MÅ STOPPES Toni Kroos, her i en duell med Frankrikes Blaise Matuidi i EM-semifinalen, er Tysklands midtbanedirigent. Foto: Franck Fife AFP

Slik vil Norge stoppe pasningsfenomenet Kroos

…og de ti andre tyske stjernene

SANDVIKA (VG) Han er kanskje verdens beste pasningsspiller – på verdens beste landslag. Men Toni Kroos (26) er bare én av mange tyske farer som kommer til Ullevaal.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kroos kommer ikke til å gjøre mange feil når han løper rundt på Ullevaal-gresset søndag kveld. I pasningslandet Spania, hvor Kroos spiller for Real Madrid, er det nemlig Kroos som er best til nettopp det – slå pasninger.

Forrige sesong slo han 2425 av dem, ifølge Opta. 2277 hadde riktig adresse, altså en Real Madrid-lagkamerat. Det gir en treffprosent på 93,4, noe som er klart best i Primera Division.

Nærmest av de med minst 2000 pasninger kommer lagkamerat Luka Modric. Han endte på 90,9 prosent.

Og det er ikke bare enkel balltransport Kroos driver med. 233 av hans 262 langpasninger, eller 88,9 prosent, var vellykkede i fjorårets Real Madrid-sesong.

– En fantastisk spiller. Det er ikke uten grunn at han spiller der han spiller, men slike spillere hadde Kroatia også – og de slo vi jo 2-0 på hjemmebane. Vi skal selvfølgelig ha all respekt for dem, men vi må tørre å angripe. Vi kan ikke bare tenke at de er for god, sånn tenker i hvert fall ikke jeg, sier Stefan Johansen – mannen som kanskje har Norges beste pasningsfot.

Les også: NFF dropper Høgmos drømmeprosjekt

Skal «leke litt»

VIL ANGRIPE: Stefan Johansen ankommer spillerhotellet i Sandvika fredag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Vi skal ut å smelle til, og straffe dem når vi har muligheten. Tyskland har fått mye respekt, og de styrer ofte kampene, men vi kan ikke bry oss veldig mye om hvem som er på andre banehalvdel, sier Johansen.

Les også: Tidligere landslagsstjerne angriper Selnæs

Vålerengas Mohammed Abdellaoue kjenner tysk fotball fra innsiden etter omtrent fem år i Hannover og Stuttgart.

– Det er fint å starte med de store gutta – leke litt med de store gutta igjen. Forhåpentligvis blir det en kul kamp med masse folk på tribunen. Tyskland har klassespillere over hele linjen, så spørs det hvilket humør de er i, sier Moa - og nevner selv Mario Götze, Mats Hummels og skadde Jerome Boateng som noen av dem han har mest sansen for.

– Og Thomas Müller?

– Han dukker opp…, sier Moa.

Manuel Neuer, Julian Draxler, Sami Khedira og Mesut Özil er noen av de andre det er verdt å se opp for.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo svarer følgende på spørsmål om det går an gjøre grep som tar ut enkelte av dem – eller om Tyskland rett og slett har for mange gode spillere til det.

– Sånn de spiller, så er det soneprinsippet som gjelder. Å ha et stramt sonespill vil være nøkkelen. Det å flytte seg hurtig og aggressivt innenfor sonespillet er nøkkelen til suksess, sier Høgmo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder