GULT - OG UT: Svein Oddvar Moen og teamet hans reiser hjem i dag. Her viser Moen det gule korttet til Ukrainas Olexandr Kucher i den andre av to kamper han fikk dømme, oppgjøret mellom Ukraina og Polen i gruppe C. Foto: Ariel Schalit Ap

Det norske dommerteamet må reise hjem torsdag: Moen til VG: – Vi skulle vært feilen i den første kampen foruten

Det ble med to kamper i EM for Svein Oddvar Moen (37) og hans dommerteam. I dag reiser de hjem. Tabben i kampen mellom Slovakia og Wales ble avgjørende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Internasjonal fotball, også for dommerne, er brutal. Det norske teamet overså en albue, et klart straffespark til Wales og et gult kort til Slovakias Martin Skrtel i kampen 11. juni.

– Vi skulle vært feilen i den første kampen foruten, innrømmer Svein Oddvar Moen overfor VG. Han ser at den ble avgjørende for at det norske teamet kun fikk to kamper i EM, og at de torsdag ble sendt hjem fra mesterskapet sammen med dommerere fra fem andre nasjoner.

Målet: To kamper

18 dommerteam deltok i EM. Nå er det altså 12 igjen. Det norske teamet ryker ut, sammen med Skottland, Russland, Frankrike, Tsjekkia og Romania. Foruten Moen og Johnsen, består teamet av Svein-Erik Edvartsen, Kim Tomas Haglund og Frank Andås.

– Målet før avreise var to kamper, og det målet oppnådde vi, sier Svein Oddvar Moen til VG. Han og teamet ønsket selvsagt å dømme i utslagningskampene, som starter lørdag, men sånn ble det altså ikke.

Den andre kampen de fikk dømme, var tirsdagens oppgjør mellom Polen og Ukraina, en kamp som sportslig sett betydde minst av de siste kampene i gruppene. Også her ble det kontroverser, blant annet rundt et straffespark, men Moen avfeier dette:

Straffespark?

– Jeg har registrert at noen mener vi misset straffe i den andre kampen, men i følge UEFA gjorde vi ikke det. Det er de vi hører på. Og bortsett fra missen i den første kampen, har vi fått gode tilbakemeldinger på prestasjonene våre i EM, sier Moen til VG.

– Føles det som det er nådeløst?

– Det kan du godt si. Men sånn er det i toppen, svarer Moen.

Det virker ganske klart at måldommers rolle (AAR - Adittional Assistant Referee) vil bli evaluert etter EM. Siden målteknologien overtok mye av jobben deres, virker det fortsatt uklart hvor viktig det er å ha dommere på kortlinjene i kamper.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder