ENDELIG: Molde med Ole Gunnar Solskjær og veteran og kaptein Daniel Berg Hestad i spissen kan endelig juble for klubbens første seriegull. Foto: Scanpix

Endelig tok sølvlaget Molde seriegull

(VG Nett) I løpet av sin 100 år gamle historie har Molde syv sølv, tre bronsemedaljer og to cupgull. I dag sikret klubben seg sitt første seriegull.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I 1974 ble Viking for sterke, og Molde tok sin første medalje i norsk toppfotball. To tap på de fire siste kampene, sørget for at Viking ble seriemestere poenget foran MFK.

VGTV: Solskjær hylles av tusenvis av Molde-supportere
VGTV: Hoset spretter VGTVs gull-champagne
VGTV: Solskjær: - Jeg kunne tenke meg å være ute på banen selv

Så skulle det ta 13 år før igjen Molde kunne drømme om sitt første seriegull. Den gangen skulle det hele avgjøres på hjemmebane i en ren seriefinale mot Moss.

Protokoll:Send inn din hilsen til Moldes gullgutter herLes også: Eggen: - Unner Molde gullet av hele mitt fotballhjerte

Til tross for stor Molde-dominans på banen, sørget Carsten Bachke og Geir Henæs for at Moss tok sitt første, og så langt eneste, seriegull. Dermed måtte MFK-fansen og resten av byen fortsette å vente.

- Det var ufattelig at vi ikke vant den kampen. Vi hadde skudd i stolpen, stolpe ut, heading i tverrliggeren og i stolpen. Det var en veldig merkelig opplevelse, og noe av det verste jeg har opplevd, sier Jostein Flo til VG Nett, som den gangen var Molde-spiller.

VG Live: Vi fulgte Molde-Strømsgodset minutt for minutt

- Nå har Molde tre matchballer. Det er en forskjell og gjør dem mer avslappet, sa Åge Hareide til VG søndag.

Slått av Rosenborg fem ganger

Etter å ha vært én sesong på nivå to, slo Molde kraftig tilbake i 1995, med Åge Hareide ved roret. Comeback-sesongen endte med sølv, 15 poeng bak Rosenborg.

I 1998 tapte ikke Molde før i den 22. runden (av 26), men tapte fire av de fem siste kampene. Og Rosenborg tok gullet til slutt - igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØLVLAG: Her er ett av Moldes syv sølvlag, dette laget ble nummer to i eliteserien i 1999. Foto: Scanpix

Året etter tok Molde et steg nærmere trønderne, men det ble «bare» den gangen også. Seks poeng bak Rosenborg endte MFK i 1999.

Tre år senere ga Molde for alvor Rosenborg kamp til døra, men i den nest siste serierunden kunne RBK slippe jubelen løs, og Molde måtte ta til takke med sølv.

- Molde fulgte oss til døra mange ganger. Det var veldig jevnt, selv om avstanden ikke alltid viste det, sier tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen til VG Nett.

Klubbens siste sølvmedalje kom i 2009, etter at Molde igjen hadde vært en tur nede på nivå to. Og nok en gang var det Rosenborg som ble for sterke, og vant serien 13 poeng foran Kjell Jonevrets menn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MOLDES SISTE SØLVLAG: Her er MFK-laget som i 2009 1999 tok sølv i eliteserien, og dermed ble Molde værende sølvlaget i norsk fotball. Men nå er de et gullag. Foto: Scanpix

Tok ingenting forgitt

Før kampen mot Stabæk for én uke siden sa Molde-leder Erik Berg at det ikke ble noen gullfeiring før det var noe å feire.

- I 1987 hadde Romsdal Budstikke laget klart et gullnummer, men måtte gjøre det om til et sølvnummer. Derfor kommer vi ikke til å feire noe, før det er noe å feire. Og det blir neppe noen feiring for et nytt sølv, sa Berg.

Les også: Tidligere Molde-profiler er sikre på seriegull

I år gikk det altså Moldes vei. Med Ole Gunnar Solskjær ved roret klarte verken Rosenborg eller Moss (spiller i 2. divisjon) å ødelegge for MFK.

Strømsgodsets poeng i Molde utsatte gullfesten - men bare i noen timer. For da Brann utklasset Rosenborg på Lerkendal, kunne endelig Molde kalle seg seriemester, og Erik Berg fikk en grunn til å feire.

PS! Molde ble for øvrig nummer tre i eliteserien i 1977, 1988 og 1990, mens de har blitt cupmestre i 1994 og 2005.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder