Nå er Barcelona-playmakeren historisk: Ingen har flere Champions League-kamper enn Xavi

Berg spilte i Xavis Champions League-debut: - En nytelse å se han spille

For 16 år siden, 18 år gammel, entret Xavi Hernández matten i en Champions League-kamp for første gang. Nå har ingen flere kamper enn ham i Europas gjeveste turnering.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den 16. september 1998 kom Xavier Hernández i Creus (34), bedre kjent som bare Xavi, inn for Giovanni i det 68. minutt mot Henning Berg og Ole Gunnar Solskjærs Manchester United.

Det ble starten på et Champions League-eventyr, og da han i dag, også som innbytter og nesten nøyaktig 16 år etterpå, entret gressteppet på Parc de Princes i det 69. minutt for Ivan Rakitic, ble han historisk.

Xavi er nå den spilleren som har spilt flest Champions League-kamper i historien (ikke medregnet kvalifiseringskamper).

Det ble imidlertid ikke den jubileumskampen som Xavi håpet på. Paris Saint-Germain ble nemlig et hakk for store for katalanerne.

FOR STOR: Thiago motta og PSG ble for store for Xavi og Barcelona i kveld. Foto:Michel Euler,Ap

Med sine nå 143 kamper i Europas gjeveste turnering har han passert landsmann Raúl (37) sine 142 kamper og troner alene på topp.

VG Live: Les utfyllende referat fra kampen mot PSG her!

– Han er en av de aller beste midtbanespillerne i sin generasjon.

Det konstaterer Henning Berg overfor VG. Den norske Legia Warszawa-treneren sto selv på motsatt banehalvdel da Xavi fikk sin Champions League-debut i 1998.

Tre ganger Champions League-gull

FORBILDE: Paul Scholes, her fra kampen der Xavi debuterte i Champions League, er en av rollemodellene til nevnte Xavi. Her er Scholes i duell med Luis Figo, i kampen som endte 3-3. Foto:Andreu Dalmau,AP

På stillingen 3-2 til Manchester United på Old Trafford ble Xavi byttet inn, til overraskelse for seg selv.

– Jeg antok at Louis van Gaal (daværende Barcelona-trener) ikke kom til å gjøre byttet da David Beckham scoret 3-2-målet for Manchester United, men han insisterte, har Xavi uttalt til magasinet FourFourTwo om Old Trafford-innhoppet.

Bare tre minutter etter innhoppet fikk Barcelona straffe. Den ekspederte Luis Enrique, nåværende Barcelona-trener, i mål. Dermed endte det 3-3, og siden har ikke Xavi sett seg tilbake.

Han har vunnet alt som er å vinne av klubbtroféer med Barcelona, inkludert Champions League-troféet tre ganger.

– En nytelse å se ham spille

Henning Berg innrømmer at han ikke husker ungguttens innhopp den høstkvelden i 1998, men spanjolen har ikke gått ham hus forbi siden.

– Xavi har et fantastisk overblikk, han gjør gode valg med ballen, har et herlig touch og god teknikk. Han har vunnet både VM og EM og dominert fullstendig de siste syv til åtte årene, sier Henning Berg, og fortsetter:

– Da de vant EM og VM, tok spansk fotball fullstendig over og viste vei angående hvordan man spilte moderne fotball på. Og det var Barcelona, med Xavi som en av de viktigste spillerne, som ledet an. Det er en nytelse å se han spille.

Ser opp til Scholes

Selv har Xavi alltid sett opp til den tidligere Manchester United-playmakeren Paul Scholes.

– For meg, og det mener jeg virkelig, er Scholes den beste midtbanespilleren jeg har sett de siste 15-20 årene. Han er en rollemodell, sa Xavi på spørsmål fra The Guardian om Paul Scholes var den engelske Xavi i 2011.

– Det skjønner jeg godt, sier Henning Berg, som spilte med Scholes i United.

– De er litt samme typen spillere, de som dominerer og styrer kamper uten å være særlig store eller kjappe. Dagens fotball dreier seg stadig mer om fysikk, og da er det bra å se at det fortsatt er plass til den type spillere, sier Henning Berg.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder