Keita endte bortetørken da Godset festet grepet om bronsen

(Viking-Strømsgodset 0-1) I 79 minutter skrek «bronsekampen» mellom Viking og Strømsgodset på mål. Muhamed Keita (25) hørte ropene og ga Godset pusterom i medaljekampen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En praktscoring, som var et sjeldent lysglimt i en Tippeliga-kamp ingen vil huske for underholdningsverdien. Men med 0-1 og borteseier kan det vanskelig huskes som noe annet enn det Keita og assisterende trener Thomas André Ødegaard karakteriserte som en perfekt gjennomført bortekamp.

– Gjennomfører til ti på skalaen

– Det er deilig å få med seg tre poeng her i dag, det var en temposvak kamp, og vi fikk ikke til så mye, men da det ender med tre poeng er det jo en perfekt bortekamp, sa matchvinneren, på lån frem til 15. august fra Lech Poznan, til TV 2.

I sykemeldte Bjørn-Petter Ingebretsens fravær, sa fungerende hovedtrener Thomas André Ødegaard seg enig i Keitas beskrivelse.

– 1-0-seier på bortebane mot Viking kan vel kalles det, ja. Vi har en defensiv tilnærming i dag, vi skulle være «tighte» og ligge kompakte, og jeg syns vi gjennomfører det til ti på skalaen. Vi kom ikke hit for å underholde, vi kom hit for å få med oss mest mulig poeng, så kan vi underholde på Marienlyst. Vi må kunne spille sånn her type fotball om vi skal vinne noe til slutt, mente Ødegaard.

Hans Strømsgodset er nå kun poenget bak Odd på sølvplass, som møter Aalesund på eget kunstgress søndag kveld.

Lest denne? Fagermo: – Alle bortsett fra RBK vil ha spenning i Tippeligaen

MATCHVINNER: Muhamed Keita ble, som mot Aalesund, den avgjørende spilleren for et Strømsgodset på medaljeplass. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Perfekt dupp

Målforskjell var alt som skilte bronseplasserte Strømsgodset og Viking på 4. plass før kampen i Stavanger. Strømsgodset foran på overlegent bedre målforskjell, som mestscorende lag i Tippeligaen.

Et Keita-frispark var alt som skulle til for å ende poengtørken på bortebane, samtidig som scoringen ga «Godset» en luke ned til sidissene, som før ferdigspilt runde er nummer fire.

Keita var avgjørende mot Aalesund også: Keita vil ikke tilbake til Polen: – Jeg var helt ensom

Strømsgodset hadde ikke vunnet en bortekamp siden 1-0-seieren over Stabæk på Nadderud 20. april før den Lech Poznan-eide kantspilleren fant veien til nettmaskene.

– Jeg dribler og får frispark. Da jeg skal ta frisparket ser jeg at keeperen står borte i motsatt hjørne, og jeg dupper den over muren og i mål, sa Keita til TV 2 etter kampslutt.

En frisparkperle, med perfekt dupp helt nede ved stolperota i høyre hjørne, som kan bli avgjørende i Vikings snart ti år lange medaljejakt. En jakt de har holdt gående siden 2007 uten tellende resultat. Mot Strømsgodset lørdag hadde de mest ball og de fleste sjansene - men scoringene og underholdningen uteble.

Fått med deg? VIFs toppscorer klar for kinesisk fotball

Bytyqi åpnet lavtliggende drammensere

For bordet var nærmest dekket for et fyrkeri i kampen om å feste grepet om bronseplassen, men det var i beste fall en lyden av en kinaputt da kampen smalt ut av startblokkene på Viking Stadion lørdag.

Det var Viking som holdt i ball, mens Godset forsøkte å ta vare på overgangsmulighetene etter beste evne, med kontringsspillere i fremre løperekke. Verken ballbesittende rogalendinger eller kontringssultne drammenserne klarte å skape noe, og i sjansestatistikken stod det 0-0 helt til det 29. minutt. Det siste kvarteret endret det seg.

Les også: Start-spillerne fortviler: – Vi klarer ikke vinne fotballkamper

To ganger var samme ingrediens bakgrunn for Viking-sjanser. Kampens - sett under ett - mest toneangivende spiller, Zymer Bytyqi, og hans presise tyngdeoverføringer avløst av innlegg til lagkamerater i boks gjorde at Godset-forsvaret til tider slo sprekker.

Først fikk Ibrahim muligheten fra kloss hold etter 29 minutter, hvor en god Bugge Pettersen ikke lot seg overliste, før Adegbendro ti minutter senere var i enden av et nytt Bytyqi-innlegg. Adegbendro traff ikke godt, og Strømsgodset kunne kontre.

GOD: Zymer Bytyqi spilte en energisk førsteomgang for Viking, hvor han stadig dro seg forbi Mounir Hamoud på Godsets venstreback. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Fått med deg denne? Offensiv exit i Molde

For før lagene gikk målløst i garderoben spilte Vaagan Moen og Mohammed Abu seg gjennom Viking-forsvaret med en effektiv veggpasning. Alene med Iven Austbø fikk sistnevnte en dårlig berøring, og sjansen rant ut i sanden.

To Viking-sjanser, men Godset avgjorde

Jakten på tredjeplassen fortsatte i nogenlunde sammen spor i starten av andreomgang, med det uheldige krydderet lavere balltempo i kampmixen.

Kun én gang i løpet av omgangens første halvtime ble en av keeperne satt på prøve, da Adegbendro kjørte to skuddfinter på rad. Begge virket like effektivt, og plutselig hadde venstrekanten beveget seg fra ufarlig til farlig posisjon - fra seks-sju meter, skrått til venstre, skjøt nigeranieren en liten halvmeter til høyre for Bugge Pettersens venstre stolpe.

Med et knapt kvarter igjen på klokka våknet Bytyqi til liv igjen, da Viking skapte sin andre sjanse på kort tid. Til forskjell fra tidligere skjærte unggutten inn fra kant og satte fart inn i feltet, men i likhet med foregående forsøk; Bugge Pettersen hadde kontroll.

Les også: Bringaker (19) senket Molde på bortbane

Og da Keita fikk muligheten på dødball lot han seg ikke be to ganger. Han takket for tilliten, sendte ballen i nettmaskene og Strømsgodset opp i ryggen på Odd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder