Gudjohnsen junior tror Island kan vinne EM: – Har vikingmentaliteten

REYKJAVIK (VG) Han ser ganske lik ut og spiller spiss akkurat som pappa Eidur (37). Sveinn Aron Gudjohnsen (18) mener det er vikingmentaliteten som gjør at islandske spillere hevder seg i Europa.

Artikkelen er over tre år gammel

– De kan nå finalen og vinne EM. Det er det alle her på Island nå tror, sier Svein Aron Gudjohnsen til VG med et smil.

Les også: VGs reportasje fra Reykjavik:Engelske Alan heier på Island

Håper på pappa-mål mot England

Søndag hadde han en restitusjonsøkt på HK Kópavogs treningsfelt, 10 minutters kjøring fra Reykjavik sentrum. Denne junikvelden er det mye vind, striregn og ni varmegrader.

18-åringen har spilt for klubben i et snaut år, en klubb som ligger midt på tabellen på nivå to i det fotballgale øyriket. På de syv første kampene har Gudjohnsen junior scoret tre seriemål. Fotballkjennere her anser ham som et spennende talent med en litt annerledes spillestil enn sin berømte pappa.

Sjekk denne: Denne «forbannelsen» må England bryte mot Island

– Som spiller, hva er forskjellene og likhetene på deg og din far?

– Vi er begge store og sterke. Han er nok mer intelligent enn meg og ser bedre pasningsalternativer, men jeg tror det kommer med tiden for meg.

LATTERLIG LIKHET: Det er ikke vanskelig å se hvem som er faren til Sveinn Aron Gudjohnsen. Her på Kópavogs trening søndag. Foto: Mattis Sandblad VG

På Island snakker alle om stormøtet med England. Islendingene er svært optimistiske etter det solide gruppespillet. Ikke minst sønnen til spisslegenden Eidur Gudjohnsen:

– Det er en veldig stor kamp, men jeg tror vi kan vinne. Kanskje 1-0? Forhåpentligvis kan pappa score i siste minutt, det ville vært magisk, sier Kópavogs-spissen.

Les også: Mener England er en drømmemotstander

Han mener Europa nå er vitne til resultater av en beinhard satsing på islandske fotballtalenter.

– Jeg tror talentutviklingen har mye å si, den har forandret seg en del gjennom de siste årene. Vi har mange haller og gode fasiliteter, sier U19-landslagsspilleren, som kom fra spanske Gava for et snaut år siden. Da hadde han spilt i Spania i åtte år.

Lillebror hos Barcelona

Hans mor og tre yngre brødre bor fortsatt i Barcelona, mens pappa altså spiller i Molde. Lillebror Daniel er ansett som et stort talent og spiller for Barcelonas U12-lag. Sveinn sier det er stor forskjell på spansk og islandsk fotball. Litt forsiktig melder han at spanske spillere har lettere for å gi opp.

– Islendinger har vikingmentaliteten, smiler han.

FAMILIEN: Det var stort å være tilstede da Island EM-debuterte mot Island i St. Etienne og spilte 1-1 mot Portugal. Foto: Pierre Teyssot Splash News, NTB Scanpix

Kampen mot England skal han følge fra Reykjavik. Men han fikk med seg 1-1-kampen mot Portugal fra tribunen i Frankrike.

– Det var legendarisk, det var helt fantastisk å høre fansen synge. Island har ennå ikke tapt i EM, det er helt vilt, forteller han.

Drømmer om Chelsea

– Hva betyr det for dere unge spillere å se at landslaget gjør det så bra?

– Det er veldig inspirerende og gir oss noe å se opp til, forhåpentligvis er vi der selv en dag. Siden jeg var liten har jeg drømt om å spille for landslaget.

Les også: Solskjær om Gudjohnsen: – Helt super

– Hva slags ambisjoner har du for din karriere?

– Jeg må nok starte et sted som ikke er så stort. Når jeg er utvokst og eldre håper jeg å være i en større liga, kanskje England og Chelsea? Det er mitt favorittlag sammen med Barcelona.

– For 20 år siden ble din far byttet inn i en historisk landskamp, ut gikk din bestefar (Arnor Gudjohnsen) - kan det samme skje med deg og pappa Eidur?

– Jeg tror ikke det, han er 37 år nå... Det ville vært en stor opplevelse, men jeg tror ikke det er mulig!

GODE GENER: Pappa Eidur (t.v.) har blant annet spilt i Barcelona og Chelsea. Farfar Arnór Gudjohnsen (t.h.), ansett som tidenes beste spiller fra Island, spilte spiss i blant annet Bordeaux og Anderlecht. Foto: Getty Images

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder