De Rossi berget Italias suverene hjemmestatistikk

(Italia - Spania 1-1) Det ville vært for utrolig om keepergiganten Gianluigi Buffon (38) skulle hatt skylden for Italias første hjemmetap i kvaliksammenheng i dette årtusenet. Da ble det heller ikke slik.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Men det så stygt ut for italienerne etter 55 minutter da Buffon sparket hull i luften etter å ha rykket ut for å klarere gjennombruddspasningen fra Spanias midtbaneanker Sergio Busquets foran Spania-angriper Vitolo.

Buffon-bommen ble en rund gave til Sevilla-spilleren som trillet ballen i det tomme buret og så ut til å sikre Spania en revansje for 0-2-nederlaget fra 8-delsfinalen i EM i sommer.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

Inntil Sergio Ramos fikk Italia-spissen Eder til å snuble i straffefeltet. Etter litt tvil og konferering med en av assistendommerne signaliserte dommer Felix Brych for straffe til hjemmelaget på Juventus Stadium i Torino.

Den levende Roma-legenden Daniele De Rossi hadde full kontroll i mann-mot-mann-situasjonen versus Manchester United-keeper David De Gea. De Rossi tittet opp i tilløpet og trillet ballen rolig og såvidt vinklet motsatt vei av der Spanias målvakt kastet seg.

– Historiens beste keeper kan også gjøre feil, hvis ikke ville han vært en maskin. Jeg hadde foretrukket om han gjorde feilen for Juventus istedetfor Italia, men du kan ikke få alt, sier Roma-spilleren om Juventus-keeperen til Rai etterpå.

Italias ekstremtall

1-1 i kvalifiseringskampen mellom de to gigantene betyr at de har åpnet med hver sin seier pluss denne uavgjorte i Gruppe G.

Med De Rossi-straffen forlenget Italia sin ekstreme statistikk: Uten tap på hjemmebane på 40 kamper i kvalifiseringssammenheng (både EM og VM, 34 seire og seks uavgjort).

Artikkelen fortsetter under bildet!

STRAFFET SPANIA: Daniele De Rossi feirer Italias utligningsmål sammen med Belotti og Eder. Til høyre innser Spanias David Silva at et kanonresultat på bortebane forsvant. Foto: Giuseppe Cacace AFP

Det forrige tapet for Italia på hjemmebane var i 1999. Danmark, anført av keeperlegenden Peter Schmeichel og tidligere Milan-spiller Jon Dahl Tomasson, slo Italia 3-2 på Stadio San Paolo i Napoli 8. september 1999. Åge Hareides nåværende landslagsassistent forblir historisk som matchvinner en stund til.

Husker du? VG intervjuet Tomasson før Norges Italia-kamp i fjor

I Torino torsdag kveld tydet riktignok det spanske spillet lenge på at rekken kunne brytes.

Italia var direkte svake de første 45 minuttene og slet med å skape noen sjanser mot et velspillende spansk lag. Anført av kreative David Silva skapte Spania alt av muligheter i første akt, men hverken Piqué eller Diego Costa klarte å overliste Buffon i Italia-buret.

Dominerte

Før pause hadde spanjolene 77 prosent ballbesittelse og ni cornere. Italia hadde ingen.

Italienerne var bedre etter pause og hadde noen halvsjanser de første ti minuttene, men det var ikke ufortjent at Spania tok ledelsen etter Buffons blemme og Vitolos scoring etter 55 minutter.

Italia var bedre etter scoringen og spesielt Ciro Immobile, som ble byttet inn for en anonym Graziano Pelle etter 58 minutter, var livlig på topp. Men det var Spania som var nærmest scoring, men en svak avslutning fra målscorer Vitolo alene med Buffon gjorde at spanjolene fortsatt ledet 1-0 etter halvspilt 2. omgang.

Så kom Ramos' fot, Eders fall, De Rossis kaldblodighet – og det ble uavgjort.

– Vi lot dem ha altfor mye ball i 1. omgang, men kjempet oss inn i kampen igjen. Det er i vårt DNA, beskriver De Rossi.

Chelsea-stjernen Diego Costa startet for øvrig på topp for Spania igjen – og gjorde seg bemerket. Blant annet da han feide til Italia-stopper Leonardo Bonucci allerede etter syv minutter. I 2. omgang sparket han bort ballen i irritasjon etter å ha blitt blåst av. Så ble han byttet ut, selv om det ble diskutert blant flere om han burde forlatt banen tidligere – uten erstatter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder