SJOKKSEIER: Få hadde trodd at Ungarn kunne hamle opp med gullgenerasjonen fra Østerrike. Men spissveteran Ádám Szalais første mål siden 2014 sørget for ungarsk jubel i Bordeaux. I mål fortviler Robert Almer. Foto: Tobias Schwarz Afp

Ungarn sjokkerte EM-outsideren Østerrike

Joggebuksemannen Király kan mer enn å senke Norge...

(Østerrike - Ungarn 0-2) Ungarn hadde ikke vunnet en kamp i EM siden 1964. Ádám Szalais (28) første mål på en fotballbane siden desember 2014 bidro til at 52 års ventetid er over.

Oppgjøret mellom Østerrike og Ungarn var mer enn bare en fotballkamp. To land med en lang historie seg imellom skulle gjøre opp om de første poengene i Gruppe F.

Selv om Østerrike styrte store deler av kampen var det Ungarn som stjal alle poengene i Bordeaux.

Etter drøye timen spilte Ádám Szalai vegg med Lászlo Kleinheisler og stakk i bakrom. Alene med keeper satte Tyskland-proffen og den tidligere Real Madrid Castilla-spilleren ballen i mål. Hans første mål på en fotballbane siden desember 2014.

Da Østerrikes Alexander Dragovic fikk sitt andre gule kort fire minutter senere, så oppgaven nesten umulig ut de rødkledde fra alpelandet.

Tre minutter før full tid punkterte ungarerne kampen på en kontring. Zoltán Stieber vippet ballen utsøkt over keeper. 2-0 til Ungarn. Østerrike sto igjen sjokkerte.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. En tøff kamp hvor vi slet med å komme inn i det, men deretter overgikk alle hverandre og vant, sa Ungarns landslagssjef, tyskeren Bernd Storck.

– Hvordan skal dere feire?

– Med å hvile, svarte Storck.

– Dette er EMs største overraskelse så langt, sa NRK-kommentator Andreas Toft.

Stor EM-lupe: Ungarn – fra magiske til fargeløse

«Joggebuksekeeperen» stoppet Alaba

– De hadde ikke så mange sjanser. Vi var det beste laget, men de var iskalde og tok vare på sjansene sine. De fikk ledermålet, og da vi fikk en spiller utvist ble det tungt for oss, sa en skuffet David Alaba.

Husker du denne? Király i VG-intervju: Tror Norge er sterkere enn Ungarn

40 ÅR OG LIKE GOD: Gabor Kiraly viste at han fortsatt duger i den samme gamle treningsbuksa. Foto: Georges Gobet Afp

Østerrike-stjernen blir av mange, VG inkludert, regnet som en av verdens beste forsvarsspillere. Vanligvis spiller Alaba midtstopper eller back i klubblaget Bayern München, men på landslaget spiller 23-åringen i en duo på midtbanen.

Og den allsidige Tyskland-proffen satte standarden allerede etter 35 sekunder mot Ungarn. 23-åringen kom seg i skuddposisjon og dro til med vrista fra 20 meter. Ballen smalt i stolpen og ut bak «joggebukse-keeperen» Gábor Király.

Les også: Rekdal om Király: – Han er gæern

Ungarns målvakt Király ble for øvrig den eldste spilleren i et Europamesterskap med sine 40 år og 74 dager. Han tok rekorden fra Lothar Matthäus som var 39 år og 91 dager i sitt siste europamesterskap.

Alaba fikk nok en sjanse etter ti minutter, men avslutningen gikk rett på keeper Király – som var tilbake i sin karakteristiske grå joggebuska etter å ha varmet opp i en vanlig treningsbukse i nylon.

Husker du? Svenskene slakter Norges EM-fiasko: – Herregud, tape mot Ungarn

Østerrike fikk en god mulighet til å ta ledelsen etter 35 minutter. Zlatko Junuzovic dro til fra 16 meter, men igjen var Kiràly på riktig sted med en god redning. VG-børsen mener veteranen var banens beste spiller i sin EM-debut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

REKORD: Ungarns målvakt Király den eldste spilleren i et Europamesterskap med sine 40 år og 74 dager. Han tok rekorden fra Lothar Matthäus som var 39 år og 91 dager i sitt siste europamesterskap. Foto: Michael Dalder Reuters

Ungarn fikk sin første store sjanse etter hvilen. Balázs Dzsudzsák overrasket Østerrike med et uventet skudd fra distanse, men keeper Robert Almer fikk akkurat opp hanskene i tide.

Les også: Sjekk den prisforskjellen på Ungarn og Norge!

Lang historie

Østerrike og Ungarn er to land med en lang historie seg imellom. Fra 1867 og frem til slutten på første verdenskrig var de to landene samlet i et dobbeltmonarki, og ble regnet som en av fem stormakter i Europa.

De som fulgte godt med i historietimene vil også huske drapet på landets prins Franz Ferdinand i «skuddene i Sarajevo» som ble starten på første verdenskrig.

På fotballbanen hadde ikke landene møtt hverandre i turneringssammenheng siden VM 1934. Da vant Østerrike 2-1 i kvartfinalen. Ungarn hadde ikke vunnet en kamp i EM siden de slo Danmark 3-1 helt tilbake i 1964.

Med seieren i Bordeaux var 52 års ventetid over for tålmodige ungarere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder