Debut-kongen Rashford ydmyket U21-gutta: 6-1!

Dæhli knust etter ydmykelsen: – Helt forferdelig

COLCHESTER/OSLO (VG) (England U21-Norge U21 6-1) Manchester Uniteds spissjuvel Marcus Rashford (18) viste at
det er et stykke opp til de største fotballtalentene i verden for de norske U21-gutta.

 • Morten Stokstad
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er helt forferdelig å stå her etter å ha tapt 6-1. Vi hadde lyst til å gjøre landet stolt, egentlig. Så går det bare helt jævlig på slutten. Det er helt forferdelig, sier Mats Møller Dæhli til VG.

Med hat trick ydmyket Rashford de norske U21-spillerne i sin første U21-kamp for England, og United-spissen fortsatte dermed sin herlige debut-historie.

Han har nå scoret i Premier League-debuten (to mål), Europa League-debuten (ett mål), England-debuten (ett mål) og U21-debuten (tre mål). Han scoret også i sitt første Manchester-derby – og i helgen venter et nytt Manchester-derby i Premier League.

Det så ut til å kunne bli en briljant norsk fotballkveld, men endte opp som nok et stygt eksempel på hvor lett det er å score på unge og eldre landslagsspillere.

– Et grusomt resultat. Dette avrunder en svart landslagsuke, kommenterte Asbjørn Myhre på Eurosport da 6-1-resultatet var et faktum.

Åpnet sprudlende

En spennende norsk generasjon, først og fremst offensivt, skulle revansjere det urettferdige 0-1-tapet for England på Marienlyst i fjor høst.

Anført av en sprudlende og spillesugen Ødegaard styrte Norges balltrillende U21-gutter butikken mot England de første 25 minuttene. Manchester Uniteds Marcus Rashford og de andre engelskmennene fikk i perioder knapt låne ballen – med A-landslagssjef Sam Allardyce på tribunen.

– Vi åpnet veldig bra. Vi skapte to-tre store sjanser og om vi ikke spiller rundt England, så spiller vi i hvert fall veldig godt. Men vi må score på sjansene den første halvtimen. Ellers blir det tøft mot så gode spillere, sier Ødegaard til VG.

Les fyldig kampreferat her

Han virket veldig spillesugen og var god den perioden laget fungerte. Derfor var det surt å erkjenne at England til slutt vant brutale 6-1.

– Det er tungt og surt. Det blir litt brutalt på slutten. Vi skal ikke slippe inn så mange mål selv om vi kanskje er aller best offensivt, sier Ødegaard.

– Det er ikke pent når det blir så stygt som i dag. Alle vet at Tyskland og England er tøffe kamper, men det skal ikke se ut som i dag uansett, sier Ødegaard.

Men mål preger kamper, og de norske ungguttene falt sammen som et lite korthus da England scoret på sine to første sjanser i siste halvdel av første omgang.

– Vi var bra, vi presset høyt, vi var aggressive, vi spilte, vi skapte sjanser. Det var helt etter planen, sier Tyskland-proffen om den første halvdelen av første omgang, sier Dæhli.

FOR SENT UTE: Marcus Rashford setter inn 1-0 til England etter å ha løpt fra Sander Berge. Foto: Matthew Childs Reuters

– Et lag med så mange gode spillere som England vil straffe deg hvis du ikke tar vare på sjansene. Det gjorde de til gagns, sier trener Leif Gunnar Smerud.

– Illustrerer dette norsk fotballs store problem i 2016: At man er for dårlig til å forsvare seg?

– Det er mer nyansert enn det. Jeg synes vi forsvarer oss i perioder. Vi sprekker opp etter 3-0, men jeg opplever at en større utfordring er effektivitet. Vi trenger litt for mange sjanser til å score mål i forhold til motstanderen, sier Smerud.

Det startet imidlertid lovende: Etter 12 minutter spilte Norge seg til kampens første mulighet. Ole Selnæs fant Martin Ødegaard med en stikker. 17-åringen la videre til Mohamed Elyounoussi, men skuddet ble litt for dårlig. Minuttet etterpå burde nok Sveits-proffen ha gitt Norge ledelsen. Igjen reddet Angus Gunn etter fint og fikst norsk spill.

Eksperter i Tsjekkia og Nord-Irland: – Inge ler av Norge her

Så, etter 18 minutter, kom det som skulle bli en av kampens få norske delikatesser. Martin Ødegaard dro seg elegant fri på høyrekanten og la inn til barndomsvennen Iver Fossum. Hannover-spilleren måtte bruke hodet, og avslutningen ble i tammeste laget.

Fra vondt til verre

I stedet tok England ledelsen første gangen muligheten bød seg etter 29 minutter. En upresis Elyounoussi-pasning til Ødegaard ble snappet opp av Nathaniel Chalobah. Chelsea-spilleren slo rett i bakrom bak Sander Berge der Manchester United-spissen Marcus Rashford glefset til – omtrent før han hadde rukket å introdusere seg så langt i kampen.

Sett denne? Raser mot påstanden om «EM-gave» til Norden

1-0 til England ble til 2-0 på hjemmelagets andre sjanse. Southamptons James Ward-Prowse slo et perfekt frispark mot bakre stolpe. I kamp med passive nordmenn dukket Chaloba opp og doblet ledelsen i nettaket bak en sjanseløs Rossbach.

BLE FOR SMÅ: Mats Møller Dæhli i duell med Dominic Iorfa i Colchester. Foto: Matthew Childs Reuters

De norske spillerne gikk til pause på Community Stadium i Colchester og lurte nok på hva de hadde blitt truffet av. Fra å kontrollere kampen fullstendig til å slippe inn to mål på Englands to eneste sjanser før pause føltes brutalt, men det var nok et eksempel på hva som er det største problemet i norsk fotball i øyeblikket: Man er dårlig til å forsvare seg.

Og enda verre skulle det bli i andre omgang. I løpet av to minutter økte Ruben Lofthus-Cheek til 3-0 og Marcus Rashford til 4-0. Innbytter Ghayas Zahid, som var pigg den drøye halvtimen han fikk for Mats Møller Dæhli, nikket inn 4-1 på et innlegg fra Kristoffer Haraldseid etter 68 minutter.

Men like etterpå fikk England straffe da Rashford la inn og traff Thomas Grøgaard i hånden. Rashford satte enkelt inn sitt tredje mål for dagen – og 5-1 til England. Og fem minutter før slutt ble Norge fullstendig ydmyket da Lewis Baker styrte inn 6-1 til England.

Dermed må landslagstrener Leif Gunnar Smerud innse at England blir gruppevinner og går direkte til U21-EM, og at norsk deltagelse neste sommer henger i en tynn tråd.

Det er ikke bare Per-Mathias Høgmos A-landslag som mangler både strukturen og forsvarstypene som gjorde Norge til en betydelighet i internasjonal landslagsfotball på 1990-tallet.

To dager etter at A-landslaget ble rundspilt av Tyskland ble U21-landslaget feid av banen av England.

Veien frem til gamle fotballhøyder ser ut til å være uendelig lang.

Spillerbørsen:

Sondre Rossbach 3

Kristoffer Haraldseid 5

Sander Berge 3

Ulrik Yttergård Jenssen 3

Thomas Grøgaard 3

Mohamed Elyounoussi 2

Iver Fossum 4

Ole Selnæs 3

Mats Møller Dæhli 3

Martin Ødegaard 4

Alexander Sørloth 2

Innbytter:

Ghayas Zahid 4

Mer om

 1. Norsk fotball

Flere artikler

 1. Norge i ryggen på England etter «Moi»-mål

 2. EM røk for U21-landslaget: – Vondt å stå her

 3. Derfor bør Norge frykte Rashford

 4. Rekdal slår kunstgress-alarm: – Vi har mistet fysikken

 5. VGs landslagskommentator spør: Hvorfor brukes ikke Samuelsen når han blir tatt ut?

Fra andre aviser

 1. Norges fremtid ydmyket av England: - Klart det gjør vondt

  Aftenposten
 2. Elyounoussi ble helten da U 21-gutta tok et steg nærmere EM

  Aftenposten
 3. Elyounoussi ble helten da U 21-gutta tok et steg nærmere EM

  Fædrelandsvennen
 4. U21-guttas spill fikk TV 2-ekspert til å sende Høgmo-stikk

  Aftenposten
 5. U21-guttas spill fikk TV 2-ekspert til å sende Høgmo-stikk

  Bergens Tidende
 6. Ny norsk landslagsnedtur - EM-drømmen brast for U21-guttene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder