SERIEMESTER: Molde kunne i år feire seriemesterskapet som det beste av 16 Tippeliga-lag. I fremtiden kan det bli færre lag å kjempe mot i den øverste norske divisjonen.
SERIEMESTER: Molde kunne i år feire seriemesterskapet som det beste av 16 Tippeliga-lag. I fremtiden kan det bli færre lag å kjempe mot i den øverste norske divisjonen. Foto:Svein Ove Ekornesvåg,NTB scanpix

Idrettssosiolog mener Tippeliga-rapport er verdiløs

FOTBALL

Arve Hjelseth fyrer løs mot Hypercubes forslag til endringer i det norske seriesystemet, og ber NFF forkaste hele prosjektet.

Publisert: Oppdatert: 20.11.14 11:18

– Det er spissformulert, men ja, jeg står inne for det jeg har sagt, forteller han til VG.

Arve Hjelseth er førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU i Trondheim og har en rekke sportslige publikasjoner på sitt navn. Senest på listen er et blogginnlegg han har skrevet i samarbeid med Christian Berg, seniorkonsulent i EVRY.

Eggen:- Hvem er det som finner på sånt tøv?

Der hamrer de to løs på hvordan rapporten, utarbeidet på oppdrag fra Norsk Toppfotball (NTF), er utformet. De to er langt fra de eneste som har kritisert rapporten etter at den ble sluppet tidligere denne måneden, men i motsetning til blant andre Nils Arne Eggen, som tar utgangspunkt i tradisjonene knyttet til fotball i Norge, går Hjelseth og Berg til angrep på grunnlaget i rapporten.

– Bunnlinjen er at rapporten er verdiløs som beslutningsgrunnlag. Alt som står der er selvfølgelig ikke løgn, men de har vridd på sannheten flere steder og rapporten er altfor bastant med tanke på dens svake grunnlag, sier Hjelseth til VG.

- Bastante slutninger på usikre premisser

– Blant annet ser man at de tydelig manipulerer grafer slik at det ser ut som klare sammenhenger når det ikke nødvendigvis er tilfellet, fortsetter Hjelseth, og viser blant annet til grafene på side 34 og 37 i rapporten til Hypercube (ekstern lenke).

Les blogginlegget her: Rapport som bestilt? (ekstern lenke)

Han mener videre at det nederlandske statistikkbyrået har feilet i evalueringen av 16-lagsserien. I løpet av den 89 sider lange rapporten er to sider viet til evalueringen av den, der det blant annet heter at det «sannsynligvis er ganske mange betydningsløse kamper, og dermed er konkurransefremdriften åpenbart ikke optimal.»

– Her trekker de bastante slutninger på bakgrunn av usikre premisser. I tillegg har de ikke engang vurdert om 16-lagsserien har oppfylt forventningene som ble stilt til den, forteller Hjelseth.

Han mener også at det, på tross av at det er trenden i Europa, ikke nødvendigvis er slik at sportslig suksess fører til økte publikumstall i Tippeligaen, slik rapporten viser til. Tvert imot skriver Hjelseth og Berg at det i Norge kan se ut som om de to ikke har så mye sammenheng med hverandre dersom man går lenger tilbake enn det Hypercube har gjort.

De viser til at publikumsfremgangen fra millenniumsskiftet og frem til 2007 skjedde på tross av at norske resultater i Europa stagnerte eller ble dårligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uenig NTF-leder

Det argumentet kjøper imidlertid ikke NTF-leder Leif Øverland.

– Jeg føler meg sikker på at det er en sammenheng mellom sportslige prestasjoner og publikumsinteressen. Av egen erfaring så vet jeg selv at jeg var mye større supporter da de norske klubbene gjorde det bra enn ikke. Jeg vil også påstå at supporterne er kloke: At jo bedre kvalitet Tippeligaen holder, dess flere interesserer seg for den, sier Øverland til VG.

– Vårt utgangspunkt er uansett at de norske resultatene i Europa har vært svake over flere år, og det skyldes ikke grunnet mangel på penger. Kan ligastrukturen ha noe å si? Det ønsker vi å finne ut av, og derfor har vi fått utarbeidet rapporten, som nå er grunnlag for diskusjonen videre, fortsetter Øverland.

Hjelseth: - Verdiløs rapport

Hjelseth er på sin side klar på at rapporten er langt fra god nok, og han mener det beste ville vært å skrote rapporten og kalle det 100 000 euro ad undas. At rapporten er tatt så godt i mot av flere, mener han kan skyldes én av to grunner.

– 1: Fotballforbundet har fått en rapport de ønsker seg, nemlig et forslag om færre lag. Hypercube har gjort dette før, og de visste hva de ville få dersom de bestilte en rapport fra dem.

– Eller 2: Her har de bestilt en rapport uten baktanker, men at de ikke forstår hvor dårlig rapporten er.

– Hvorfor tror du ikke de i så fall forstår dette?

– Det kan være så enkelt som mangel på statistisk kunnskap. Det er ganske få som har grunnlag for å forstå statistikk, så det kan være slik at de har sittet i et møterom med forfatterne og fått forelagt alle disse tallene som jo ser greie ut, og som ikke minst er presentert på en elegant og forførende måte.

– Men de er forenklinger og tar bastante konklusjoner på usikkert grunnlag. Rapporten er verdiløs, sier Hjelseth.

Ønsker diskusjon

Øverland mener på sin side det blir vanskelig å ta det Hjelseth skriver altfor seriøst når han og Berg innleder blogginnlegget med å anklage NTF og NFF for å ha bestilt resultatet i rapporten.

– Jeg detter litt ut i starten av innlegget med de anklagene. Det er langt fra det jeg har opplevd i denne prosessen, sier Øverland, og legger til.

– Men jeg synes det er veldig bra at vi får diskusjon rundt rapporten igjen. Det er veldig bra at noen utenfra også tar tak i tallene, og det er mye bra analyser i innlegget deres, sier Øverland.

For øyeblikket er forslaget fra NTF sendt ut til klubbene i Tippeligaen og 1. divisjon, og 26. november skal de komme med tilbakemeldinger på det. Deretter vil NTF møte med kollegaer fra andre ligaer for innspill, for så å muligens fremme et forslag for forbundsstyret, som til slutt avgjør om forslaget fremmes for fotballtinget neste år. Til slutt er det opp til forbundet om et eventuelt forslag godkjennes eller ikke.

VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med Hypercube.

Her kan du lese mer om