ETTERTRAKTET: Blant de mange som kan røre på seg i løpet av sommeren og påvirke eliteserielagenes spisskabaler, er (fra øverst venstre): Joshua King, Alexander Søderlund og Nikola Djurdjic, Erik Huseklepp, Tarik Elyounoussi, Azar Karadas og John Carew. Foto: Vegard Grøtt, Jon Olav Nesvold, Erlend Aas, Jan Kåre Ness, NTB Scanpix, Hallgeir Vågnes, VG

Hele eliteseriens mål: Ny spiss

(VG Nett) Like før overgangsvinduet åpner, er det én ting som er mer ettertraktet enn noe annet for Norges beste fotballag: Målgarantisten. Sjekk status for din klubb!

  • Marius Vik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det er like sikkert som regnet i Bergen - norske eliteserielag skal forsterke laget når sommerens overgangsvindu åpner:

Helst skal de være Bosman, helst skal de ha lav lønn, og aller helst skal de spille på topp og gjøre mål for moro skyld. I sommer er akkurat det siste mer aktuelt enn noensinne.

En prat VG Nett denne uken har gjort med sentrale skikkelser i norsk fotball viser at spissbehovet er mer akutt enn noensinne. Kanskje ikke så rart - serieleder Strømsgodset er den eneste klubben som har scoret mer enn to mål i snitt per kamp (2,1 i snitt) - ellers er gjennomsnittet fra 1,9 (Brann) til kun 0,8 på Stabæk.

Sistnevnte er likevel kun én av tre klubber som nokså kategorisk sier nei til å hente en ny spiss, ellers er budskapet det samme fra så godt som alle lagene i toppdivisjonen:

Vi ønsker spiss!

Av utenlandsproffer er det flere som er ledige på markedet, eller kan være aktuelle for en retur til Norge. Hva med en Daniel Braaten, en Azar Karadas eller kanskje en John Carew til din klubb? Eller hva med en langt yngre Joshua King? Ta debatten i kommentarfeltet, og fortell oss hvilken spiller du kunne tenke deg til din klubb!

Slik er statusen for norske klubber:

AALESUND:
- Vi har vært på jakt etter spiss mange somre på rad, humrer daglig leder Henrik Hoff.
- Foreløpig har vi ikke lyktes, det er bare å erkjenne. Vi er nok noe bedre rustet utover høsten, men får vi en god anbefaling, har vi noen midler tilgjengelig for å hente en ny spiss.

SER SØROVER: Vålerenga jager erstatter for Marcus Pedersen, som planlegger å returnere til Nederland. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

VÅLERENGA:
Etter det VG Nett forstår har Vålerenga gått bredt ut, og forhørt seg rundt flere profilerte spisser. Nylig gikk de glipp av Thorstein Helstad, som i stedet gikk til naborival Lillestrøm, og Oslo-laget skal også være lystne på Erik Huseklepp.
- Vi ser etter en spiss, innrømmer Martin Andresen, som snart mister toppscorer Marcus Pedersen til nederlandsk fotball.
- Jeg vil ikke si hvor langt vi er kommet i prosessen, men vi mangler likvider, og har ikke veldig god økonomi for å hente en ny angrepsspiller.

TROMSØ:
- Vi er veldig godt fornøyd med de vi har, men det er klart at med langtidsskaden på Steffen Nystrøm, så må vi vurdere totalsituasjonen, så en ny spiss er ikke noe vi utelukker, forteller Per Mathias Høgmo.

STRØMSGODSET:
- Vi har tre spisser i stallen, og har scoret nok mål i år. Likevel ser vi på en spiss, men det er en for fremtiden, og ikke en som er tenkt inn i førsteelleveren, sier Jostein Flo.

HØNEFOSS:
Utenom Riki Riski er det ingen av Hønefoss mest offensive spillere som har scoret mer enn ett seriemål i år. Etter det VG Nett forstår, skal ringerikelaget være ett av de mange lagene som jobber målbevisst for å få forsterkning på topp når sommervinduet åpner.
- Alle jakter jo på en god spiss... Samtidig har vi fire spisser fra før, og er godt fornøyd med dem, sier en diplomatisk Leif Gunnar Smerud.

SANDNES ULF:
- Vi er på spissjakt som alle andre, og var det også før sesongen. Nå som Gilles Ondo har sluttet hos oss, skal vi i alle fall hente ny spiss, men vi må innrømme at vi ikke kan være kresne, og må ha noe som passer vår lommebok, sier daglig leder Tom Rune Espedal.

LILLESTRØM:
Etter det VG Nett kjenner til leter Åråsen-laget meget aktivt på spissfronten, og kobles til spillere både i inn- og utlandet.
- Vi søker etter en spiss, både på kortere og lengre sikt. Hvis vi skal ha en spiss, så skal det være en annen type enn de vi har nå, både Erling Knudtzon, Thorstein Helstad og Fredrik Gulbrandsen er kjappe spisser som jager bakrom, og vi har gode, hengende spisser både i Petter (Vaagan Moen) og Johan (Andersson), sier sportslig leder Torgeir Bjarmann.

MOLDE-AKTUELL: Joshua King kan bli Molde-spiller i løpet av sommeren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto:

MOLDE:
Etter det VG Nett kjenner til, jobbes det iherdig med å finne minst én forsterkning på topp i jazzbyen. Et navn som flere kobler til Molde, er Manchester Uniteds Joshua King, men også Pape Paté Diouf skal være aktuell for en mulig retur til Aker stadion.
- Vi er komfortable med ikke å si noe, litt spenning må dere og leserne ha, skriver daglig leder i Molde, Tarje N. Jacobsen i en SMS til VG Nett.

ROSENBORG:
- Jeg kan ikke avsløre hva vi er på jakt etter, men vi jobber med flere posisjoner, sier sportslig leder Erik Hoftun.

FREDRIKSTAD:
- Vi må selvfølgelig hente inn en erstatter om Tarik forsvinner, og det kan allerede skje denne uken, selv om det ikke foreligger noe bud på ham. Vi har et par navn på blokka, men dessverre har vi ikke midler til å kjøpe spillere, bare lønne dem, så det er usikkert om vi klarer hente noen av dem, sier sportslig leder Joacim Jonsson.

BRENNENDE HET: Erik Huseklepp er ønskert av flere, inkldert Brann. Foto: Scanpix/PA.

BRANN:
Er for tiden i forhandlinger med Erik Huseklepp, og håper på investorhjelp for å hente 27-åringen hjem.
- Vi er fornøyd med de vi har, men vi trekker ned solbrillene på nesa for å se hva som foregår. Vi er ikke på jakt, men har øynene oppe, innrømmer sportslig leder Rolf Magne Walstad.

VIKING:
- Akkurat nå er det ikke spiss vi ser mest etter, vi har fem, seks, kanskje syv mann som ønsker å spille spiss, og jeg ønsker å få sett dem skikkelig først.
- Jeg kommer i alle fall ikke til å hente noen nye spisser før jeg har sendt noen bort, sier Viking-trener Kjell Jonevret.

STABÆK:
- Vi skal ikke hente spiss, vi har stor tiltro til de vi har på topp, og erkjenner at det å finne en målscorer som scorer tosifra i eliteserien er veldig vanskelig.
- Vi ser langsiktig på det, og ønsker å bygge opp de vi har, og vi vil heller hente forsvarsspillere og midtbanespillere, sier sportslig leder Inge André Olsen.

ODD:
- Vi er ikke på utkikk etter spiss, men er det noen som vil kjøpe en, så er det bare å komme til oss og legge nok penger på bordet!
- Om noe skulle skje med en av våre spisser, har vi selvsagt en beredskapsplan, men først og fremst er det en midtbanespiller vi er ute etter, om noe skulle skje, sier trener Dag Eilev Fagermo.

ETTERTRAKTET: Haugesunds spisspar Alexander Toft Søderlund og Nikola Djurdjic følges tett av flere lag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

HAUGESUND:
Etter det VG Nett erfarer skal flere klubber ha forhørt seg på Nikola Djurdjic, angivelig ligger prisen på et sted mellom fem og ti millioner. Også Alexander Søderlund skal det være interesse rundt fra utlandet.
- Vi har det vi skal ha, og er ikke ute etter en spiss. Vi har sagt at Nikola Djurdjic får gå om det kommer inn et passende bud, og har allerede hentet inn Pontus Engblom som erstatter. Alexander Søderlund er vi dog ikke klare for å selge i dette vinduet, understreker sportslig leder Asbjørn Helgeland.

Sogndal har ikke besvart VG Netts henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder