I COMEBACK-KAMPEN: Ole Gunnar Solskjær gir instrukser til Mohamed Elyounoussi under Europa League-oppgjøret mot Celtic torsdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg , NTB scanpix

Nilsen om Solskjærs Molde-comeback: – Ingen trær vokser inn i himmelen

… men norske comebacktrenere tror på Solskjær-suksess

Hele Molde bør være forberedt på motgang – også under Ole
Gunnar Solskjærs (42) ledelse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NB! Se eksempler på trenerne som gjorde suksess, forlot klubben og vendte tilbake nederst i saken.

Det sier flere trenerprofiler etter at nordmøringen overrasket alle ved å bli presentert som ny manager i eliteserieklubben onsdag.

Felles for dem VG har vært i kontakt med, er at de har returnert som trenere til en toppserieklubb de har ledet tidligere i karrieren.

VG Direkte: Aalesund - Molde klokken 15.30!

Akkurat som Ole Gunnar Solskjær gjør nå: 42-åringen har skrevet under en på en ny 3,5-årskontrakt med Molde – etter et mislykket halvår i Cardiff, etterfulgt av et år med ferie.

– Ingen trær vokser inn i himmelen uten å møte et skylag eller to. Det er alltid utfordringer på veien, og ting som gjør at veien blir vanskeligere når man går på den. Miljøet rundt, klubben og tilhengerne, er ikke alltid klar for det, siden man forventer at det skal gå på skinner, lyder advarselen fra Steinar Nilsen.

«Ekstrem fordel»

FIKK SPARKEN: Steinar Nilsen måtte forlate TIL og Alfheim i sommer. Foto: Terje Mortensen , VG

Han har tre perioder som Tromsø-trener bak seg. I sommer tok samarbeidet brått og uventet slutt da den tidligere italiaproffen fikk sparken. I dag jobber Nilsen med ledelsesutvikling i selskapet «Ledelse i Nord».

43-åringen erkjenner at det er spesielt å gjøre trenercomeback hos en tidligere arbeidsgiver.

Les også: Solskjær (42) føler at han har forandret seg mye – og at han derfor ikke stresser med å komme til en større liga igjen.

– Det ligger et sterkt kjærlighetsbånd der. Både til menneskene, klubben og eierne. Det er nok også mye av årsaken til at Ole Gunnar påtar seg denne oppgaven, i tillegg til at nærheten til familien spiller inn, sier Nilsen.

– Ligger det også fordeler i det å returnere til sin tidligere klubb?

– Miljøet kjenner deg fra før, og du kjenner folkene i miljøet. Ole Gunnar og Molde har en ekstrem fordel i det at styret og eierne i stor grad består av de samme folkene. Alle vet hva man går til.

– Dristig

VIF-TRENER: KJetil Rekdal under Tippeliga-kampen mot Haugesund 17. april i år. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Egil Drillo Olsen kalte i går Solskjærs valg for dristig. Nilsen er ikke enig. Han mener tvert imot at valget er godt – både for Solskjær og Molde.

Kjetil Rekdal er enig. Han forlot Vålerenga i 2006, etter å ha tatt seriegull året før. I 2013 var han tilbake som sjef på Valle.

Les også: Solskjær fikk Molde-comebacket han drømte om. Det kan bety begynnelsen på slutten for Celtic-sjef Ronny Deila (40).

– I idretten er alt dristig. Ingenting er trygt. Det er dristig å avskrive en spiller, og å kjøpe en spiller. Man tar valg absolutt hele tiden. Ole Gunnar har kanskje ikke så mye å vinne, siden folk tar gull som en selvfølge, men det er ingen som går rundt og tenker på slikt, sier Rekdal til VG.

Blant supporterne har han alltid hatt et godt navn etter seriegullet for ti år siden. Men en ny triumf har foreløpig uteblitt.

Underprestert

– Hver sesong er annerledes. Fotballen går i ett uten noen pause. Alt blir nytt hele tiden, sier 46-åringen fra Romsdal.

– Det er en fordel å kjenne mekanismene og kulturen i en klubb, men det er ingen sovepute. Man må forandre en del ting. Ole Gunnar har vært med på å bygge opp dagens Molde. Det er ingen ulempe, legger Rekdal til.

Han er skråsikker på at Molde vil heve seg fra dagens syvendeplass i Tippeligaen, med Ole Gunnar Solskjær som trener.


«Jeg vet at det å komme tilbake etter suksess sist, det er ikke like enkelt. Men hvorfor ikke ta den utfordringen? Jeg liker sånt. Mourinho klarte det, uten at jeg skal sammenlikne meg med ham. Det er gode eksempler på at man kommer tilbake til en klubb der man har gjort det bra, og så går det bra.»
Ole Gunnar Solskjær til TV 2

– Men det hadde det gjort uansett, for en titt på spillerstallen deres er nok til å bevise at de har underprestert i serien, sier han.

Da Per Joar Hansen kom tilbake til Rosenborg vinteren 2012, var det syv år siden han ledet klubben sist. Supporterne ønsket seg et større navn og dekorerte «Brakka» med lite hyggelige bannere.

Én hadde teksten «Perry? Nei, takk». Halvannet år senere fikk han sparken.

Les også: Fotballkommentator mener Solskjær kan opp til talentkrig mot Rosenborg

80/20

MÅTTE GÅ: Per Joar Hansen (bildet) ble erstattet av Kåre Ingebrigtsen som Rosenborg-trener. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

I dag har ikke Hansen noen spesielt sterke minner fra returen til Lerkendal. Han kjente folkene i klubben fra før. Det kan være både en fordel og ulempe, mener han.

– Det kan være en utfordring å komme tilbake til en gammel arbeidsgiver i fotballen, men samtidig er det veldig stor forskjell på hvor lenge en har vært borte. Ole Gunnar har ikke vært lenge ute av systemet, sier «Perry».

Den tidligere RBK-sjefen ser på sparkingen i Cardiff som er nyttig erfaring for Solskjærs del. Han tar trolig med seg 80 prosent «gammelt» tankegods, og 20 prosent nytt, når han returnerer til Molde.

– Hva er en mulig fallgruve for Solskjærs del?

– Spillerne ser nok på dette som positivt. Men han må passe på at de, og støtteapparatet, er like sultne som sist. Og at han har sikret seg et mandat over hva han har ansvaret for. Han må ha 100 prosent kontroll.

– Et dristig valg av Solskjær, sier Drillo?

– Ja, mener det ikke uansett dristig å ta denne typen jobb? Man får kjeft uansett hvor man er. Man kan ikke tenke sånn som topptrener.

Her er utvalg av suksesstrenere som vendte tilbake til klubben:

Teitur Thordarson, Brann (88-90, 00-02)

BRANN: Teitur Thordarson. Foto: Terje Bringedal , VG

Første periode: Cupfinale
Andre periode: Sølv i serien

Islendingen begynte med en svak sesong i serien, men Brann nådde cupfinalen i 88. Etter en 7. plass i 89 ble det 4. plass i 1990. I comebacket ti år senere ble det sølv i Tippeligaen på Brann, men to år senere måtte laget gjennom kvalifisering for å berge plassen og Thordarson trakk seg.

Per Brogeland, Kongsvinger (92-95, 98-99, 10)

KONGSVINGER: Per Brogeland. Foto: Jan Lynau , VG

Første periode: Seriesølv
Andre periode: Nedrykk

Debuterte i KIL med sølvmedaljer og Kniksenprisen for årets trener i 1992. Kom tilbake etter opphold i LSK, og LASK Linz, men opplevde da først å berge plassen etter kvalifisering før det ble nedrykk i 1999. Den tredje perioden som KIL-trener i 2011 ble kortvarig da 1. divisjonsklubben erstattet eidsvollingen med Tom Nordlie allerede i august.

Kjetil Rekdal, Vålerenga (01-06, 13–)

VÅLERENGA: Kjetil Rekdal. Foto: Fredrik Solstad , VG

Første periode: Opprykk, cupgull, gull og sølv i serien
Andre periode: 11. plass og 6. plass i serien

Tok over for Tom Nordlie og sikret opprykk på første forsøk og cupgull påfølgende år. Sølv og gull i henholdsvis 2004 og 2005 etter Tippeligaens mest dramatiske serieavslutninger noensinne ble likevel høydepunktet for Rekdal i Oslo-klubben. I august 2006 trakk han seg grunnet svake resultater, Petter Myhre tok over og ledet VIF til bronse. I 2013 kom Rekdal tilbake. Det har gitt 11. plass og 6. plass så langt.

Steinar Nilsen, Tromsø (05-08, 2013-2015)

TROMSØ: Steinar Nilsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen , NTB scanpix

Første periode: Bronsemedalje i serien
Andre periode: Opprykk til Tippeligaen, sparket

Den tidligere Milan-proffen ble Tromsø-trener for første gang i 2005. Ble deretter sportssjef i klubben, men måtte igjen ta hovedtreneransvaret sommeren 2006. Førte klubben til sjetteplass i Tippeligaen i 2007, deretter til bronse i 2008. Ga seg i klubben ved sesongslutt i 2008, til tross for at han hadde kontrakt til 2010.

Nilsen vendte tilbake til Tromsø i slutten av 2013. Tok klubben opp til Tippeligaen på første forsøk i 2014-sesongen. Fikk sparken etter 20 kamper i 2015-sesongen.

José Mourinho, Chelsea (04-07, 2013–)

CHELSEA: José Mourinho. Foto: Sergei Supinsky , Afp

Første periode: To seriegull, ett gull i ligacupen, ett gull i FA-cupen, ett Community Shield-trofé
Andre periode: Ett seriegull, ett gull i ligacupen

Etter den oppsiktsvekkende Champions League-triumfen med Porto i 03/04-sesongen, signerte portugiseren for Chelsea. Rasket med seg seriegull og seier i ligacupen på første forsøk i 04/05-sesongen. Forsvarte ligatittelen sesongen etter. Vant både FA-cupen og ligacupen i sesongen 06/07. Kom tilbake i 2013. Er regjerende serie– og ligacupmester denne sesongen.

Kenny Dalglish, Liverpool (85-91, 11-12)

LIVERPOOL: Kenny Dalglish. Foto: Phil Noble , Reuters

Første periode: Seriemester tre ganger, to FA-cupgull
Andre periode: 6. plass og 8. plass i serien, ett gull i ligacupen

Stor kontrast mellom første og andre periode som manager i klubben. Spillende manager i den første. Hentet hjem ligatrofeet i sesongene 85/86, 87/88 og 89/90. Gikk til Blackburn og sikret seg et ligagull også der.

Var midlertidig manager for Liverpool i slutten av 10/11-sesongen. Fikk treårskontrakt etter sesongen, men satt kun én sesong til. Tok ligacupgull i 2012, 5-4 etter straffer, mot Cardiff.

Et utvalg av returnerende toppserietrenere i nyere tid:

Øystein Gåre, Bodø/Glimt

Teitur Thordarson, Brann

Svein Ivar Sigernes, Kongsvinger

Per Brogeland, Kongsvinger

Tom Lund, Lillestrøm

Teitur Thordarson, Lyn

Åge Hareide, Molde

Nils Arne Eggen, Rosenborg

Per Joar Hansen, Rosenborg

Harald Aabrekk, Sogndal

Karsten Johannessen, Start

Per-Mathias Høgmo, Tromsø

Terje Skarsfjord, Tromsø

Tommy Svensson, Tromsø

Steinar Nilsen, Tromsø

Benny Lennartsson, Viking

Olle Nordin, Vålerenga

Dag Vestlund, Vålerenga

Kjetil Rekdal, Vålerenga

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder