TETT PÅ BLATTER: FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke kan ligge tynt an ifølge rettspapirer som kobler ham til en millionutbetaling i forkant av fotball-VM i 2010. Foto:REUTERS,

Valcke kobles til millionutbetaling før 2010-VM

Den amerikanske påtalemyndigheten mener at generalsekretær Jérôme Valcke gjennomførte millionutbetalingen som er sentral i korrupsjonsetterforskningen mot FIFA.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nyhetsbyrået Reuters får bekreftet opplysningen fra en kilde med kjennskap til etterforskningen. I en anklage til en føderal domstol i New York beskrives en uidentifisert «høytstående tjenestemann i FIFA» som i 2008 overførte 10 millioner dollar til daværende CONCACAF-leder Jack Warner.

Det antas at denne personen er Valcke, som har vært generalsekretær og FIFA-president Sepp Blatters høyre hånd siden 2007.

Kommentar:Fotballen bryr seg ikke om at Blatters troverdighet er tapt

Bestikkelsesanklager

Warner er nå blant de 14 siktede i korrupsjonssaken mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Fra 1990 til 2011 var han president i CONCACAF, det kontinentale fotballforbundet for Nord- og Mellom-Amerika samt Karibia.

PÅGREPET: Jack Warner. Foto:Arnd Wiegmann,Reuters

Sør-Afrikas fotballforbund bekreftet søndag å ha betalt ut 10 millioner dollar (80 mill. kroner etter dagens kurs) til CONCACAF i forkant av fotball-VM i 2010, men benektet at det dreide seg om bestikkelser.

I forbindelse med etterforskningen er det blitt hevdet at sørafrikanerne betalte de 10 millionene for stemmer som gjorde at landet vant avstemningen om å få arrangere verdensmesterskapet.

Godkjent av avdød finanstopp

FBIs etterforskning har avdekket at Warner mottok en tilsvarende sum via FIFA. Og nå tror altså den amerikanske påtalemyndigheten at Valcke ikke bare hadde kjennskap til, men altså utførte pengeoverføringen.

FIFA svarer i en uttalelse at den nevnte utbetalingen ble godkjent av den daværende lederen av FIFAs finanskomité, argentineren Julio Grondona, som døde i fjor, 82 år gammel.

Valckes kobling til saken ble først omtalt av New York Times. I en epost til avisen skriver generalsekretæren at han verken har godkjent utbetalingen eller hadde myndighet til å gjøre det.

Bakgrunn:Politiet stormet FIFA-hotell - flere arrestert

Dropper VM-kamp

Nylig kom meldingen om at generalsekretæren ikke blir å se på åpningskampen i kvinne-VM mellom vertsnasjonen Canada og Kina kommende lørdag.

– Det er viktig at han er til stede i FIFAs hovedkvarter på grunn av den nåværende situasjonen, opplyste FIFA.

En rekke nasjonale FIFA-topper er siktet og mistenkt for grov korrupsjon. Det er også mistanke om misligheter i forbindelse med tildelingen av VM-sluttspillene i 2018 og 2022.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder