DEJLIG START: Åge Hareide og Danmark åpnet VM-kvaliken med 1-0-seier over Armenia. Foto: NTB SCANPIX

Kommentar

Hareide må vente en måned på å få svar

(Danmark - Armenia 1-0) Ettmålseier over et land som er nummer 102 i verden og som mangler sin skadde Manchester United-stjerne Henrik Mkhitaryan. Det er ikke mer enn det bør være. Heller mindre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Likevel kunne Danmark-sjef Åge Hareide (63) sette opp sitt bredeste smil etter 1-0 over Armenia i regnværet i København.

Først sang han med på «Der er et yndigt land», så fikk han se Christian Eriksen score sitt aller første mål i Parken og til slutt kunne han gå rundt og takke det herlige danske publikummet for hjelpen. De er fortsatt sjarmert av sin nye norske sjef.

Nå får Hareide arbeidsro i en måned, frem til bortemøtet med Polen. Det er først i Warszawa den nye sjefen og danskene vil få svar på hvor laget står.

DANSK JUBEL: William Kvist, Pierre-Emile Højbjerg, Christian Eriksen, Viktor Fischer og Simon Kjær jubler etter 1-0-målet. Foto: AP

Det var et par ting de krevde mer enn noe annet før Hareide overtok etter fotball-landsfaderen Morten Olsen:

1) Det må bli flere sjanser og mål av all ballbesittelsen (og dermed flere seire). Det må angripes mer direkte.

2) Det må være mulig å få mer ut av Tottenhams Christian Eriksen.

Denne kvelden ble Armenia liggende så langt bakpå i hele kampen at det ikke var så mange eksempler på det Åge Hareide først og fremst ønsker å se; et lag som skal angripe raskere, rettere og med flere folk når ballen vinnes. Ballen måtte sjelden vinnes, danskene eide den, og da er armenerne ganske gode til å forsvare seg uten å få panikk, selv om Danmark skapte nok av sjanser.

Danmarks beste spillere befinner seg ikke helt fremst i banen. Hareide skal kompensere det med å angripe med mange mann, og i 3-5-2-formasjonen hans var det mange tegn til doblinger på kantene og fine kombinasjoner i midten. Den aller fineste kom da en pigg Viktor Fischer avsluttet med å hælsparke til Christian Eriksen, og da viste han frem den storheten danskene så gjerne vil se av ham på landslaget:

Der de fleste hadde brukt kraft, beholdt Eriksen roen og plasserte ballen i det lengste hjørnet med innsiden av venstrebeinet, fra 17 meter. Det var så enkelt som bare det, likevel så vanskelig at det kanskje bare var Christian Eriksen på banen som kunne greid det der og da.

ENDELIG: Christian Eriksen scoret endelig i Parken, et mål som skulle bli verdt tre poeng. Foto: AP

Eriksen har gjort det helt klart at han er fornøyd med overgangen fra Morten Olsen til Åge Hareide: «Jeg synes det er veldig positivt at han vil fokusere mye på den siste tredjedelen av banen. Jo mer offensiv vår trener er, desto bedre er det for meg», sa han i våres. Mot Armenia var han mye involvert, særlig i første omgang. Og ikke minst så står han igjen som redningsmannen, og det mentale løftet det er for en tidvis hardt kritisert stjerne skal ikke undervurderes.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Hareide: Beste laget jeg har trent

Eriksen burde blitt tomålsscorer, men gjorde sin største feil da han misbrukte muligheten til å øke til 2-0 fra straffemerket.

Og etterpå kunne det gått helt galt. Armenia misbrukte en eventyrlig sjanse til å ødelegge kvelden for Danmark, Eriksen og Hareide.

Foran kampen var Ekstra Bladets Allan Olsen tydelig på at alt annet enn seier ville bli betegnet som en fiasko, eller som København-trener Ståle Solbakken sa da VG samlet ham og Hareide i våres: «Åge kan vinne så mange kamper som helst og bli hyllet for det nå, men dersom han taper de to første kvalikkampene, så er det et helvete på jord».

Det slipper altså Åge Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder