Meldt opp mot 40 grader i Nikosia

Kan miste over tre liter væske

TIL KYPROS: Pål André Helland (til venstre), Tore Reginiussen og Mike Jensen (delvis skjult) må forberede seg på hete dager på Kypros. Her fra 4-0-seieren mot Viking i år. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Rosenborg bøtter nedpå før brennhet Kypros-kamp

Rosenborg har allerede startet oppvarmingen til den
40-graderskampen på Kypros tirsdag.

  • Jørund Wessel Carlsen

Artikkelen er over tre år gammel

Det er meldt opp mot 40 grader i den kypriotiske hovedstaden Nikosia når APOEL tar imot Rosenborg til returkampen i Champions League-kvalifiseringen.

Første kamp: Rosenborg jublet for tidlig

Det er dårlig nytt for kjølige trøndere, som er vant til langt lavere temperaturer om sommeren. Ifølge Olympiatoppen svekkes prestasjonen allerede ved en til to prosent væsketap.

– Drikker du to desiliter hvert kvarter opprettholder du væskebalansen i kroppen, forteller fysisk trener i RBK Geir Hjelde til VG.

Han kan fortelle at Rosenborgs spillere begynte å øke vanninntaket allerede torsdag - dagen etter 2-1-seieren på Lerkendal.

– Vi må drikke mer enn det vi vanligvis gjør. Den siste uken har vi hjulpet kroppen med å venne seg til varmen, sier Hjelde.

– Kan få følger for helsen

I verste fall kan væsketap som følge av trening i høy varme påvirke helsen, skriver Olympiatoppen på sine nettsider:


Hvis væsketapet blir ekstra stort (større enn 6-8% av kroppsvekten) og kroppen utsettes for sterk varme kan dette føre til fysiologiske forstyrrelser som kan få følger for helsen.

– Det er ikke sannsynlig. Både spillere og støtteapparatet er klare over det, så vi er fulltanket når kampen er i gang, sier fysisk trener i RBK Geir Hjelde til VG.

Les også: Mjøndalen forverret FFK-krisen

– Det gjelder å fylle på

NY DUELL: Rosenborgs Christian Gytkjær i duell med Zhivko Milanov i kampen på Lerkendal onsdag. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Ifølge Rosenborgs nettside er spillerne allerede i gang med forberedelsene. På et spillermøte torsdag fikk alle utdelt en flaske vann, og nøkkelen ligger i å få i seg nok drikke, sier kostholdsekspert Henning Svendsen.

– Det er egentlig så latterlig enkelt, men likevel vanskelig å gjennomføre. Gjennomsnittlig væsketap på spillerne i onsdagens kamp mot APOEL målte vi til 1,6 liter. I 40 grader på Kypros neste uke vil tallet i hvert fall bli det dobbelte. Og da gjelder det å fylle på, sier kostholdsekspert i Rosenborg Henning Svendsen til rbk.no.

Sett denne? Knalltall for Ståle Solbakken

– Vi spiller på kvelden, og da har solen gått ned. Vi er klare over situasjonen, og har vært det i lang tid. Det skal en del til for å få heteslag, så jeg blir overrasket hvis det skjer, sier Hjelde til VG.

– Er det en fordel for APOEL at det er varmt?

– Ja, det kan det kanskje være, men vi er godt forberedt. Det var omvendt for et par år siden, da vi møtte Leverkusen i Europa League i 2010 var det 17 minus, uten at det var noen fordel for oss. APOEL er vant til det, men jeg tror ikke de er flinkere til å drikke enn oss.

Mer om

  1. Rosenborg BK

Flere artikler

  1. Stekende varme i Eliteserien: Gir råd om kjølig dusj i pausen

  2. Ingebrigtsen skroter Eggens «fest-regel»

  3. RBK chartret Portugals gull-fly - prislapp: 1,5 mill.

  4. Ingebrigtsen hevder han ble drapstruet av APOEL-benken

  5. RBK sier nei til alle bud i sommer – så lenge de er med i Europa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder