WEST HAM-MAGI: Dimitri Payet og Diafra Sakho jubler for scoring på Old Trafford forrige sesong - riktignok i FA-cupen. Foto: Jon Super, AP

TV 2 holdt redusert PL-avtale hemmelig i ti måneder

Supporterunionen: – Fikk aldri vite om færre kamper

Siden oktober i fjor har TV 2 vært klar over at antall TV-kamper fra Premier League ville bli redusert. Men kundene fikk først vite det gjennom en artikkel på Liverpool.no denne uka.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nå reagerer supportere og Premier League-entusiaster. De mener det er et dårligere produkt til en høyere pris.

Liverpools norske supporterklubb avslørte onsdag at Premier League kutter tillatelsen til å sende to kamper samtidig. Det betyr at abonnenter av TV 2s Premier League-kanaler får se færre kamper enn i fjor – noe som merkes spesielt i midtukerunder og på søndager.

Torsdag ble det også kjent, gjennom liverpool.no, at med unntak av kampen lørdag klokken 16 kan ikke TV 2 lenger velge hvilken kamp de vil sende ved kollisjon, men ta det som velges av Sky Sports eller BT Sport.

Fått med deg denne? Slik bør du sette opp United-laget, Mourinho!

Siden det også vil bli spilt kamper på fredager kommende sesong, blir reduksjonen «kun» på 20 kamper. Spesielt supportere av små og mellomstore klubber vil merke innskrenkningene.

– Vi viser 205 kamper live denne sesongen på TV 2 Sport Premium. Sammenlignet med tidligere sesonger, så viste vi 225 kamper live i 2015/16 og 215 kamper i 2014/15. TV 2 skulle gjerne vist samtlige 380 kamper live, men Premier League har satt begrensninger og det er dessverre ikke noe vi får gjort noe med, sier TV 2-direktør Steinar Brændeland til Liverpool.no.

VG pluss: Toppspillernes tips: Slik blir du best i Fantasy Premier League

– Ikke vesentlig endring

Torsdag tok Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF), som har 105.000 medlemmer, et klart standpunkt. Utviklingen (pris og innhold) omtales som «trist og ikke minst skadelig for interessen for engelsk fotball».

– Vi har hatt samtaler med TV 2 siden april. Vi fikk aldri vite at det ville blir færre kamper. Vi ble overrasket da den meldingen kom nå, og at det var liverpool.no som fant det ut, sier leder i SBF, Trond Fuhre, til VG.

Lest denne? Vil sende Mourinho i fengsel for mobbing av Schweinsteiger

Artikkelen fortsetter under bildet!

MINDRE PÅ TV? Her er Crystal Palaces Yohan Cabaye (nummer to fra høyre) sint på Everton-spiller Seamus Coleman (i hvit drakt) under en kamp på Selhurst Park forrige sesong. Foto: Dylan Martinez Reuters

TV 2s Brændeland bekrefter at TV-kanalen har vært klar over endringen i lang tid.

Hvorfor ble ikke dette kommunisert fra TV 2 selv på et tidligere tidspunkt?

FORSVARER TV 2: Steinar Brændeland i TV 2 mener endringen ikke er så vesentlig. Foto: Bjåland Nils VG

– Det har ikke vært vår hensikt å holde informasjon tilbake, og vi beklager hvis dette ikke har vært kommunisert bedre. Overfor våre distribusjonspartnere har dette vært kommunisert tidligere, men det er også viktig å påpeke at dette ikke styres av TV 2, men av Premier League og deres partnere i England.

– Hvor lenge har TV 2 visst om endringen?

– Antall TV-kamper har økt, så vi mener endringen ikke er vesentlig. I tillegg byr vi nå på ytterligere redaksjonell satsing på Premier League – som for eksempel med Brede Hangeland i vår redaksjon, 100 timer direktesendt fotballstudio før første match på lørdag og så videre.

– Var TV 2 klar over denne endringen da rettighetene ble kjøpt i oktober i fjor?

– Ja.

– Hadde ikke TV 2 tenkt å gi beskjed til kundene om denne endringen, men bare selge flere og dyrere abonnement?

– Det er nesten alltid endringer i antall kamper og sendetidspunkter fra et år til et annet i alle serier. Som sagt oppfatter vi ikke årets Premier League-oppsett som vesentlig forskjellig fra året før. Vi har selvfølgelig ingen intensjon om å holde slik informasjon tilbake hvis vi mener det er vesentlige endringer.

VGs tabell-tips: Dette laget tar PL-gull

Etterlyser ærlighet

Trond Fuhre i SFB reagerer på at kundene ikke har blitt informert bedre.

– Jeg vet ikke hva som årsaken, men det er bedre å være redelig enn å vente med informasjonen til august. Jeg synes det hadde vært bedre om de kom med ærlige ord. Da vet kundene hva de har å forholde seg til. Nå skaper det bare enda mer sinne, sier han – og legger til at han «ikke liker fremgangsmåten».

– Hvordan reagerer supportere?

REAGERER: Leder Trond Fuhre i Supporterunionen for Britisk Fotball. Foto: Morten Holm NTB scanpix

– Det er veldig forskjellig. De fleste ser det ut fra sin egen situasjon. Prisen går opp og kvaliteten blir dårligere. Det er en situasjon som gjør at man ikke føler at man får igjen for det man betaler for.

Les også: Mats Møller Dæhli: – Fantastisk å være tilbake

Fuhre har likevel forståelse for TV 2s situasjon.

– Vi forstår at TV 2 har kostnader og at de driver butikk. TV 2 er bare en liten fisk i forhold til Premier League. Dette er en mye større sak enn TV 2. Pris og TV-fotball er et hett tema, og det er viktig at vi sier fra når «nok er nok».

På spørsmål om hvorfor Premier League-tilbudet har blitt dyrere denne sesongen, svarer Brændeland:

– Premier League som rettighet har økt kraftig i pris for TV 2. Den siste kostnadsøkningen er større enn prisøkningen på produktet til kundene. Vi er som bedrift nødt til å skape en lønnsom forretning gjennom økt pris, men har også forståelse for at dette ikke er populært hos kundene. Vi har etter beste evne prøvd å finne en god løsning på dette ved å tilby to prispunkter i markedet med kr. 379 per måned med binding i ett år, samt en pris på kr 449 løpende per måned.

– Det er mye frustrasjon blant supportere på grunn av færre kamper, høyere pris – og at norsk og engelsk fotball bakes inn i den samme pakken. Hva sier dere til dem?

– Vi har forståelse for den frustrasjonen hos våre kunder. Vi deler også den med hensyn på de økte kostnadsnivåene på Premier League. Når det er sagt, ser det jo ut til å bli tidenes sesong med en rekke nye fantastiske fotballartister som garantert vil gi valuta for pengene.

Everton-fan: – Uforståelig

Norske supporterledere for mindre profilerte Premier League-klubber VG har snakket med, frykter at restriksjonene fører til tydeligere prioriteringer og færre kamper med «deres» lag på skjermen.

Endringene blir kjent kun få dager etter at hundrevis truet med å si opp TV 2-abonnementet. Bakgrunnen var at TV 2 i vår innlemmet Tippeligaen i sine fotballpakker som inneholdt alt av engelsk fotball og satte opp prisen, men nå har ikke kanalen lenger rettighetene til Championship, ligacupen og FA-cupen.

– Flertallet av våre medlemmer jeg har diskutert dette med sier de har sagt opp eller kommer til å si opp abonnementet. I TV-kampene som er satt opp de to første månedene vises Palace én gang. For de fleste blir det billigere med en tur på puben den søndagen, og en del prioriterer faktisk heller tre-fire turer over til England. Prisen begynner å bli problematisk i forhold til tilbudet, sier Espen Olavesen.

Supporterlederen etterlyser mer informasjon og en tydeligere forklaring fra TV 2 i forbindelse med rettighetsendringene.

– Dette er en endring som for meg er helt uforståelig. Hvis de kun vil at engelskmenn skal se på er det jo bra, men det er interesse i hele verden, sier Helge Grunnevåg - leder i Evertons norske supporterklubb.

Han mener de stadige innstrammingene tvinger supporterne over på illegale streaming-løsninger. Det er en annen hverdag enn Grunnevåg og andre norske Everton-fans hadde for et par år tilbake.

– Da hadde jeg en pakke der jeg kunne få alle kampene på TV, og abonnementet inkluderte også TV 2 Sumo så jeg kunne se Premier League hvis jeg ikke var hjemme, forteller han.

Stein-Håkon Nes er kontaktperson hos Sunderland Supporterclub Scandinavian Branch. Han ser få utfordringer med at favorittene hans fra Nord-England kan bli «ofret» hyppigere som en følge av de ferske reguleringene.

– Det er alltid litt hyl og skrik når det kommer endringer. Noen er misfornøyd med alt, men da kan de jo også la være å abonnere. Prisen har gått opp, men jeg syns det er verdt pengene. Er man interessert, betaler man for tilbudet. Og er man veldig interessert gjør det ikke så mye om man må se kampene i opptak heller, sier Nes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder