 og 2010.

– Det er problematisk av to årsaker. For det første er det neppe positivt at han støttes sterkt av en mann som etterforskes for korrupsjon. For det andre er korrupsjonssaken rundt VM i 2006 og 2010 ugunstig for Sexwale selv, ettersom han var i organisasjonskomiteen i Sør-Afrika og jobbet mye med Beckenbauer, sier Selliaas.

Saken fortsetter under bildet.

VENNER: Tokyo Sexwale (t.h.) sammen med sin tidligere fengselsvenn Nelson Mandela og Mandelas kone Graca Machel i 2005. Foto: Peter Morey , AP

DISSE HØRER MED TIL HISTORIEN

Flere kandidater er involvert i FIFA-valget, uten å bli ansett som realistiske vinnere av valget. En av dem er David Nakhid, tidligere landslagsspiller for Trinidad og Tobago. Andreas Selliaas er kategorisk: «Han har ikke en sjanse. Ingen politisk erfaring, ingen kunnskap om FIFA. Dette er ikke generalforsamlingen på Bøler IF, det er en milliardbedrift med ekstremt stor maktkamp».

Den brasilianske fotballegenden Zico forsøker også å hanke inn støtte fra fem forbund slik at han kan være kandidat, men Selliaas avfeier hans vinnersjanser: «Gamle fotballspillere som aldri har vært involvert i politikken, de har ikke sjans. Han er en svak kandidat».

Les også

 1. Bekrefter at Beckenbauer etterforskes av FIFAs etiske komité

  Den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer (70) og ti andre profilerte fotballnavn etterforskes nå av FIFAs etiske…
 2. Et spørsmål om tillit – også for NFF

  KOMMENTAR: Sepp Blatter er ferdig, Michel Platini nekter å gi seg – og her hjemme «frikjenner» Norges Fotballforbund…
 3. Spiegel: Tyskland bestakk FIFA-topper for å få VM 2006

  Tyskland har trolig kjøpt seg til fotball-VM i 2006, skriver nyhetsmagasinet Spiegel.
 4. England trekker støtten til Platini etter nye opplysninger

  Torsdag fikk FIFA-presidentkandidat Michel Platini (60) full støtte av UEFA.
 5. NFF-Hallén: Vil vurdere også det moralske rundt Platini

  Fotballpresident Yngve Hallén varsler at de nordiske landene også kommer til å vurdere det moralske rundt Michel…
 6. Full støtte til Platini i UEFA – fortsatt kandidat til FIFA-president

  UEFA (det europeiske fotballforbundet) gir full støtte til sin president Michel Platini etter torsdagens krisemøte med…
 7. Qatar-forbindelsene som kan skape enda mer trøbbel for Platinis presidentplaner

  Michel Platini (60) kan få problemer med å oppfylle noen av kravene i FIFA-presidentkandidatenes obligatoriske…

Mer om

 1. FIFA
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Utestengelsen opprettholdes: Michel Platini: – Fornærmende og skamfullt

 2. NFF-president Hallén med kald skulder til Platini

 3. Platini ferdig som UEFA-president: – Dypt urettferdig

 4. FIFA trosser advarsler - åpner for omstridt sjeik

 5. Presidentkandidat vil utvide fotball-VM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder