Nicolay Solberg er operert tre ganger og har havnet på NAV

Tidligere landslagslege: – Røntgenlegen konkluderte og tok feil

KVITTER SEG MED LEILIGHETEN SIN: Nicolay Solberg hadde visning på leiligheten i Trosvikgata i Fredrikstad i går kveld. Foto:Tom-Egil Jensen,

FFK-spiller mistet ett år på feil diagnose

FREDRIKSTAD (VG) FFK-spilleren Nicolay Solberg (23) ble operert to ganger på feil grunnlag. Nå går han på NAV og er tvunget til å selge leiligheten.

 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fem år gammel

– Det kunne vært flere her.

Det sier 23-åringen etter gårsdagens visning i Trosvikgata i Fredrikstad. Solberg valgte å flytte til plankebyen etter å ha vært med på å spille rivalen Sarpsborg opp i Tippeligaen for to år siden, men føler seg nå nærmest glemt. Nedturen begynte 22. august 2013. Seks dager etter at Solberg spilte sin foreløpig siste kamp mot FFK smalt det på trening.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Det ble satt feil diagnose på det første MR-bildet. Det var da det hele startet, sier Solberg til VG.

«Dritvondt»

Som fotballspillere flest stolte han på det medisinske apparatet klubben hans samarbeidet med, men smertene i kneet ble ikke borte. Den tidligere LSK-spilleren fikk en kortisonsprøyte uten at det hjalp. Nok en sprøyte ble forsøkt sammen med en oppfordring om å «bite tennene sammen».

– Jeg hadde «dritvondt», men ble med på trening, tok en ball og dunket til det jeg kunne på en langpasning. Da smalt det ti ganger verre enn første gang.

PÅ KLUBBJAKT: Solberg står uten kontrakt fra 1. januar. Foto:,Tom-Egil Jensen

Et nytt MR-bilde senere mente legene menisken nå hadde røket. Solberg la seg under kniven i november, men én måned senere var smertene like ille. Løsningen ble nok en gang en kortisonsprøyte – eller hestekur som 23-åringen selv kaller det. Da Østfold idrettsmedisinske forening avholdt sitt årlige seminar i idrettsmedisin var Solberg gjest, slik Fredriksstad Blad skrev torsdag.

Ifølge kantspillerne begynte folk i salen å le da han fortalte sin historie.

– Jeg klarte å presse frem en ny operasjon, men heller ikke det hjalp. Det virket som alle ga opp. På våren fikk jeg beskjed om at dette satt i hodet mitt. Da brukte jeg 15.000 av mine egne penger for å besøke en spesialist i London. Han så problemet og forsøkte en nødløsning som hjalp litt, men ikke nok. Da følte jeg ingenting fungerte. Det har vært noen tunge kvelder.

Hjelp hos Kase

I et siste desperat forsøk oppsøkte Solberg tidligere landslagslege Trygve Kase med alle bilder og dokumenter. I løpet av fem dager kom han frem til en annen diagnose enn de som tidligere hadde blitt stilt. I september ble Tønsberg-gutten operert for tredje gang og er nå smertefri.

– Dette handler ikke om å henge ut noen, men det viktigste budskapet mener jeg må være at dersom en klubb ikke har tilstrekkelig medisinsk fagkunnskap, må de søke andre steder etter en mening nummer to. Jeg har mistet ett år. For min del har dette gått ut over økonomien. Nå går jeg på arbeidsavklaringspenger fra NAV, må selge leiligheten og har levert tilbake bilen jeg leaset. Det som har skjedd meg skal bare ikke skje.

Solberg, som håper å være tilbake i full trening i februar, hevder FFK glemte å sende inn deler av sykemeldingen hans, ikke meldte inn skaden til NIF og leverte ufullstendig informasjon til NAV.

– NAV mente jeg ikke var skadet nok siden klubben ikke meldte det inn som en yrkesskade og foreslo at jeg skulle skaffe meg jobb i matbutikk. Når klubben stiller krav til spillerne, er det naturlig å stille krav tilbake.

Åpner for diskusjon

Daglig leder i FFK, Geir Bakken, sier klubben og partnerne rundt klubben er åpne for at de ikke har lyktes med alt i denne saken og at ting kunne vært gjort annerledes.

– Det er jeg fullt åpen for å diskutere. Samtidig er det slik at når profesjonelle leger vi samarbeider med stiller diagnoser, har ikke vi internt i klubben kompetanse til å stille spørsmålstegn ved det. Nå håper vi Kase har rett slik at Nicolay kommer tilbake på banen. Jeg forstår at han er frustrert siden dette har tatt fryktelig lang tid, men jeg syns det er vanskelig å ta oss på at vi skulle gjort veldig mye annerledes, sier Bakken til VG.

Han forteller at Solberg har fått tilbud om å trene med klubben frem til han er klar for å vise seg frem på fotballbanen igjen. Kontrakten går ut 31. desember og ingenting tyder på at den blir forlenget.

TIDLIGERE LANDSLAGSLEGE: Trygve Kase. Foto:,Tore Berntsen

– Solberg mener dere ikke meldte inn skaden som en yrkesskade?

– Vi prøver nå å finne ut hvem som har ansvaret for det. Har vi gjort en feil beklager vi gjerne det, men vi er usikre på om det er vi som klubb, og det er viktig å legge til at da han fikk avslag var det med begrunnelse at skaden ikke var regnet som en yrkesskade. Vi hadde flere møter med Nicolay før sommeren hvor vi var tydelige på at han måtte få i gang en dialog med NAV for å være forberedt dersom han gikk sykmeldt over ett år. Det gjorde han ingenting med før den nesten var for sent.

Kase: – Vanskelig diagnose

Tidligere landslagslege Trygve Kase sier Solberg nå har fått riktig diagnose og tiltak.

– Det har tatt lang tid, men det her er en vanskelig og sjelden diagnose som har vært vanskelig å fange opp. Det er en løsning av menisken som helhet fra innsideleddbåndet. Man kan ikke slå seg til ro når man ikke løser problemet og man ikke har en god forklaring på hvorfor spilleren ikke blir bra, sier Kase til VG.

– Burde dette vært oppdaget med en gang?

– Jeg vil si det omvendt. Dette ser man på det første MR-bildet. Røntgenlegen konkluderte og tok feil. Da kan feilen bli arvet videre. Helsevesenet handler om å stille riktig diagnose. Det har ikke skjedd her. Men en gang er det meg og en annen gang er det en annen.

Les også

 1. Bærum-trener aktuell som VIF-assistent

  Han har løftet Bærum til sensasjonelle høyder. Nå er Morten Tandberg (35) høyaktuell som ny Vålerenga-assistent.
 2. Hyllet som helt - «glemt» etter nedrykket

  FLESLAND/OSLO (VG) Han varslet gull og festfotball. Det ble tull og 1. divisjonsfotball.
 3. Dagen derpå i Bergen: Davy om nedrykket: - Ikke deprimert

  Brann-patriot Davy Wathne (64) kaller klubbens nedrykk til 1. divisjon en «episode».
 4. Preget Huseklepp: – Unnskyld av hele mitt hjerte

  MJØNDALEN/OSLO (VG) (Mjøndalen – Brann 3-0, sammenlagt 4-1) 3. desember 2013 ble Rikard Norling ansatt. Målet var gull.
 5. For et opprykksdrama: Vegard Hansen: - Det føles uvirkelig!

  MJØNDALEN (VG) (Mjøndalen - Bærum 4-1 e.e.o) I et vanvittig opprykksdrama snudde Mjøndalen kampen etter å ha utlignet…

Mer om

 1. OBOS-ligaen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ekspertene: FFK og Egersund er overgangsvinnerne i 2. divisjon

 2. Hegerberg langtidsskadet: – Det bare smalt

 3. Solberg rammet av krystallsyken: – En god blanding mellom fyllesyke og sjøsyke

 4. Pluss content

  Østfold-fotballen snudd opp ned på 10 år

 5. Tyskland-proff innlagt med hode- og ryggskader etter fall på utested

Fra andre aviser

 1. Slik forklarer landslagslegen den overraskende Løke-meldingen

  Fædrelandsvennen
 2. Resten av EM ryker trolig for Norges førstekeeper

  Aftenposten
 3. TUIL-profil trodde han hadde pådratt seg brudd. To timer senere kom kontrabeskjeden.

  Aftenposten
 4. Trenerprofil om Grimsbø-skaden: - Hun var Norges viktigste spiller

  Aftenposten
 5. Trenerprofil om Grimsbø-skaden: - Hun var Norges viktigste spiller

  Bergens Tidende
 6. Slik forklarer landslagslegen den overraskende Løke-meldingen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no