VM I CANADA: Generalsekretær Kjetil Siem, visepresident Bjarne Berntsen og kommunikasjonssjef Yngve Haavik ankommer treningsfeltet på Richcraft Recreation Complex i Ottawa i fjor sommer. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Siem reiste for en halv million – NFF vil ikke vise reiseregningene

Kjetil Siem reiste for minst 490.000 kroner i fjor,
men Norges Fotballforbund vil ikke vise alt som ligger bak tallet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG har bedt om innsyn i reiseregningene til generalsekretær Siem og landslagssjef Per-Mathias Høgmo, men NFF har gitt avslag.

– NFF står helt og fullt inne for den totale pengebruken og har god økonomisk kontroll. Men den enkelte reiseregning er forhold som håndteres internt, og vi har gode kontrollrutiner for dette, svarer kommunikasjonssjef Yngve Haavik i en epost på vegne av Siem.

Tidligere NFF-visepresident: – Jeg er en av synderne

Både generalsekretæren og landslagssjefen har stor reisevirksomhet. Siem jobber tett med både UEFA og FIFA, og sitter i komiteer hos begge.

– Totale kostnader for generalsekretær i 2015 er på ca. 490.000 kroner. Dette inkluderer fly, hotell og direkte utlegg. Beløpet inkluderer reiser i regi av UEFA og FIFA som refunderes av respektive organisasjon, opplyser NFF.

På oppfølgingsspørsmål om det inkluderer reiser med landslagene, svarer forbundet:

– Noen reiser inngår, andre ikke, det kommer an på om generalsekretæren reiste med laget eller ikke.

NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

VG har satt fokus på ressursbruken i Norges Fotballforbund før Forbundstinget i helgen. Torsdag beskrev vi hvordan lønnsnivået har økt i organisasjonen, og at en rekke ansatte nå hever millionlønn.

«Softis med strø»

Siem innleder med å si at han aldri har levert hverken diett eller nattillegg når VG spør om hvorfor han ikke vil vise reiseregningene sine.

– Det er bra, for det har du ikke anledning til, retter assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad og får frem latteren hos Siem.

Foto: ,

– Da går det bare på faktiske utgifter. Hva kan du finne i en sånn? Jo, Flytoget, en drosje fra flyplassen i Genève til Nyon, en lunsj, en middag eller to, en hotellovernatting. Det er jo ikke noe annet, sier Siem og spør om VG tenker på «softis med strø».

– Det kan være forskjell på en eksklusiv og en ordinær restaurant?

– Jeg skal gi deg et eksempel. Jeg er ofte i Sveits. En av grunnene til at jeg dro veldig ofte i en periode, var at jeg ikke var happy med sentraliseringsavtalen som NFF hadde signert med UEFA, sier Siem og fortsetter:

– Det endte med at vi på første runde fikk 10 millioner kroner ekstra, og i neste runde 40 millioner. Vi fikk altså 50 millioner kroner ekstra. Og så kan du si: Var det verdt å dra dit? spør han retorisk.

Les også Skjetten-leder: Bekymret på vegne av norsk fotball

– Ikke på McDonald's

Siem forteller at en del av pakka etter forhandlingene, selvfølgelig er å ta en lunsj, prate og bli kjent.

– Da kan jeg si: «Denne lunsjen vil jeg gjerne spandere». Og da går du ikke på McDonald’s liksom, sier Siem og fortsetter:

– Om det ikke er Michelin, så er det en restaurant ved Genèvesjøen, og den koster jo gjerne litt. Men jeg kan ikke si til hverken revisor eller UEFA-representanten at vi helst bør ta en sandwich. Dessuten spanderer UEFA åtte av ti ganger.

– Men kunne du vist reiseregningen til oss, og så gitt en forklaring på det?

– Jaaa! Jeg kan gå og hente det, jeg har ingenting å skjule. Det eneste kan være at du noen ganger møter folk som ikke vil at det står i VG om møtet, sier Siem, og blir sittende rolig.

– Vi kan ikke hente alle reiseregningspermene, og bare «feel free». Da blir det tatt ut av sammenheng, sier Kai-Erik Arstad.

Sett denne? Siem er stolt av NFF-økonomien og ansettelsene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder