RETT SKAL VÆRE RETT: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo er her avbildet på Ullevaal stadion i begynnelsen av februar. Nå har han fått «nytt» navn. Foto: Krister Sørbø , VG

Idrettshistoriker fleiper om Høgmos «navnejuks»: – Passer seg ikke for en person som skal representere landet

Tirsdag tar Per-Mathias Høgmo (56) ut sin første
landslagstropp etter tapene i EM-playoff-oppgjørene mot Ungarn. Nå har landslagstreneren angivelig også gjort navnet sitt «lovlig».

Det er Tom A. Schanke, idrettshistoriker og redaktør av nyhetsbrevet «Kyllingposten», som i lang tid har engasjert seg i det faktum at fotballherrenes trener har operert med et navn som ikke er godkjent. Mens 56-åringen har skrevet fornavnet sitt med bindestrek, så har det altså stått Per Mathias uten bindestrek i folkeregisteret.

Les også: Drillo mener Siem må gå

ENGASJERT: Tom A. Schanke, her avbildet i 2011, har vært klar på at Per-Mathias Høgmo må gå foran som et godt navneeksempel. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Moderen har alltid sagt at Per-Mathias er med bindestrek. Jeg er oppkalt etter mine besteforeldre Peder og Mathias, og det er to fornavn, ikke noe mellomnavn. Men i dåpsattesten står det ingen bindestrek. Jeg må få det endret, så det formelt er korrekt, sa Høgmo til Dagsavisen i november 2014.

Fått med deg denne? Norge vil arrangere fotball-EM

«Han har med andre ord i flere år vært en «navnetyv». Etter min mening passer det seg ikke for en person som skal representere landet sitt bevisst å bryte landets lover» skriver Schanke med glimt i øyet i dagens utgave av Kyllingposten.

Schanke forteller videre at han tidligere har sendt navneendringsskjema til Høgmo med oppfordring om å få gjort navnet sitt lovlig.

Les også: Eksperter slakter NFFs evaluering av Ungarn-kampene

Fikk SMS fra landslagssjefen

«Hvis han på død og liv synes det er stiligere med Per-Mathias enn med Per Mathias får han vær så god søke om en bindestrek og bli lovlydig, han som de fleste andre» melder Schanke.

I forrige uke fikk Schanke SMS fra Høgmo med en bekreftelse på at navnesøknaden var innvilget, og at landslagstroppen vil bli formelt tatt ut av Per-Mathias Høgmo og ikke Per Mathias Høgmo.

King i knallform – blir han tatt ut i landslagstroppen?

Høgmo har ikke svart på VGs henvendelser mandag kveld, men etter det vi erfarer så vil den tidligere Tromsø-, Rosenborg- og Djurgården-treneren gjøre et poeng ut av den omdiskuterte bindestreken i forbindelse med landslagsuttaket tirsdag.

De norske fotballherrene møter Estland borte 24. mars, og Finland hjemme fem dager senere i de to første treningskampene før høstens VM-kvalifisering starter. EM-klare Portugal (borte 29. mai), Island (hjemme 1. juni), og Belgia (borte 5. juni) er også motstanderen før Tyskland kommer til Ullevaal stadion i VM-kvalifiseringen 4. september.

Høgmo: – Angrer ikke på laget som startet mot Ungarn

PS! I sin aktive karriere brukte Høgmo bare Per som fornavn. Han ble cupmester med Tromsø i 1986, og fikk sin eneste landskamp i november samme år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder