OVERSIKTEN: Italia og Spania møtes allerede i åttedelsfinalen i EM. Vinneren av den kampen møter trolig Tyskland. Du trenger ikke vente til finalen med å få se storkamper, i hvert fall! Foto: Faksimile VG

Slik blir den utrolige veien til EM-finalen: – Alle tips kan kastes i søppelen

Overraskende resultater og et uforutsigbart EM-oppsett gjør at noen lag får en antatt enklere vei til finalen enn andre. Ekspertene både fryder seg og lar seg frustrere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sergio Ramos tok løpefart, skjøt og så straffesparket sitt bli reddet – på svært kontroversielt vis – av Kroatia-keeper Danijel Subasic. Kanskje var det øyeblikket som forandret hele historien om fotball-EM 2016 i Frankrike.

For litt senere scoret kroaten Ivan Perisic vinnermålet som fratok Spania gruppeseieren. Spanjolene skulle etter planen møte tredjeplassen fra gruppe B, E eller F. Nå skal de møte Italia i en tidlig reprise av forrige EM-finale.

– Nå endte to av de antatt sterkeste lagene, England og Spania, på andreplass i sin gruppe. Det betyr at alle tips kan kastes i søppelen, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Bakgrunn: Spania-sjefen etter sjokktap: – Vi er alle skyldige

TV 2-KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: Morten Holm NTB scanpix

– Overvekt på den ene siden

Vinneren av storkampen mellom Italia og Spania skal etter alle solemerker møte Tyskland i kvartfinalen, og vinneren av den kampen skal trolig møte England eller Frankrike i semifinalen.

Er du forvirret? Få oversikt med vår EM-kalkulator

Alle de største favorittene er samlet på høyre side av utslagsrunde-treet. En titt på motsatt side av treet avslører et oppsiktsvekkende faktum: Sveits, Polen, Kroatia, Wales, Belgia, Portugal, Ungarn, Island, Østerrike, Slovakia, Tyrkia, Nord-Irland, Irland eller Sverige skal spille EM-finale på Stade de France den 10. juli.

Og da har man ikke nevnt at både Belgia og Portugal kan ende på den andre siden av treet, avhengig av resultatene i dagens kamper.

– Båten holder på å kantre. Det er overvekt på den ene siden med tanke på kvalitet, sier Petter Veland, Viasats ekspert på spansk fotball.

– Det høres ut som en samling som kunne vært i EM-kvalifiseringen eller noe sånt. Det er kult, da. Kommer man til finalen, har man fortjent det, sier Crystal Palace-midtstopper og TV 2-ekspertkommentator Brede Hangeland til VG.

TV 2-EKSPERT: Tidligere landslagsspiller Brede Hangeland. Foto: Geir Olsen VG

Les også: Thorstvedt kaller avgjørende strafferedning for «skandale»

– Brutalt

Stopperkjempen kaller det «en litt spesiell situasjon» og sier han «synes det blir uoversiktlig å holde styr på veien videre». Tidligere gikk de to beste lagene i EM-gruppene videre til kvartfinale, men nå skal også de fire beste tredjeplassene i hver gruppe videre, noe som kan føre til voldsomme omveltninger ved hver scoring.

– Det er nesten så man må kunne algoritmer og ha sekser i matte og fysikk for å skjønne hvem som er videre, sier Veland, «for å sette det litt på spissen».

På grunn av et baklengsmål tre minutter før slutt, gikk Spania fra en forholdsvis enkel vei til finalen, til trolig å måtte møte både Italia, Tyskland og England eller Frankrike for å kunne forsvare sin tittel på Stade de France.

– Det er brutalt. Nå er det mange i Spania som konkluderer med at sjansen for EM-gull har sunket med flere titalls prosent, sier Veland.

Spansk sirkus: – Jeg sier ikke sorry

– Disse tingene som skaper historien

På sosiale medier har det nye EM-formatet med 24 lag fått mye kritikk, spesielt etter Spania-tapet som skapte det mange vil kalle et ubalansert turneringstre videre. Men ekspertene VG har snakket med, er ikke spesielt negative til det overraskende utfallet.

VG-JOURNALIST: Trond Johannessen dekker internasjonal fotball for VG. Her i Bordeaux før Kroatia-Spania. Foto: VG

– Det har vært det samme tre ganger i VM (86, 90 og 94), uten at jeg minnes at dette var noe stort poeng. Skal det være 24 lag er alternativet å gjøre som i 1978 og 1982, de to beste videre, deretter fire grupper a' tre lag og vinnerne til semifinale. Men det tror jeg hører fortiden til, så da er vi tilbake med kritikk mot at det er 24 lag, at det er for mange når det tross alt bare er drøyt 50 lag i Europa. Men jeg klarer ikke hisse meg veldig opp over det, merker jeg. Fotballen skal liksom kritiseres uansett. Tenk om FIFA hadde delt ut en VM-plass, slik håndballen gjorde i går. DET er skandaløst det, sier Trond Johannessen, VGs journalist på internasjonal fotball.

Fått det med deg? Zlatan gir seg på landslaget

TV 2-kommentator Kasper Wikestad velger å se det positive i det uforutsigbare EM-oppsettet.

– Dette gir jo veldig interessant utvikling videre, og ikke minst gir det noen fantastiske kamper før vi kommer til finalen. På den ene siden kan Wales komme seg greit til kvartfinalen, mens på den andre får man spektakulære kamper mellom flere favoritter. Sånt kan man aldri vite på forhånd. Denne gangen ga det et merkelig utslag, sier Wikestad.

Han får støtte i optimismen av kollega Alsaker.

– I stedet for å klage på at det blir skeivt, gleder jeg meg over overraskelsene. For meg er det kult, det er det som gjør mesterskap til mesterskap. Når jeg tenker tilbake på tidligere mesterskap, husker jeg de tingene som gikk imot forventingene. Det er disse tingene som skaper historien. Utslagsrundene er brolagt med flotte fotballkamper, sier Alsaker.

– Rent sportslig er det i hvert fall få lag som ikke har hatt noe her å gjøre. 16 av 24 lag videre er veldig mange, men det fører jo også til at omtrent ikke en eneste kamp har vært uten betydning, legger Johannessen til.

Fra nå av vil det i hvert fall ikke være noen kamper uten betydning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder