SKUFFET: Martin Ødegaard var skuffet etter å ha tapt hjemmekampen mot Stabæk. - Vi slet med å sette sjansene i dag. Sånn er det noen ganger, sier 15-åringen, som ble fulgt av over 30 europeiske storklubber i går. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Martin-feber i Fotball-Europa

Real Madrid og Liverpool finsiktet juvelen

Over 30 storklubber på tribunen

Engelsk storavis møtte Ødegaard

DRAMMEN (VG) (Strømsgodset – Stabæk 2-3) Etter at 15-åringen Martin Ødegaard ble tatt ut på A-landslaget, har den fra før store interessen eksplodert i Fotball-Europa.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Trolig har aldri flere europeiske storklubber vært tilstede på en Tippeliga-kamp enn hva som var tilfelle på Marienlyst i går. Selv om Stabæk ødela festen for Ødegaard og hjemmelaget, er den internasjonale oppmerksomheten rundt Strømsgodsets unggutt bemerkelsesverdig. For å si det mildt.

Real Madrid og Liverpool på plass

VG får opplyst at mellom 20 og 25 klubber ba om billett gjennom Strømsgodset. I tillegg fikset flere klubbrepresentanter – som ikke ønsker å tilkjennegi seg – billett på egen hånd.

Kilder VG har vært i kontakt med sier at speidere fra selveste Real Madrid var i Drammen for å se på 15-åringen. Også Liverpool, den engelske klubben som både pappa Hans Erik og Martin Ødegaard selv heier på, var på plass.

Tilstede var også agenter som Jim Solbakken og Tore Pedersen. Sistnevnte smilte lurt og ville ikke fortelle VG hvilken klubb han hadde med seg.

Tirsdagens uttak av 15-åringen til onsdagens ligalandskamp mot De forente arabiske emirater har vekket stor internasjonal oppsikt. I går sendte den engelske storavisen Daily Mail en reporter til Norge for å lage en sak på vidunderbarnet. Journalist Matt Barlow forteller til VG at speidere fra to engelske Premier League-klubber var med på det samme flyet fra London.

- Det ble mye oppmerksomhet rundt Martin i England da han ble tatt ut på landslaget. Vi spiller jo mot Norge i neste måned. Vet du om han blir med også mot England? sier en undrende Barlow.

Hemmelighetsfull Høgmo

Sannsynligvis avhenger det av hvordan han gjør det i onsdagens privatlandskamp mot De forente arabiske emirater i Stavanger. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo, som satt på tribunen sammen med toppfotballsjef Nils Johan Semb og friluftglade Lars Monsen, vil ikke si om han har tenkt til å gi Martin Ødegaard tillit fra start.

GLEDER SEG TIL MARTIN-SAMARBEID: Per-Mathias Høgmo fulgte Martin Ødegaard fra tribunen sammen med Lars Monsen. Landslagssjefen vil ikke røpe om 15-åringen spiller fra start på onsdag. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

- Jeg tar ikke ut noe lag før vi kommer til onsdag, sier Høgmo til VG.

- Men du har vel gjort deg opp noen tanker rundt dette?

- Hehe. La meg si det sånn: Jeg gleder meg til å komme på samling, svarer landslagssjefen.

- Men det er gøy å se på Martin. Samtidig som han viser masse kvaliteter, så har han mange gode år foran seg til å legge en alen til sin vekst. Det er gledelig at norsk fotball får frem spillere med et høyt ferdighetsnivå, tillegger han.

- Hva tenker du om den enorme interessen han påkaller seg fra de største klubbene i Europa?

- Det viser hvilken kraft som ligger i fotballen. Hvor globalt dette enorme markedet er blitt. Hvert spark på ballen i alle ligaer i Europa blir fulgt med på. Det må være en voldsom motivasjon for unge spillere som ønsker seg opp og frem. Muligheten for å bli god er tilstede enten du er fra Drammen, Lyn eller Vadsø. Det handler om å trene og øve mye, sier Per-Mathias Høgmo.

- Bør starte med Martin

Martin Ødegaard gjorde en helt grei figur mot et Stabæk som sjokkerte hjemmepublikummet med to scoringer før halvtimen var spilt. Magne Hoseth scoret det første, og regisserte det andre, før han måtte gå av ved pause med en mindre skade. Ville Jalasto økte ledelsen ytterligere etter 55 minutter, og Stabæk holdt unna til tross for et massivt Strømsgodset-press og to reduseringer.

- Vi spilte en fantastisk første omgang. Vi fikk midtstopperne deres til å gjøre masse feil. Vi ble litt redde etter den tredje scoringen, men det er veldig bra av oss å vinne her, sier Hoseth, som synes det er stas at norsk fotball har fått frem et talent som Martin Ødegaard.

- Det er imponerende det han gjør med ball. Men han har urealistiske forventninger rettet mot seg, og vi må la ham få tid til å utvikle seg, sier 33-åringen.

Han mener likevel at Høgmo bør starte med unggutten mot De forente arabiske emirater.

- Det er bare å kaste ham til ulvene. Jeg tror han har så mye fotball i seg at han klarer det. Uansett har han tiden foran seg, sier Hoseth.

Martin Ødegaard følte ikke noe større press selv om han ble tatt ut på landslaget tidligere denne uken.

- Som jeg sier hver gang jeg står her: Jeg har bare fokus på å utvikle meg og gjøre en god jobb for Strømsgodset. Det er det eneste jeg tenker på. Jeg er 15 år, så det er ingen grunn til å stresse selv om jeg gjør en dårlig kamp, sier Martin Ødegaard.

- Tror du at du starter mot emiratene?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er andre spillere som har mer erfaring. Det er et nivå opp fra Tippeligaen, og jeg er ung og uerfaren. Jeg får satse på et lite innhopp i så fall, sier den landslagsuttatte 15-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder