Lagerbäck kritisk til det norske angrepet: – Altfor dårlig

TRNAVA (VG) (Slovakia – Norge 1-0) Norge avsluttet landslagsåret 2017 med sitt andre tap på rad og nok en sjansefattig forestilling.

Artikkelen er over to år gammel

For tre minutter på overtid mottok Stanislav Lobotka en god pasning, dro av Birger Meling og Jørgen Skjelvik, og avsluttet forbi Rune Jarstein fra skrått hold.

– Hadde jeg vært mer tålmodig ville han fått dårligere vinkel. Da ville det blitt vanskeligere å avslutte, sier Skjelvik til VG.

Kommentar: Seks man holder, men hva med resten?

Med baklensgmålet ble fasiten til Lars Lagerbäcks første år som norsk landslagssjef brått litt mørkere: Tre seirer, to uavgjort og fire tap, med en målforskjell på 12-13. I årets siste kamp skapte Norge knapt en målsjanse; det nærmeste var Ola Kamaras heading fra kort hold like før Slovakias vinnermål.

– Det å få det laget her til å fungere som en helhet, både offensivt og defensivt, virker komplisert, faktisk, oppsummerer tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal til VG.

– Du tror Lagerbäck har blitt negativt overrasket over det han har å jobbe med – kontra hva han trodde?

– Det vil være rart hvis han ikke var det, mener Rekdal, på plass som ekspertkommentator for Eurosport i Slovakia.

Se Rekdals hele vurdering her – artikkelen fortsetter!

– Det er klart vi vil ha bedre kvalitet i angrepsspillet vårt. Vi er altfor dårlig der. Vi har veldig mange balltap og er for urørlige og stasjonære, sier Lars Lagerbäck til VG.

– Hvordan oppsummerer du ditt første år som norsk landslagsstrener?

– Denne kampen var et steg fram sammenlignet med Makedonia-kampen. Men det er definitivt ikke … Det er knapt godkjent. Denne gangen testet vi litt flere spillere enn normalt, sier svensken.

Svensk skatteknipe: Jo Inge Berget: – Et problem

– Må ha betydelig mer aktivitet

Slovakia viste, til tross for sin 24. plass på FIFA-rankingen, få tegn til at de bør være en motstander langt utenfor rekkevidde for Norge – bortsett fra Serie A-stjernen Marek Hamsik med sine alltid like silkemyke medtak og pasninger.

Pluss: Slik er agent-nettverket bak fotballgutta

Hjemmelaget styrte spillet uten på noen måte å være livsfarlige fremover, mens Lagerbäcks menn la seg bakpå og (tilsynelatende) ventet på kontringer. Men da en sjelden kontringsmulighet dukket opp, som like før etter at halvtimen var spilt, var det kun spissene Sørloth og Søderlund som gikk i angrep foran ballfører Elyounoussi.

– Vi er for stillestående når vi har ballen selv. Vi må ha betydelig mer aktivitet, sier Lagerbäck.

«Moi» var også mannen bak førsteomgangens eneste halvsjanse; hans volleyforsøk fra distanse var godt, men gikk like over tverrligeren. De få innleggene som kom inn fra kantene, var altfor upresise – til tross for at laget har terpet og terpet og terpet på dette den siste drøye uken.

Slovakia skapte den første virkelige sjansen ved Adam Nemec like før pause, men avslutningen traff ikke mål, og lagene gikk til pause med to smultringer på måltavlen. Dermed hadde Norge lagt tre omganger bak seg, to mot Makedonia og én mot Slovakia, og kun skapt to målsjanser – og ingen mål.

Lagerbäck roser Jarstein

Slovakerne fikk opp dampen etter hvilen, og skapte to målsjanser på de første drøye ti minuttene i andre omgang: Marek Hamsik misbrukte kampens klart største sjanse, før samme manns forsøk på å curle ballen i lengste hjørne ble stoppet av Rune Jarstein, som feiret sin 50. landskamp for Norge med en solid prestasjon.

Keeperveteranen fulgte opp med flere strålende involveringer. Han stoppet sin Hertha Berlin-lagkamerat Ondrej Duda to ganger: Først kastet han seg i bena hans i farlig posisjon, så gjorde han en kjemperedning etter at Slovakia-spilleren hadde fintet bort Anders Trondsen i feltet.

– Det han gjorde på mållinjen, var prikkfritt. Han hadde noen kvalifiserte redninger, sier Lagerbäck.

Landslaget om «agent Riise»: – Skulle ikke han bli trener også?

Den gode Jarstein-kampen var imidlertid til ingen nytte. For etter at Ola Kamara ett minutt på overtid hadde stått bak gjestenes aller første målsjanse i kampen, ble Norge straffet av Lobotka på kampens aller siste spark.

Jørgen Skjelvik tok skylden for baklengsmålet – artikkelen fortsetter!

– Det er alltid kjedelig å tape, og sånn der er det naturligvis enda kjipere. Det gjelder bare å bli bedre for ikke å havne i den situasjonen. Ellers var det en bra kamp for oss, en reell test. Jeg synes vi klarer oss greit, sier Lagerbäck.

1-0-tapet kroner en landslagssamling som kun inneholdt tre norske målsjanser, ingen mål, og to tap mot Makedonia og Slovakia. Det er vanskelig ikke å synes synd på de tre norske supporterne med vikinghjelmer som reiste til begge kampene for å støtte Lagerbäcks menn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder