Øvrebø ber NFF gi Gamst straffen han fortjener: «Dommerjævelen» må leve med sjikane

Artikkelen er over fem år gammel

BARE GULT: Elban Rashani (til venstre), Morten Gamst Pedersen og dommer Svein Oddvar Moen i diskusjon under søndagens kamp på Lerkendal. Moen havnet i sentrum flere ganger. Foto: Ned Alley, NTB Scanpix

Av Tom Henning Øvrebø fra VGs ekspertpanel.

- Det er vanskelig å dømme, sa Kjetil Rekdal i til C More etter forrige serierunde.

Vålerenga hadde akkurat spilt uavgjort mot Haugesund, og hadde utlignet på det enkelte mente var et tvilsomt straffespark.

Rekdal fremstod ikke like diplomatisk i pausen, da ga han tydelig uttrykk for at Vålerenga hadde blitt snytt for et klart straffespark i første omgang. Men et slikt utbrudd må man kanskje forvente fra en trener som mener laget har blitt snytt for en scoring og sannsynlig seier.

Rekdal har for øvrig rett i en ting: Det er vanskelig å dømme.

Tall fra EM i 2000 viser at dommere må ta stilling til minst to-tre situasjoner hvert minutt. Dersom vi tar for gitt at fotballen har utviklet seg siden da, vil jeg driste meg til å hevde at dommerteamet må ta stilling til minst 300 situasjoner i løpet av en kamp.

TIDLIGERE TOPPDOMMER: Tom Henning Øvrebø har 297 Tippeliga-kamper under beltet. Foto: Jørgen Braastad, VG

Noen av dem er enkle, men mange er krevende. For hver avgjørelse må dommerteamet se, oppfatte, vurdere, beslutte og handle. Det er mange mulige feilkilder. Avgjørelsen må tas i løpet av brøkdelen av et sekund og det er ingen reprise eller retrettmulighet. Nærhet til situasjonen blir viktig, men vel så avgjørende er riktig vinkel inn mot situasjonen.

Ser vi på straffesituasjonen i første omgang i Haugesund der Rekdal mente Vålerenga ble snytt, er det ikke gitt at kampens dommer, Anders Johansen, fikk med seg holdingen. Ut fra TV-bildene kan det synes som om Johansen får Vålerenga-spilleren rett mot seg. Det gjør at holdingen blir vanskelig å se.

Gamstens skrekktakling

En som derimot så situasjonen var Svein Oddvar Moen i Rosenborg-Odd. Morten Gamst Pedersen taklet Odds Fredrik Oldrup Jensen og Norges beste dommer ga et korrekt frispark.

Idet Moen blåste for frispark vurderte han nok også om dette var en hensynsløs takling, eller om det var en takling med unødvendig stor kraft og fart som utsatte motstanderen for fare.

I løpet av få tideler måtte Moen sammen med sitt team vurdere taklerens grad av intensjon og overlegg, farten og intensiteten på taklingen, taklerens posisjon og taklerens mulighet til å nå ballen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMELL: Morten Gamst Pedersen traff litt ball og en del legg da han taklet Odds Fredrik Oldrup Jensen. Foto: Fotball Media

Gult eller rødt?

Hvis Moen i dette tilfellet landet på at taklingen var hensynløs, men ikke mer, var det riktig av ham å vise det gule kortet. Men dersom Moen hadde konkludert med at Gamst Pedersen brukte unødvendig stor kraft og intensitet og utsatte Oldrup Jensen for fare, skulle det ha vært rødt kort.

Ekspertene på TV var uenige da kampen ble spilt, og da er det kanskje til å skjønne at Moen i løpet av den tiden han hadde til rådighet valgte den mildeste formen for disiplinær straff - gult kort.

Så får vi heller i ettertid kunne si at taklingen til Gamst Pedersen kvalifiserte til rødt kort. Det var forøvrig også både Moen og dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, enige om etter å ha sett situasjonen på TV. Men i kampens hete er det mange vurderinger og faktorer som påvirker den endelige avgjørelsen. Da kan dommerteamet lande på feil beslutning, selv om de ser situasjonen.

Så får vi heller leve med publikums kreative sjikane de gangene de mener dommerteamet tar feil. Og det gjør de jo stort sett de fleste gangene, ifølge de mest ivrige supporterne.

Det er jo tross alt en «DOMMERJÆVEL» som løper rundt på banen.

Skjølsvik slapp unna

Det er for øvrig interessant å konstatere at NFF overprøvde en skjønnsavgjørelse fra dommer Tom Harald Hagen i kampen mellom Lillestrøm og Sandnes Ulf 6. april.

Hagen viste ut Aksel Berget Skjølsvik etter en takling og begrunnet nok dette med at Skjølsvik fratok Lillestrøm en åpenbar målsjanse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TAKK TIL DEG: Dommer Tom Harald Hagen viser Aksel Berget Skjølsvik (nærmest Hagen) det røde kortet. De øvrige Sandnes Ulf-spillerne reagerer. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix


NFF konkluderte da med at Skjølsvik var først på ballen og at forseelsen ikke kvalifiserte til frispark.

De konkluderte derfor med at Skjølsvik ikke utførte handlingen slik dommeren beskrev den. For egen del synes jeg det er positivt at NFF i ettertid kan gå inn å justere på disiplinære bestrafninger.

Gamst-straff

Situasjonen i kampen mellom Rosenborg og Odd er noe annerledes, idet alle er enige om at det er frispark.

Men jeg tror mange ville hatt forståelse for at NFF også i dette tilfellet kunne justert den disiplinære bestrafningen i ettertid, slik at Gamst Pedersen kunne fått sin velfortjente disiplinære straff.

Det tror jeg både fotballen og dommerne er tjent med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder