GIR SEG I MALMÖ: Åge Hareide leder Malmö for siste gang hjemme på Swedbank Stadion i dagens treningskamp mot Molde. Han vil ikke si så mye om den trolige jobben som venter ham: Landslagssjef for Danmark.

GIR SEG I MALMÖ: Åge Hareide leder Malmö for siste gang hjemme på Swedbank Stadion i dagens treningskamp mot Molde. Han vil ikke si så mye om den trolige jobben som venter ham: Landslagssjef for Danmark. Foto: THOMAS SJØRUP ,

Slo Solskjær og Molde i den siste hjemmekampen: Hareide: Malmö tilført en halv milliard

Hevder han fortsatt ikke vet noe om Danmark-jobben

Angrer på at han vraket Rosenborg for Norge

MALMÖ (VG) (Malmö - Molde 3-1) Åge Hareide (62) er strålende fornøyd med den økonomiske boosten han har vært med på å skape i Malmö - men holder fortsatt tett om de stadig tydeligere koblingene til jobben som dansk landslagssjef.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG møtte Hareide foran dagens treningskamp mot Molde her i Malmö. Det blir hans siste hjemmekamp som sjef for klubben han har ledet til ett seriegull, to Champions League-deltagelser - og en økonomisk gevinst på rundt 500 millioner kroner.

Les også: Elkjær: – Mange er skeptiske til Hareide

Snudde 0-1 til 3-1 mot Molde

I dag ledet han Malmö for siste gang hjemme på Swedbank Stadion. Foran i underkant av 100 tilskuere tok Molde ledelsen da Fredrik Gulbrandsen såvidt var nær ballen på innlegget fra Etzaz Hussain.

– Jeg var nær ballen med knottene. Det holder det, gjør det ikke? Det siste målet jeg scoret var i cupfinalen i fjor, så det er greit å komme i gang igjen. Jeg føler meg pigg, sier Fredrik Gulbrandsen, endelig tilbake etter korsbåndsskaden som ødela så godt som hele sesongen.

Les også: Gulbrandsen om skaden: – Verste dagen i livet mitt

Ole Gunnar Solskjær byttet etter hvert mye på laget, og en tvilsom Malmö-straffe der Nikola Djurdjic falt lett rett før pause startet snuoperasjonen for Åge Hareides lag. Til slutt vant svenskene 3-1.

– Veldig billig straffe. Jeg snakket kjapt med Djurdic. Han sa at det var jobben hans å falle. Det sier vel det meste, sier Vegard Forren.

Molde startet best, mens Malmö avsluttet sterkest i treningskampen som var en gjennomkjøring foran kampene mot henholdsvis Ajax og Real Madrid.

– I første omgang hadde vi ikke en målsjanse i mot oss (før straffesparket). Da vi la om til nesten 3-4-3 i andre omgang, ble det mer åpent, sier Ole Gunnar Solskjær.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LÆREREN SLO ELEVEN: Åge Hareide og Malmö slo Ole Gunnar Solskjær og Molde 3-1 i en treningskamp i ettermiddag. For 20 år siden fikk Solskjær sitt gjennombrudd under Hareide i Molde. Foto: THOMAS SJØRUP ,

– I første omgang lå vi lavt med hensikt. Mer en øvelse for å se hvordan det fungerer. Men jeg liker det ikke. Vi har aldri gjort det. Vi er et lag som er skapt for ligge høyt, sier Åge Hareide foran avskjedskampen borte mot selveste Real Madrid.

– Får se om det kommer opp noe

Nordmannen er glad for at han forlater Malmö i en så god forfatning der alle applauderer ham for jobben som er gjort. På en pressekonferanse i går informerte han omgivelsene om at neste ukes Champions League-kamp mot Real Madrid blir hans siste.

– Jeg har jo sagt til Malmö at jeg kommer til å slutte. I og med at jeg har en oppsigelsestid på seks måneder, så har vi diskutert om de skal ha meg som trener frem til 1. juli eller om vi skulle stoppe nå. Vi ble enige om det siste. Så nå er jeg på en måte fristilt fra januar til å ta nye oppgaver, Enten venter jeg til sommeren og ser hva som hender. Eller så får vi se om det kommer opp noe nå. Det vet jeg ikke – ennå. Faktisk, sier Åge Hareide til VG.

Fått med deg denne? Solbakken sikker på at Hareide blir Danmark-sjef

– Ståle Solbakken sier han er hundre prosent sikker på at du blir dansk landslagssjef?

– Da vet han faktisk mer enn meg. Jeg vet ikke hvilken tilgang han har, men da vet han mer enn meg.

– Hvor mange prosent sikker er du da?

– Nei, det vet jeg ikke, faktisk. De har sagt selv at de har flere kandidater. Det er jo vanlig i en sånn prosess. Enten blir det en lang ferie frem til sommeren. Det kan være godt, det også. Eller så kan det bli ting som skjer tidligere, svarer han.

Savnet spenningen

Egentlig hadde han sluttet som fotballtrener etter korttidsengasjementet i Helsingborg høsten 2012. Hareide tok fatt på jobben som daglig leder i Aukra Næringsforum da Malmö vekket liv i trenerveteranen.

Det angrer hverken sydsvenskene eller møringen på i dag.

– Jeg var litt trøtt på det. Det var en del omstendigheter hjemme også som gjorde at jeg følte at jeg måtte være nærmere. Sønnen min fikk en handikappet datter, og det var vanskelig for dem en periode. Men så stabiliserte det seg etter hvert. Da ble det mye lettere for meg å si ja da Malmö ringte. Etter at vi hadde slått Twente 3-0 med Helsingborg tenkte jeg at det skulle bli godt å ha litt fri, altså. Men så var det ikke godt likevel. Hehehe, melder Hareide med et stort glis.

Savnet etter sagmugg, eller 90 minutter med fotball om du vil, ble for stort.

– Du blir sugen igjen på det. Spesielt da Molde og Rosenborg spilte cupfinale med mye folk og det var en spennende kamp. Da blir du trigget igjen.

– Det er kanskje ingenting som kan erstatte det kicket fotballen gir deg?

– Nei, jeg tror ikke det. Det er såpass spesielt. Det er 90 minutter og en kompakt versjon av alt. All spenning. Hvis du har lyst til å holde på med galskap, så skal du holde på med fotball. Det veksler hele tiden. Det er så mye følelser i det. Det jager deg litt rundt. Når du plutselig blir satt utenfor... Da jeg satt på Molde stadion som tilskuer, jeg kjedet meg som f... Det var fint å treffe gamle kompiser, og jeg ville jo selvfølgelig at Molde skulle vinne kampen, men det var det. Kampen var null interesse. Det var helt skremmende. For jeg var ikke involvert selv, beskriver 62-åringen.

– Har tilført Malmö 500 millioner

To år i Malmö har bare gjort ham enda mer overbevist på at fotball er det han liker aller best å drive med.

– Nå har jeg blitt trigget her også, da. Malmö er en fantastisk klubb å være trener i. Men så er det sånn at det ikke er noe som varer evig. Hvis du går inn i en ny sesong og det begynner å butte litt i mot, så kan det hende at vi må gå hver vår vei når ting ikke fungerer optimalt. Nå kan jeg dra med god samvittighet. Og klubben er fornøyd med det som er gjort. Det har litt med timingen å gjøre. Nå har de en god plattform økonomisk å bygge klubben videre på, sier mannen som går inn i historien som den mest lønnsømme i MFF-historien.

– Med spillersalg så har klubben tjent en halv milliard kroner. Overskuddet bare i år tror jeg er på 240 millioner kroner. Det var null da jeg kom. Sånn sett kan jeg dra herfra med god samvittighet.

– Har dette vært den lykkeligste tiden i ditt trenerliv?

– Ja, det har jo det. Rosenborg var fint, men det varte så kort tid.

– Norge har hatt trenere i Premier League og Bundesliga, men vil det være den mest prestisjetunge jobben en norsk trener har hatt hvis du blir dansk landslagssjef?

– Vanskelig å si. Jeg vet ikke hvordan man rangerer sånne ting. Nå er det hypotetisk, så jeg tror ikke jeg kan si så mye om det. Vi får heller komme tilbake til det hvis det blir aktuelt.

Angrer på at han forlot Rosenborg

– Passer en jobb som landslagssjef deg bedre nå enn det å være klubbtrener?

– Nei, det har ikke noe spesielt å si. Da jeg gikk fra Rosenborg var det mer prestisjen. Det å bli spurt om å trene landslaget. Sånt dukker ikke opp hver dag. Hadde du spurt meg i dag, så hadde jeg fortsatt i Rosenborg. Jeg har mer livserfaring nå. Den gangen var jeg 50 år og kunne ha sagt at jeg venter. At jeg ville tatt Rosenborg ut kontraktstiden min, i hvert fall. Jeg trivdes godt, vi vant kamper og det så bra ut. Vi hadde en plan om hvordan vi skulle forynge laget. Alt var fryd og gammen. Men så var jeg kanskje drevet av prestisjebiten. Jeg er ikke så veldig drevet av den lenger. Jeg har vunnet titler overalt og har ikke så mye mer å bevise, sier Åge Hareide.

Hvis han skulle fått velge på nytt hadde han ikke dratt fra Rosenborg etter å ha vunnet både serie og cup i 2003. Men fristelsen til å lede Norge ble for stor.

– Det som var med landslaget, var at du fikk trene de beste i ditt eget land. Jeg hadde alltid vært stolt av å spille for Norge. Og da du fikk spørsmål om å trene landslaget, så var det på mange måter en anerkjennelse.

– Det ble for vanskelig å si nei?

– Ja, det ble egentlig det. Så ble det for dårlig kommunikasjon mellom Rosenborg og landslaget. Og jeg ville egentlig ikke forlate Rosenborg selv om jeg ville trene landslaget. Så det var vanskelig. Men det ordnet seg til slutt. Det å trene landslaget er krevende mest i forhold til øvingsmomentet. Du har liten tid. Men samtidig har du de beste hodene og benene å velge i. Det er også viktig å velge de med best hjerte. Du spiller ikke for landslaget på grunn av pengene lenger. Du gjør det kun for flagget på brystet.

– Så med fasit i hånd, så skulle du heller tatt Norge-jobben senere?

– Ja, absolutt. Men jeg har ikke den problemstillingen nå. Nå sier jeg at to år her er nok. Så får jeg se.

Ikke reflektert over dansk skepsis

Han forteller at han har snakket med andre potensielle arbeidsgivere enn det danske fotballforbundet.

– Ja, det har jeg gjort. Jeg stresser ikke så veldig mye med det. For det kommer en sommer også. Malmö har en forpliktelse på meg frem til 1. juli. Men jeg er fristilt til å gjøre hva jeg vil. Jeg er glad for det.

– Preben Elkjær sier at det er mange som er skeptiske i Danmark. Hvilket handikap ville en norsk landslagssjef i Danmark startet med?

– Jeg vet ikke. Jeg har ikke tenkt over det. Jeg får heller svare på det den gangen det blir en realitet. I stedet for å komme med noen lange utdrag nå. Så lenge jeg ikke vet noe som helst, kan jeg ikke si noe om det. Jeg har ikke reflektert over dansk skepsis, svarer Hareide, som uansett takker for seg i Malmö med en god følelse.

– Det har vært en fantastisk periode. Det er ikke alle som får avsluttet en trenerjobb på Santiago Bernabeu mot Real Madrid.

Les også: En liten seier for norsk fotball

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder