Egil Olsens siste oppgjør med NFF - mener ledelsen førte styret bak lyset

ANGRIPER SIEM OG HALLÉN: Egil Olsen mener generalsekretær Kjetil Siem (til venstre) og fotballpresident Yngve Hallén førte et tafatt forbundsstyre bak lyset i prosessen som endte med at han ble erstattet med Per-Mathias Høgmo i september 2013. Foto:Helge Mikalsen,VG

Skriver om dramaet i Josimar: Drillo om Siems opptreden: - Frekt og arrogant

Over ti sider i fotballmagasinet Josimar tar Egil Olsen (73) et grundig oppgjør med fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fem år gammel

I Josimar-utgaven som er på vei ut til abonnentene i disse dager forteller han sin fulle versjon om hvordan de to fotballtoppene – etter Drillos mening – overkjørte styret i Norges Fotballforbund og fikk ham fjernet som landslagssjef høsten 2013.

FAKSIMILE: I den ferske utgaven av Josimar tar Drillo et kraftig oppgjør med NFF-toppene. Foto: ,

Les også: Høgmo avviser at han presset Drillo ut

– Førte styret bak lyset

«Det har ikke vært lett å legge saken bak seg, og det faktum at jeg sitter og skriver dette, viser at jeg ikke har klart det», innleder tidenes mest suksessrike norske landslagstrener i fotball.

«Min konklusjon er at et tafatt styre ble ført bak lyset av Hallén og Siem, og at jeg ble et offer i en nøye gjennomtenkt plan. En viktig grunn til at jeg har skrevet dette, er at jeg ikke godtar NFFs versjon om at jeg gikk frivillig», skriver Drillo i fotballmagasinet.

73-åringen forteller til VG at han for sin egen del følte et sterkt behov for å sette ord på det som skjedde i den dramatiske avskjeden for snart to år siden.

Les også:Drillos kone rasende på Norges Fotballforbund

Fikk vondt i magen av å skrive innlegget

– Det er viktig for min egen del å bli ferdig med saken. Jeg er vel ubeskjeden nok til å mene at jeg vil være en viktig del av norsk landslagsfotballs historie. Da vil jeg at min versjon skal stå der. Ikke Norges Fotballforbunds versjon om at jeg trakk meg. Jeg fikk sparken. For det er ikke mulig å tolke det som skjedde på møtet med Hallén og Siem på noe annen måte, sier Drillo.

– Hvor vanskelig har dette vært for deg i ettertid?
– Det har vært vanskelig. Jeg hadde litt vondt i magen mens jeg skrev dette. Jeg ripper jo opp i noe som var veldig ubehagelig. Det var godt å bli ferdig med å skrive det. Nå står min versjon der. Det føles som en lettelse, svarer han.

– Holdt på å svime av

I det personlige innlegget anklager han Kjetil Siem for både frekk og arrogant oppførsel i etterkant av møtet 26. september 2013. Det var da generalsekretæren og fotballpresident Yngve Hallén innkalte Egil Olsen til et hastemøte på Ullevaal stadion.

Ifølge Olsen uttalte presidenten at et enstemmig styre ville at Høgmo skulle overta med øyeblikkelig virkning, selv om landskampene mot Slovenia og Island gjensto av VM-kvalifiseringen.

«Jeg svimte ikke av, men tror ikke det var langt unna», skriver Drillo i Josimar.

«Hallén la jo vekt på at et ENSTEMMIG styre mente at Per-Mathias hadde større forutsetninger enn meg til å lykkes mot Slovenia og Island. At det bak et slikt standpunkt ligger en forakt for betydningen av forberedelser, konkrete erfaringer og kunnskaper, er en helt annen sak.»

- Frekt og arrogant av Siem

«De neste ukene ble kaotiske. Media var ikke ferdig med saken og jeg stilte opp både i TV2 og i den skrivende pressen. Bakgrunnen var at NFF etter hvert presenterte sin versjon av hva som hadde skjedd. Den gikk ut på at jeg ikke hadde fått sparken, men blitt enig med Hallén/Siem om å trekke meg. Det var denne versjonen Siem presenterte for sponsorer og gullmerkemedlemmer i Slovenia.

I et intervju fra Slovenia svarte Siem følgende på spørsmålet om jeg fikk sparken: «Nei, Drillo har ikke fått sparken selv om han I DAG sier at han fikk det.» Underforstått, Drillo gikk først med på å trekke seg, og har i etterkant funnet på at han fikk sparken. Hvorfor ville de ellers ha et hastemøte? Dette var så frekt og arrogant at jeg ikke kunne finne meg i det.»

VENTER PÅ BEKLAGELSE: Egil Olsen hadde gjerne sett at han fikke en beklagelse av NFF-sjefene. Her hilser han på generalsekretær Kjetil Siem i forbindelse med rettsaken mellom Guttorm Dilling og Norges Fotballforbund tidligere i år. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Og videre:

«Det er to viktige grunner til at Hallén og Siem ikke kunne si at de ga meg sparken. For det første så hadde de ikke mandat fra styret til å gjøre det, og for det andre, og sannsynligvis det viktigste, i det øyeblikk de innrømmet det, innrømmet de samtidig at de har brutt arbeidsmiljøloven. Loven har strenge formkrav til hvordan man skal gå fram når et arbeidsforhold skal opphøre. Du skal varsles på forhånd om hva møtet skal dreie seg om, og du skal få mulighet til å ta med deg en advokat. Jeg hadde ikke fått noen signaler på – verken fra Kjetil Siem eller Yngve Hallén – om at det var misnøye med jobben jeg hadde gjort.»

Siem fastholder at de har ulikt syn på hva som skjedde

Kjetil Siem svarer slik på angrepet fra Egil Olsen:

– Vi har ulikt syn på hva som skjedde og jeg har valgt å ikke fortelle min versjon. Jeg ser ingen hensikt i å prøve å motsi Egils behov for å sette sitt punktum. Jeg mener at det nå er viktigst å gi dagens landslagsledelse ro fra denne saken inn mot en ny landskampuke, sier generalsekretæren.

Les også:Siem innrømmer: Ikke fint håndtert av oss

Egil Olsen hevder også at Per-Mathias Høgmo hadde spurt Hallén om hva som ville skje hvis han sa nei til å overta med øyeblikkelig virkning, om NFF i så fall ville ansette en annen landslagssjef. «Det kan du ikke se bort fra», skal Hallén ha svart.

Hallén: – Det var en vanskelig sak

Det ønsker ikke fotballpresidenten å kommentere overfor VG.

– Forbundsstyret behandlet dette både før og etter Egil gikk av. Det var en vanskelig sak, med flere sider. Det ble gjort en avtale med Egil. Egil var invitert inn i styret for å fortelle sin versjon, noe han også gjorde. Avslutningsvis tok jeg opp denne saken i min tale til forbundsstyret for vel ett år siden. Denne saken er jeg derfor ferdig med, sier Hallén.

– Hva synes du om at Egil Olsen kommer med dette nå?

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette noe mer. Jeg vil at fokuset rundt landslaget skal være inn mot de kommende kampene, svarer han.

Les også:Norges Fotballforbund beklager prosessen

Drillo venter fortsatt på beklagelse

Egil Olsen etterlyser fortsatt at toppene i NFF sier seg enig i det han mener er sannheten.

– Jeg hadde håpet at de kunne vært såpass rause at de sa «Hei Drillo, vi sparket deg – og det var kanskje ikke det lureste vi har gjort. Beklager». Det verste er jo at vi kunne ha gått til playoff, og kanskje gått til VM i Brasil hvis jeg hadde fortsatt.
– Er du fortsatt bitter på det som skjedde?
– Jeg har fortsatt store problemer med å forstå hvordan dette kunne skje. Det hele er litt ubegripelig. Jeg er ikke bitter nå. Jeg var det kanskje en periode. Det plaget meg lenge, men nå er også jeg ferdig med saken, sier Egil Olsen til VG.

FAKSIMILE: Drillo gir sin detaljerte versjon om hva som skjedde høsten 2013 i Josimar. Foto: ,

Les også

 1. Landslagssjefen etter ny norsk nedtur i kveld: – Dette er en tankevekker

  (G19: Serbia-Norge 4-2, U21: Sverige-Norge 6-0) Norsk fotball opplevde en ny tung kveld ute i Europa.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Drillo om ny Hallén-versjon: – Reagerer med overraskelse

 2. NFF-styremedlemmer med ulike forklaringer i Siem-høring

 3. Drillo ut mot aviskommentators Høgmo-påstand: – Blank løgn

 4. Bråket på fotballtinget: Drillo mener Kjetil Siem bør gå

 5. Hevder Norden får EM-sluttspill i bytte mot støtte til ny UEFA-presidentkandidat

Fra andre aviser

 1. Påtalenemda: Hallén og Siem frikjennes

  Aftenposten
 2. - NFFs uavhengige etterforskningsorgan vil undersøke Siem og Hallén

  Aftenposten
 3. NFF får krass kritikk, men nekter å møte kritikerne til debatt

  Bergens Tidende
 4. NFF får krass kritikk, men nekter å møte kritikerne til debatt

  Aftenposten
 5. - NFFs uavhengige etterforskningsorgan vil undersøke Siem og Hallén

  Fædrelandsvennen
 6. NFF får krass kritikk, men nekter å møte kritikerne til debatt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder