SMADRET: Jo Inge Berget (midten) sto bak begge målene da Norge vant 2-0 over Kroatia på Ullevaal søndag. Fra venstre kommer Even Hovland og Markus Henriksen. Kroatias Darijo Srna fortviler. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB Scanpix

Mener Kroatias trenerkaos er ubetydelig: – Vi sender Norge til playoff

Selv om det råder kaos i Kroatia etter sparkingen av landslagssjef Niko Kovac (43), mener sportsjournalist Predrag Žukina at EM-plassen allerede er i boks.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Som VG har skrevet tidligere er Norges vei videre fra EM-kvalifiseringen blitt ganske så uoversiktlig. Men én ting er sikkert: Om Norge tar like mange eller flere poeng enn Kroatia i de siste to kampene, går Per-Mathias Høgmos landslag rett til EM i Frankrike.

Men mens Norge skal møte Malta (H) og Italia (B), venter Bulgaria (H) og Malta (B) for Kroatia. Derfor blir det mest sannsynlig tredjeplass for Norge i kvalifiseringsgruppe H, og dermed omspill om EM-plass.

– Kan sparkingen av Niko Kovac gjøre det vanskeligere for Kroatia i de to siste kampene?

– Nei, Kroatia kommer til å kvalifisere seg. Jeg tror Italia vinner gruppen, at Kroatia tar annenplassen og sender Norge til playoff. Bortekamp for Norge mot Italia er svært vanskelig, selv om alt kan skje i fotball, sier Predrag Žukina, sportsjournalist i den kroatiske avisen Jutarnji list til VG.

Suker skylder på resultatene

Etter 0-0 borte mot Aserbajdsjan og 0-2 for Norge på Ullevaal, tok tålmodigheten til Det kroatiske fotballforbundet slutt. Den tidligere storscoreren Davor Suker, som er president i forbundet, legger ikke skjul på at resultatene var helt avgjørende for avskjedigelsen.

– Før vi reiste til Baku og Oslo var det ikke én av oss som så denne dagen komme, men resultatene er alltid avgjørende, sier Davor Suker.

– Jeg håper at vi kommer oss gjennom denne krisen og tar oss til EM i Frankrike. Vi har ikke mye tid å gjøre det på, og jeg håper at vi klarer å skaffe oss seks poeng på de to siste kampene, fortsetter han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Advarer Berget: – Han kan få kjenne på presset om å måtte ha skjegg

– Store svingninger

Etter tapet for Norge sirkulerte det manipulerte bilder av kroatiske spillere med håndvesker i pressen i Kroatia. Predrag Žukina sier at oppfatningen i landet er at stjernespillere som Luka Modric og Ivan Rakitic «spilte som kvinner».

– Holder det å si at det så ut som de spilte med håndvesker? Vi er et rart folk. Om de vinner en kamp, er de helter. Når de taper, spiller de som kvinner. Det er store svigninger i humøret til folket. Det er sånn mentaliteten er, sier Žukina.

Det er blitt spekulert i at en av årsakene til sparkingen av Kovac kan være at han har havnet i unåde hos Modric. Stjernespilleren skal ha vært alt annet enn fornøyd da han ble byttet ut mot Aserbajdjan, og mot Norge var han kun en skygge av seg selv.

Mener Kovac ble felt av bakmann

Predrag Žukina tror forklaringen er en annen.

– Zdravko Mamić er mannen som styrer det meste i kroatisk fotball. Han er styreleder i Dinamo Zagreb og står også over Suker i forbundet. Oppfatningen er at han ønsker sine «egne» spillere på landslaget. Han ønsker å ha en trener han kan påvirke. Det kunne han ikke med Kovac, sier Žukina.

Det er ventet at Kroatia vil ha en ny trener på plass innen et par uker. 10. oktober spiller laget mot Bulgaria på hjemmebane. 13. oktober avgjøres EM-kvalifiseringen når Norge drar til Roma for å møte Italia og Kroatia møter Malta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder