NEDSLÅTT: Tromsøs Ruben Kristiansen (t.v.), Henrik Helmke (liggende) og Zdenek Ondrásek var tydelig preget etter kampslutt da nedrykket var et faktum. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

NEDSLÅTT: Tromsøs Ruben Kristiansen (t.v.), Henrik Helmke (liggende) og Zdenek Ondrásek var tydelig preget etter kampslutt da nedrykket var et faktum. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

TILs landslagsback: - Blytungt og uvirkelig

Tromsø rykket ned etter 11 sesonger i eliteserien sammen med Hønefoss

Steinar Nilsen: - Ble et kampbilde vi fryktet

BERGEN/OSLO (VG) (Brann - Tromsø 4-1) Ruben Kristiansen (25) og Tromsø var sjanseløse i kampen de var nødt til å vinne.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

FOPPAL SPESIAL NÅ: Få reaksjoner direkte i VGs livestudio

- Det er blytungt. Vi har store sjanser, men vi tar dem ikke. Det føles helt uvirkelig, skikkelig, skikkelig dårlig følelse, sier Ruben Kristiansen til VG, rett etter kampslutt.

- Vi ga hverandre et klapp på skulderen i garderoben, men etter det var det tyst, fortsetter tromsøværingen.

Det var Brann som begynte best i 4-1-kampen. Først scoret Birkir Sævarsson for Brann. Deretter utlignet Thomas Kind Bendiksen på straffe for Tromsø, før Erik Huseklepp ga Brann ledelsen 2-1 rett før pause. Også han på straffe.

I andre omgang scoret Amin Askar og Håkon Lorentzen fastsatte sluttresultatet til 4-1 til hjemmelaget.

- Leciejewski kampavgjørende

To ganger tidligere har TIL-trener Steinar Nilsen klart å redde Tromsø fra nedrykk. Men på det tredje, skjedde det.

- Dessverre ble Leciejewski (Branns keeper, journ. anm.) frisk til denne kampen, og det ble helt kampavgjørende. Vi hadde etter hvert ikke noe valg, og måtte lage enda mer trøkk mot ham. Vi prøver på det, men det blir for mye område å dekke og de kan kjøre kontringer. Det ble et kampbilde som vi fryktet, sier Steinar Nilsen til VG i det pressen flokker seg rundt TIL-treneren i pressesonen på Brann stadion.

Laget hans har ikke vunnet borte siden de slo nettopp Brann i fjor, og går gjennom hele 2013 uten borteseier. Det ble til slutt avgjørende for Steinar Nilsens menn.

Dermed må Tromsø ta den tunge veien ned i 1. divisjon etter en svært tung høst som kun har gitt 10 poeng på de siste 15 kampene. TIL-helt Steinar Nilsen mislykkes i å redde laget fra nedrykk, slik han klarte i både 2005 og 2006.

VG LIVE: Les fyldig referat fra Tromsø - Brann

Hønefoss (nedrykk)

Hønefoss rykket også ned etter 3-2 mot Odd i Skien. Hønefoss ledet lenge, men Frode Johnsen satte inn 3-2 mot slutten av kampen for Odd. Han ble dermed eliteseriens toppscorer denne sesongen.

Hønefoss-treneren Leif Gunnar Smerud var en slagen mann etter kampslutt.

- Det er fryktelig trist. Nå er vi langt nede alle sammen. Det har vært mange minutter med fotball i år og de siste 15 er ikke noe viktigere enn de andre. Men så surt det er når vi er så nærme, sier Smerud til VG.

Hønefoss-angriper Riku Riski hadde følgende å si til VG etter nedrykket:

- Det som har skjedd har skjedd. Vi spilte en god kamp i dag, men det holdt ikke. Det er skuffende og dumt.

VG LIVE: Les fyldig referat fra Odd - Hønefoss

HØNEFOSS NED: Helge Haugen og grønntrøyene ble eliteseriens tabelljumbo og rykker ned til 1. divisjon etter siste serierunde mot Odd og Frode Johnsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sarpsborg 08 (kvalik)

Sarpsborg 08 mistet trygg plass på overtid mot Viking etter utligningen til Benjamin Sulimani. Vidar Nisja scoret også på overtid. Kampen endte 2-1. Viking redder dermed nabo Sandnes Ulf fra kvalikplassen.

Sarpsborg-trener Brian Deane tok kvaliknederlaget med fatning.

- Slik er fotball. Så enkelt er det. Vi fortjener å være der vi er. Tabellen etter 30 kamper viser det, sier en skuffet. Vi må bare ta oss sammen etter denne skuffelsen og kjøre på. Jeg har ikke fått sett Ranheim spille, men jeg vet det blir to tøffe kamper - men samtidig vet jeg at vi er et bra lag, sier Deane til VG.

VG LIVE: Les referat fra Viking - Sarpsborg 08

VIF OG ULF BEHOLDT PLASSEN: Torgeir Børven og Vålerenga sikret fornyet eliteseriekontrakt etter 2-0 over Sandnes Ulf på Ullevaal. Sistnevnte sikret også plassen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sandnes Ulf og Vålerenga (trygg)

Sandnes Ulf tapte 0-2 for Vålerenga, men endte likevel på trygg plass på grunn av resultatene i de andre nedrykkskampene.

VG LIVE: Les referat fra Vålerenga - Sandnes Ulf

OVERTIDSDRAMA: Andre Danielsen og Viking vant 2-1 og snudde kampen etter to scoringer på overtid. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Sogndal (trygg)

Sogndal hadde også en teoretisk mulighet til å rykke ned, men fornøyet eliteseriekontrakten til tross for 2-1-tapet mot Aalesund på hjemmebane.

- Det er som et NM-gull for oss. Alle tippet oss ned foran årets sesong, men så klarer vi å berge plassen likevel. Det er fantastisk, sier Sogndal-trener Jonas Olsson til VG.

VG LIVE: Les referat fra Sogndal - Aalesund

BEHOLDT PLASSEN: Gustav Valsvik (t.v.) og Sogndal får spille eliteseriefotball neste år. Resultatene i de andre nedrykkskampene gikk hvitrøyenes vei. Foto: Alf Vidar Snæland/NTB Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder