NEI TIL FORANDRINGER: Majoriteten av toppklubbene sier nei til de omfattende forslagene fra Norsk Toppfotball. Ikke minst gjelder det anbefalingen om å flytte cupfinalen fra høsten til våren. Her fra årets finale mellom Molde og Odd. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Klubbene vraker Toppfotball-rapporten

Vil ikke ha færre lag ** Vil ikke ha sluttspill ** Vil ikke flytte cupfinalen

Norsk Toppfotballs forslag om færre lag i Tippeligaen,
sluttspill og flytting av cupfinalen kommer ikke til å bli noe av i denne omgang.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Klubbene i Tippeligaen og 1. divisjon har møttes for å gi sine tilbakemeldinger til de omfattende forslagene Norsk Toppfotball og det nederlandske konsulentselskapet Hypercube la frem 6. november.

Sier nei til store forandringer

Ifølge flere klubbledere som VG har snakket med var det et klart flertall for å beholde ligastrukturen stort sett slik den er i dag. Dermed blir forslagene ikke lansert på Fotballtinget i mars.

Det betyr:

** Nei til å redusere dagens antall på 16 klubber i Tippeligaen.

** Nei til å innføre noen av de sluttspillvariantene som er foreslått i Tippeligaen.

** Nei til å flytte cupfinalen til våren.

Det flere klubber er åpne for, er å se videre på forslaget om å innføre et nytt liganivå med to avdelinger over dagens 2. divisjon, fire avdelinger i 2. divisjon og kun to lag som rykker ned fra 1. divisjon.

- Vi er åpne for å diskutere den pyramiden, men ellers er vi negative til de forslagene som er lansert. Vi tror ikke det vil gjøre fotballen mer attraktiv. Og det å flytte cupfinalen er jo helt håpløst, sier Odds daglige leder Einar Håndlykken.

Hadde trodd på større nysgjerrighet

Lederen av prosjektet, Norsk Toppfotballs sportssjef Jo Bergsvand, svarer slik på spørsmålet om prosjektet har møtt større motstand enn forventet:

STEMT NED: Norsk Toppfotballs sportssjef, Jo Bergsvand, hadde håpet at klubbene ville møtt de nye forslagene med litt større nysgjerrighet. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

- Jeg hadde kanskje trodd at man hadde sett på alternativene med litt større nysgjerrighet, men jeg har veldig respekt for at det er en vanskelig diskusjon for klubbene.

Etter det VG forstår skal det kun ha vært en liten håndfull – stort sett de største klubbene – som ønsket å redusere Tippeligaen til 10 eller 12 lag. De fleste klubblederne forteller om en negativ stemning til forslagene om endringene av ligastrukturen.

- Holdningen vår var ganske klar. Vi ønsker å beholde 16 lag, ikke ha sluttspill og at vi ikke kødder med cupfinalen. Jeg oppfattet stemningen som såpass entydig at det ikke skal mye politisk teft til for å skjønne at det er en lang vei å gå for å gjennomføre en endring, sier Sarpsborg 08-styreleder Cato Haug.

- Vi tror på den tradisjonelle måten å spille fotball på. Sluttspill er vi veldig skeptisk til. Rapporten er ok som et diskusjonsgrunnlag, men den peker jo ikke på den største utfordringen: At de største lokomotivene sliter både sportslig og økonomisk. I andre land er de største klubbene også de beste, men i Norge er det bare Rosenborg fra de store byene som jevnlig plukker medaljer, sier FK Haugesunds daglige leder Asle Skjærstad.

- Vi har ikke gitt en krystallklar mening om at vi går for den eller den løsningen. Det er fordeler og ulemper med alt, sier Viking-direktør Arne Larsen Økland.

- Vår tilbakemelding var veldig klar: Vi mener i utgangspunktet at det ikke er på ligastrukturen skoen trykker mest. Det er på spillerutviklingsarbeidet, sier Bodø/Glimts daglige leder Bjørn Tore Hansen.

Forslaget slaktet av Eggen

Sportssjefen i Norsk Toppfotball føler at Nils Arne Eggens totalslakt i VG bare timer etter at rapporten ble presentert, var med på å fargelegge mottagelsen til forslagene som ble gjort i samarbeid med nederlandske Hypercube. Også Odd-trener Dag-Eilev Fagermo var sterkt kritisk til det utvalget hadde kommet frem til.

SLAKTET RAPPORTEN: Nils Arne Eggen, her sammen med Rosenborg-formann Ivar Koteng, latterliggjorde rapporten til Norsk Toppfotball da den ble presentert. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

- Det å bruke nederlendere til å foreslå dette er i seg selv håpløst. Hva vet de om norsk fotball? Det er som å spørre meg om atomfysikk. Hvem er det som finner på sånt tøv? Vi vet vel utmerket godt at norsk fotballs problemer handler om at vi ikke er gode nok. Dette er direkte dumt, sa Rosenborg-høvdingen.

- Det har ikke hatt noe å si i forhold til prosessen, men Nils Arne har en så sterk stemme at det er ødeleggende i forhold til opinionen. Han bidro nok til at klubbene kanskje ble litt mer skeptiske. At det kanskje ble enklere for klubblederne å ikke foreta radikale endringer, sier Jo Bergsvand.

Han føler ikke at prosjektet, som ifølge Norsk Toppfotball-direktør Leif Øverland har kostet 850 000 kroner, har vært bortkastet.

- Det er ikke noe prestisje fra vårt ståsted om at dette gjennomføres. Det vi jakter på er sportslig utvikling, og ligastrukturen er et av flere elementer i den diskusjonen. Både toppklubbene og 2. divisjonsforeningen har gitt tilbakemelding på at de er veldig fornøyd med prosessen og involveringen. Mange tok til orde for å bruke lenger tid, og tilbakemeldingene på medlemsmøtet bærer nok preg av at man synes det ble for kort tid til å evaluere funnene i rapporten. Det har vi respekt for. Vi lytter til dette og bruker den tiden vi trenger på prosessene for å utvikle norsk toppfotball, sier Bergsvand.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder