ALLEZ, PAYET: Her synger Magnus Carlsen av full hals - til ære for Dimitri Payet - utenfor Stade de France sent i går kveld. I dag spiller samme man sjakk i Paris. Foto: Med tillatelse fra TV 2

Hyller Carlsens EM-stunt

Filmskaper mener spontan sang er bilde på suksessen

Magnus Carlsen (25) sang til ære for matchvinner Dimitri
Payet på norsk TV utenfor Stade de France. Det overrasket ikke nødvendigvis de som kjenner verdens beste sjakkspiller godt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han er kjent som nøktern og analytisk. Men etter at Frankrike avgjorde ett minutt før full tid mot Romania i går kveld, lot Carlsen følelsene får fritt spillerom.

Iført en Payet-skjorte, sang han like godt en West Ham-sang til ære for den franske helten – mens han så inn i kameraet til TV 2. Da han var ferdig, gled 25-åringen smidig inn i folkemengden i Paris-natten.

Allerede i dag er Carlsen tilbake ved brettet under en lyn- og hurtigsjakkturnering i den franske hovedstaden.

– Det å kunne slappe skikkelig av når han skal gjøre det, og så konsentrere seg dypt når han spiller, er en del av suksessen til Magnus. Dette var bare kjempegøy. Det er ikke mange sjakkspillere som gjør det der under en turnering. Det er sunt, mener Benjamin Ree.

Ekstern lenke: Se Carlsens Payet-hyllest hos TV 2

SØSTER: Ellen Carlsen, her under sjakk-VM i India, der hun fulgte Carlsens partier mot Vishy Anand. Foto: Berit Roald NTB scanpix

De siste tre årene har han jobbet med dokumentarfilmen «Magnus», som kommer på kino over hele landet i starten av september. Ree har kommet tettere på Carlsen enn de fleste i arbeidet med filmen.

Han er derfor ikke veldig overrasket over engasjementet norske TV-seere ble servert i går.

– Jeg var hjemme i leiligheten til Magnus da Tyskland slo Brasil 7-1 under VM for to år siden. Da så man noe av det samme som i går. Magnus er veldig opptatt av fotball, og sport generelt. Det vekker et voldsomt engasjement, sier Ree.

– Magnus er en vanlig gutt. Vi ser som regel bare «sjakk-Magnus». I går så vi det helt vanlig fotballinteresserte kan finne på å gjøre, tilføyer han.

Drama i Paris: Magnus Carlsen endte bak erkerivalen

Storesøster Ellen Carlsen befinner seg i London og hadde bare sett «deler av klippet» da VG ringte lørdag formiddag. Hun er langt på vei enig i analysen til Ree.

FILMSKAPER: Benjamin Ree har, med VGTV på laget, produsert en kinofilm om Magnus Carlsen. Foto: Thomas Nilsson VG

– Jeg tror også dette viser noe av styrken til Magnus. Det han gjorde i går, viser hvor mye han engasjerer seg i det han gjør. Det er ikke sjakk han tenker på når han står utenfor den fotballstadion. Jeg vet ikke om de andre spillerne er like gode på det, sier hun.

– Det er ikke mange andre sjakkspillere som hadde gjort noe lignende?

– Nei, ikke blant dem i toppen iallfall. Kanskje noen litt lenger ned på listen.

Magnus Carlsen ligger like bak Hikaru Nakamura (USA) etter fredagens partier med hurtigsjakk i Paris. I dag og i morgen fortsetter turneringen Grand Chess Tour med 18 partier lynsjakk.

Les også: Carlsen har kjøpt hus i Holmenkollen.

Ellen Carlsen tror ikke det er problematisk for broren å koble over fra fotballfest til intens sjakk-konsentrasjon i løpet av få timer.

– Man bruker en litt annen energi på hurtigsjakk en vanlig sjakk. Man må være litt mer gira, og så får man en pause etter ti minutters spilling. Magnus hadde nok gått på fotballkamp under en vanlig turnering også, men det er ikke sikkert han hadde sunget på TV, ler hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder