Odd Iversen er død

FOTBALL

Én av de virkelig store i norsk fotballhistorie gikk bort i dag. Odd Iversen ble 69 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 20.05.16 01:26

Iversen sovnet i dag stille inn etter en tids sykdom.

– Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene har gått bort, skriver RBK.no.

Iversen var toppscorer i den daværende 1. divisjon tre år på rad med hele 73 mål på 54 kamper. Totalt scoret han 158 mål i den øverste divisjonen og ligger dermed på 4. plass på listen over mestscorende i norsk fotball.

Bare tre spillere har flere mål i eliteserien: Sigurd Rushfeldt med 172 mål, Harald Brattbakk med 166 og Petter Belsvik med 159.

Del dine tanker om Rosenborg-legenden i vår kondolanseprotokoll.

– Det største talentet jeg har trent

Rosenborgs mangeårige trener Nils Arne Eggen mottok beskjeden med stor sorg.

– Jeg trente Odd allerede på guttelaget på begynnelsen av 1960-tallet. Han er det største talentet jeg har trent. Han var rask, veldig god på hodet, sterk og skjøt like godt med begge beina, selv om han var høyrebeint, forteller Eggen til VG.

– Senere spilte vi sammen på Rosenborg etter at jeg kom tilbake til Trondheim i 1966, legger han til.

Fotballpresident Yngve Hallén beskriver Iversen overfor NTB:

– Han er en av de store profilene. Han var veldig godt likt som person. Kjapp i replikken. Han var en stor personlighet, som var raus og omgjengelig.

– Gudbenådet

– Dette var fryktelig trist. Han var én av de virkelig store. Han var en gudbenådet spiss, sier Arne Scheie.

Den tidligere NRK-kommentatoren kjente Iversen personlig:

– Vi hadde mange hyggelige samtaler. Han var en snill mann, forteller Scheie, som berømmer Iversens spillestil, at han alltid ofret alt, fysikken og avslutningene.

– Jeg skulle så gjerne ha sett ham i en større klubb. Han fortjente mer enn å være i en bakgårdsklubb i Belgia. Odd skulle ha vært i én av de aller største klubbene i Europa, forteller fotballorakelet, som åpenbart var uenig i Iversens valg da han dro til Racing Mechelen i 1970.

– Men for en fotballspiller han var, avlutter han.

– En legende i norsk fotball

Rune Bratseth er også full av lovord om den avdøde fotballagenden:

– Odd var superstjernen for oss som vokste opp på 1960- og 70-tallet. Jeg har vært «Odd Iversen» mange ganger på løkka. Han er en legende i norsk fotball. Hadde utrolige ferdigheter, og en fysikk til å bli god i mange idretter. Blikket og kontrollen var helt spesiell, noe vi delvis har sett igjen hos Steffen. Det var ingen tvil om hvor Steffen hadde det fra, sier Bratseth til VG.

– For folk i min generasjon, tror jeg mange vil si at Odd Iversen er den største. Han var en målscorer av rang, og jeg tror at hvis Odd Iversen hadde vært født i et annet land i Europa, i en større fotballnasjon enn det Norge var på 60-tallet, så ville han blitt en verdensstjerne, sier VG-kommentator Truls Dæhli.

– Han ble virkelig stor i Norge, men når jeg tenker på Odd Iversen, så tenker jeg også på hvor stor han kunne ha blitt, følger han opp.

1 av 2819810517. Rosenborg. Odd Iversen sammen med russen FOTO: BÅRD GIMNES

Her kan du lese mer om