NULLET UT MALTA: Haitam Aleesami er eneste spiller som ikke har U-landskamper fra Norges førsteellever mot Malta. Bak fra venstre: Ørjan Håskjold Nyland, Even Hovland, Markus Henriksen, Alexander Tettey, Vegard Forren, Alexander Søderlund. Foran fra venstre: Jo Inge Berget, Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen. Foto: Helge Mikalsen , VG

118 U-landslagsspillere måtte til for å få denne førsteelleveren

ROMA (VG) Ingen har gått en lengre vei enn kaptein Per Ciljan Skjelbred (28). Siden han U-landslagsdebuterte i 2003, har 107 spillere måttet vike for å skape dagens Norge.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det å få en plass i landslagssjef Per-Mathias Høgmos førsteellever, er nærmest umulig. Av de mange spillerne som går gjennom Norges ungdomslandslag, er det bare et fåtall som lykkes på høyt nivå.

– I snitt blir det én eller to landslagsspillere fra hvert årskull. Noen ganger blir det null, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til VG.

Få oversikten: Disse landene er EM-klare

Norges U-landslag har som mål å utvikle mange, gode fotballspillere. Fra hvert alderstrinn ender litt flere enn ti stykker opp som Tippeliga-spillere. Bare én eller to, som Semb sier, etablerer seg på det norske A-landslaget.

– Og tallene er ganske konstante. De som tar det siste steget har et talent og en gjennomføringskraft de andre kanskje mangler. Det er enerne. Når en spiller er 15–16 år er det vanskelig å spå hvem det gjelder, om du ikke har en Martin Ødegaard. Du ser det tydeligere på U18 og på U21 er det veldig tydelig. De som kommer dit ender som regel opp som Tippeliga-spillere – i hvert fall, sier Semb.

Tror på norsk seier: – Dårligste Italia-laget på lenge

Skjelbred tidligst ute

Spillerne på Norges lag mot Malta debuterte for U-landslagene mellom 2003 og 2008. Noen av dem, som kaptein Per Ciljan Skjelbred (U16), kom inn tidlig i landslagssystemet. Andre, som Vegard Forren, kom først inn på U21-nivå.

Fra U16-laget til Skjelbred, hvor midtbanespilleren debuterte med 1-2-tap for Danmark i slutten av juli 2003, er det kun 28-åringen som har fått A-landskamper. Hertha Berlin-spilleren er også den eneste som er proff i utlandet.

VG+: Dette var Norges største talenter - slik gikk det med dem (krever innlogging)

– Det er vanskelig å stå løpet. Jeg ser på navnene her at det er noen som spiller i dag, men også mange som har ramlet av. Det er ingen selvfølge når du spiller på U16 at du blir en god fotballspiller, sier Skjelbred til VG.

– Det er vanskelig å henge med helt fra U15-16 til A-landslaget. Det er mye som skjer med deg både som fotballspiller og som menneske. Det kan gå fra himmel til helvete på kort tid, sier Norwich’ Alexander Tettey til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FØLGER LANDSLAGET: Nils Johan Semb, her i Bulgaria, er med når det norske A-landslaget møter Italia i Roma tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB Scanpix

Tettey og Skjelbred har spilt sammen både i Rosenborg og på U-landslag, men synes begge det er vanskelig å si nøyaktig hva det er som avgjør om en spiller blir A-landslagsmateriale.

– Det er posisjonen du spiller i, hvilken trener du har, klubben du spiller i og hvordan du selv har prestert. Særlig om du gjør det bra på U21 kan avgjøre om du får sjansen på A-landslaget, ser Tettey.

Avgjørende kvalifiseringskamp for Norge: Italia har ingenting å spille for

Flere gode midtbanespillere

Det skal gå en rød tråd fra Norges A-landslag ned til ungdomslandslagene. I praksis betyr det at fotballen som spilles på øverste nivå, skal vise igjen hos de yngre kullene. Derfor endrer filosofien til U-landslagene seg stadig. Det har den også gjort siden Per-Mathias Høgmo ble A-landslagssjef.

– Nivået har vært jevnt bra over tid, men det er ingen tvil om at norsk fotball er blitt mer opptatt av spillerutvikling, fra toppen ned til breddefotballen. Da vi var gode på 1990-tallet hadde vi mange dyktige forsvarsspillere. I dag ser vi at vi får opp særlig mange gode midtbanespillere, sier Nils Johan Semb.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MIDTBANEKRIGERE: Alexander Tettey scoret Norges første mål mot Malta. Her feirer han med Per Ciljan Skjelbred. Foto: Helge Mikalsen , VG

PSSSST: VG har gjennomgått den første U-landslagstroppen til hver av de elleve som startet Norges kamp mot Malta. Haitam Aleesami er den eneste som ikke har U-landskamper.

Ørjan Håskjold Nyland, Jo Inge Berget og Håvard Nordtveit debuterte i samme tropp, U16-kamp mot Estland (1-5-seier) i 2006. Nordtveit er i Per-Mathias Høgmos tropp, men satt på benken hele kampen mot Malta. Per Ciljan Skjelbred var tidligst ute med U-landskamp da han debuterte på U16 i 2003.

107 spillere fra U-landslagstroppene, Håvard Nordtveit inkludert, fulgte Norges 2-0-seier lørdag fra sidelinjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder