EM-håpet i tynn tråd etter trist U21-kveld: – Det lugger

DRAMMEN (VG) (Norge U21 – Israel U21 0-0) De som søkte til Marienlyst stadion for en norsk fotballopptur, må reise hjem i skuffelse.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Landslagssjef Lars Lagerbäck, assistent Per Joar Hansen og den pressede toppfotballsjefen Nils Johan Semb var blant de som var på plass på de glisne tribunene for å se om Martin Ødegaard og de andre ungguttene kunne kaste litt lys over en ellers mørk norsk landslagshverdag.

Men etter en trist og sjansefattig hjemmekamp mot Israel ser situasjonen like mørk ut. U21-landslaget står med ett poeng etter tre kamper i EM-kvalifiseringen, har allerede fem poeng opp til Irland og Kosovo – og har ennå ikke møtt storfavoritt Tyskland.

Les også: Ødegaard bekrefter nye Real Madrid-kontrakt

Det skal dermed godt gjøres å havne på en av de to øverste plassene i gruppen, som gir henholdsvis direkte EM-plass og play off.

– Det blir vanskelig å kvalifisere oss nå. Vi hadde trengt poengene her i dag, sier en skuffet trener Leif Gunnar Smerud til VG etter kampen.

Les også: Lagerbäck mener Ødegaard ikke er kvalifisert for A-landslaget

– Guttene er preget

U21-landslagets håp om EM-spill ble stemplet som «nærmest utopiske» etter sjokktapet borte mot Kosovo forrige uke. Og den første omgangen på Marienlyst ga ingen tydelige tegn til umiddelbar bedring.

Smerud mener laget har fått seg en mental trykk etter null poeng etter de to Kosovo-kampene, etter at de mistet en seier på administrativ feil, og så rotet bort ledelsen i kamp to.

– Guttene er preget, sier han.

En sedvanlig elegant, men noe frustrert Martin Ødegaard kom stadig lengre ned i banen for å prøve å hente ballen og styre kampen, men han lyktes ikke med å komme seg i farlige posisjoner.

– Det lugger litt. Alt i alt går det for sakte, sier Ødegaard til TV 2.

Han er likevel ikke enig med sjefen i at Kosovo-tapene har preget dem inn mot tirsdagens kamp.

– Nei, det preger oss ikke. Vi blir selvfølgelig skuffet når vi taper, og skuffet over A-laget i går, men det preger oss ikke inn mot denne kampen, sier Ødegaard.

Den mest aktive av de rødkledde ungguttene var, før pause, høyrekant Rafik Zekhnini. Den ferske Fiorentina-spilleren brukte det imponerende rykket sitt til å skape flere farlige situasjoner, men det ble aldri det helt store ut av det – enten fordi han var for unøyaktig i avslutningen, eller fordi lagkameratene ikke maktet å forvalte innleggene hans godt nok.

Les mer: Ødegaard-spørsmål splitter ekspertene

Tamt etter pause

Om den første omgangen var lite oppløftende, var den andre direkte søvndyssende. De norske angriperne var ikke i nærheten av å skape en stor målsjanse; Zekhnini, som var et friskt pust før pause, forsvant fullstendig, og Ødegaard klarte sjelden å gjøre seg spillbar i truende områder.

Den Heerenveen-utlånte 18-åringen stod bak andreomgangens eneste tilløp til målsjanse da han tråklet seg ned til dødlinjen, men innlegget hans langs bakken trillet forbi Israel-målet uten at noen rødkledde spillere var i nærheten.

Selv om EM-plass er vanskelig ut, lover Smerud at de ikke skal gi opp.

– Vi skal ikke legge oss ned og dø. Vi kommer til å ta Tyskland og Irland, og prøve å gjøre det beste vi kan med de kampene, sier han etter kampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder