VELTRENT LAGKAPTEIN: Etter mange mørke år er polsk landslagsfotball i fremgang. Mye takket være Robert Lewandowski. Her er han avbildet mot Tyskland på Stade de France tidligere i EM-sluttspillet. Foto: Franck Fife Afp

Lewandowski er veltrent som få takket være kona

Polen sikrer avansement i kveld

Her er tirsdagens oddstips

Blant tyske lagkamerater i Borussia Dortmund og nå Bayern
München blir Robert Lewandowski (27) bare kalt for «The Body». Det kan den polske lagkapteinen blant annet takke sin kone for.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter mange år med svake prestasjoner blåser det endelig positive vinder rundt det polske landslaget. En av hovedgrunnene er lagkapteinen Robert Lewandowski (27). Riktignok har han blitt godt pakket inn i de to første kampene i turneringen, og venter på sin første nettkjenning. Men 13 mål på ti EM-kvalikmatcher sier noe om potensialet for både ham og landslaget for øvrig.

Følg Tipster på Facebook her

Nylig kom selvbiogafien «Min sanne historie» ut på tysk, som den svenske avisen Dagens Nyheter har gjengitt utdrag fra. Her forteller han om en oppvekst i en idrettsfamilie med en far som drev med judo og mor som spilte volleyball i byen Leszno 35 mil vest for Warszawa.

«Bobek», som han ble kalt, drev ikke bare på med fotball. Men også idrettene til foreldrene, samt tennis, bordtennis, innebandy og terrengløp. Det høres ut som et allsidig liv i en treningsdrakt. Fallet var derfor tungt da faren Krzysztof gikk bort da Robert bare var 16 år. Tenåringen tok det naturlig nok tungt, og dediserer derfor hvert mål til sin avdøde far.

I et land hvor talentutvikling er mangelvare fant unge Lewandowski ut at han var nødt til å være sin egen trener. Han spilte inn sine egne kamper på video for å se hvilke feil som burde slipes bort. Når han gikk på fotballkamper var det ikke for å heie på lag, men for å studere visse spillere.

– Jeg kom lenge før avspark for å se hvordan de varmet opp og forberedte seg, forteller han i boken.

På TV var heltene Roberto Baggio, Alessandro del Piero og Thierry Henry. Når han i dag følger Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ser han tydelig hva han gikk glipp av som ung. Han forsøker å kompensere og studerer fremdeles videoklipp av seg selv.

Dessert før middag

Dessuten er han veltrent som få takket være hustruen. Ania Lewandowska er på det polske karatelandslaget, og har blitt en slags fitnessguru i hjemlandet. Det har ført til at Robert ikke lenger drikker en halv liter melk om morgenen og ligger unna sjokoladekaker. Han forbauser også lagkompisene med å begynne med desserten under fellesmiddagene. For Ania mener det er best slik.

For å gjøre en lang historie kort så ville ikke toppklubben Legia Warszawa vite om ham etter at pådro seg en skade i ung alder. Etter noen år hvor karrieren ikke helt skjøt fart, og hvor han var aktuell for Hødd, ble han vervet til Lech Poznan. Verdensstjernestatusen kom i Borussia Dortmund og nå i Bayern München.

Til kveldens kamp skal Polen møte et trolig temmelig umotivert Ukraina, som alt er utslått av turneringen. Ukrainerne har tapt begge sine kamper uten å score mål, og har trolig på det nærmeste pakket kofferten for hjemreisen. Slik er det ikke utenkelig at endel nye spillere får prøve seg.

Polen vant sin første match over Nord-Irland. Og holdt godt følge med Tyskland, men uten å score.

Besøk vår nye oddstipsside – Tipster – og les flere av dagens oddsvurderinger

Vi tror på bedre arbeidsbetingelser mot Ukraina, og holder Polen som favoritt til 1,90 i odds. Spillet Robert Lewandowski scorer og Polen vinner til 2,75 er også noe å tenke på. Spillestopp er kl. 17.55 og NRK2 viser kampen.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder