SEMIFINALEJUBEL: Tomålsscorer Eduardo «Turboman» Vargas (i midten) feirer med Charles Aranguiz og Juventus-stjernen Arturo Vidal (øverst) i mandagens semifinaletriumf over Peru. I nattens Copa America er det duket for drømmefinale mot et stjernespekket Argentina. Foto:Rodrigo Arangua,Afp

Chile skal bryte den 99 år lange forbannelsen

Her er dagens oddstips

De har blitt utpekt som den gylne generasjonen. I natt skal Chiles landslag forsøke å bryte en 99 år lang forbannelse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I 1916 spilte turneringen vi i dag kaller for Copa America for første gang. Siden den gang har mesterskapet blitt arrangert 43 ganger - uten at Chile har blitt kåret til mestere. I natt spiller chilenerne sin første finale siden 1987.

Chile kom seg greit gjennom gruppespillet. Men det var mot til dels skaderammede Bolivia og Ecuador og umotiverte lag (Mexico satser mer på Gold Cup, som starter i neste uke). I kvartfinalen mot Uruguay skal laget ha ros for at de forsøkte seg med offensivt spill, høyt press og mye energi som betalte seg ni minutter før slutt. 1-0-seieren var lagets første over Uruguay i Copa America-sammenheng på 32 år.

I semifinalen vant chilenerne skuddstatistikken 16-9, og ballbesittelsesprosenten 72-28. Men det var mot et defensivt kompakt Peru-lag, som spilte med ti mann i 70 minutter.

Kampen går klokken 22.00 norsk tid og sendes på Unibet TV.

Her kan du lese våre øvrige vurderinger av dagens oddsobjekter

Argentina sikret syv poeng i tre gruppespillskamper mot Paraguay, Uruguay og Jamaica. Spolerte så en rekke målsjanser mot Colombia i kvartfinalen (0-0), og måtte pine seg gjennom en høydramatisk straffesparkkonkurranse.

Natt til onsdag smadret Gerardo Martinos menn Paraguay med hele 6-1. Det løsnet virkelig med fem forskjellige målscorere, og kaptein Lionel Messi hadde tre målgivende.

– Vi kom oss til VM-finalen ifjor, og nå Copa America-finalen - som vi ønsker å vinne. Det spiller ingen rolle om jeg scorer, så lenge laget gjør det, sa en Messi med stadig mer synlige lederegenskaper etter matchen ifølge Guardian.

28-åringen har vunnet alt som er mulig med Barcelona. Men savner et trofé med et Argentinas landslag. Ja, Argentina har faktisk ikke vunnet denne turneringen siden 1993.

Albiceleste - de hvite og himmelblå - kan stille fulltallig ettersom Javier Mascherano (f), Lionel Messi (a) og Sergio Agüero (a) unngikk gule kort i semifinalen som ville holdt dem utenfor finalen.

Chile må derimot unnvære usympatiske Gonzalo Jara (f), som er utestengt for sin involvering i å få Uruguays Edinson Cavani (a) utvist tidligere i turneringen. Videre er det usikkert om Arsenal-spissen Alexis Sánchez blir friskmeldt i tide til avspark.

Men det er mulig at han trosser smertene. For er det noen gang Chiles forbannelse skal brytes er det nå.

– Det her er et av våre beste landslag gjennom tidene. Kanskje til og med det aller beste, sa Chiles fotball-legende Marcelo Salas før turneringen, ifølge Aftonbladet.

For at Chile skal lykkes denne gangen er laget nødt til å gjøre en bortimot perfekt finale. Og ifølge Santiago-avisen El Mercurio har laget trent på et fem-mannssterkt forsvar i de siste dagene. Men det spørs om man makter å demme opp for Messi, Agüero & co. sin improvisasjon.

Det er en åpen drømmefinale, men vi tror Argentina har størst kvalitet. Borteoddsen er 1,90 og spillestopp er kl. 21.55

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder